Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: Canon 35 mm f2,0 USM czy Canon 24-70 f

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon 35 mm f2,0 USM czy Canon 24-70 f

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    O stabilizacji w ogóle nie pomyślałem bo jest mi całkowicie zbędna.
    A mnie nie, dlatego pomyślałem ...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

O stabilizacji w ogóle nie pomyślałem bo jest mi całkowicie zbędna.
    To znaczy, że planujesz z góry ograniczone zastosowanie obiektywu. Szkoda takiej uniwersalnej ogniskowej jak 35mm do jednego zastosowania.
    Ja chętnie korzystam z czasów 1/4 - 1/15s uzyskując niższe ISO i tym samym większy DR.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    To znaczy, że planujesz z góry ograniczone zastosowanie obiektywu.
    Nieprawda. Stabilizacja naprawdę nie jest mi do niczego potrzebna. Już w ogóle w obiektywie 35mm.
    Ja chętnie korzystam z czasów 1/4 - 1/15s uzyskując niższe ISO i tym samym większy DR.
    Do krajobrazu używam statywu.
    Z kolei do fotografowania ludzi (reportaż) czasy typu 1/4 czy 1/15 są zbędne bo stabilizacja ruchu tobie nie zamrozi.
    No ale to moje podejście. Każdy może mieć własny sposób na zdjęcia...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

warto kupić 40/28, małe,tanie, a obraz żyleta od pełnej dziury
    resztę kasy wydać na dobrego zooma

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    warto kupić 40/28, małe,tanie, a obraz żyleta od pełnej dziury
    Zgadza się, to fajne szkło. Tyle tylko że jest bardzo blisko 50mm STM, które jest tańsze i jaśniejsze.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Jeśli nie wiesz co brać to bierz 24-105L/4. To jest wg mnie najrozsądniejszy wybór na podstawie którego daję się odkryć czego się chce.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Zgadza się, to fajne szkło. Tyle tylko że jest bardzo blisko 50mm STM, które jest tańsze i jaśniejsze.
    40mm to raczej blisko 35mm, to tak jakbyś powiedział po co 35/2.0 skoro 50mm STM jaśniejsze i tańsze :-)
    Poza tym 40mm STM ma bardzo plastyczny obrazek co by to nie znaczyło, którego 50mm STM nie ma.

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    40mm to raczej blisko 35mm, to tak jakbyś powiedział po co 35/2.0 skoro 50mm STM jaśniejsze i tańsze :-)
    35 o którym tu była mowa wcześniej to dla mnie podstawa na FF. Dlatego też jako drugie szkło proponowałem 50mm a nie 40mm.

Uzależniony

To znaczy, że planujesz z góry ograniczone zastosowanie obiektywu. Szkoda takiej uniwersalnej ogniskowej jak 35mm do jednego zastosowania.
    Zdarzało mi się robić tym obiektywem ostre zdjęcia na czasach rzędu 1/8s ale używanie stabilizacji w tym obiektywie określam jako traumatyczne przeżycie. Jak tylko mogę to mam ją wyłączoną (99% przypadków). Wszystko ponieważ nawet przy czasach rzędu 1/15s wiele zdjęć wychodzi poruszonych (w szczególności gdy właśnie się zsiada z roweru aby zrobić zdjęcie). Niemniej to, że tan obiektyw ma stabilizację należy udać za zaletę. Czasami nie ma wyboru i długie czasy naświetlania są koniecznością. Wówczas jak się zrobi odpowiednio dużo powtórzeń ujęcia to jest jakaś nadzieja, że choć jedno będzie dobre. A zakładam, że jeśli używamy czasów rzędu 1/10s to fotografujemy obiekty statyczne.

P.S.
    Obiektyw używany na crop'ie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Zdarzało mi się robić tym obiektywem ostre zdjęcia na czasach rzędu 1/8s ale używanie stabilizacji w tym obiektywie określam jako traumatyczne przeżycie. Jak tylko mogę to mam ją wyłączoną (99% przypadków). Wszystko ponieważ nawet przy czasach rzędu 1/15s wiele zdjęć wychodzi poruszonych (w szczególności gdy właśnie się zsiada z roweru aby zrobić zdjęcie). Niemniej to, że tan obiektyw ma stabilizację należy udać za zaletę. Czasami nie ma wyboru i długie czasy naświetlania są koniecznością. Wówczas jak się zrobi odpowiednio dużo powtórzeń ujęcia to jest jakaś nadzieja, że choć jedno będzie dobre. A zakładam, że jeśli używamy czasów rzędu 1/10s to fotografujemy obiekty statyczne.

P.S.
    Obiektyw używany na crop'ie
    Sądzę że masz zepsuty obiektyw. Zdjęcia z ręki przy tej ogniskowej na 1/15 powinny wychodzić idealne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów