Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
Wypuszczenie serii art mimo cen niższych niż canon to i tak dość spory wydatek dla przeciętnego amatora, ktoś kto zarabia duże pieniądze na fotografii wybierze systemówki mimo ceny.
Być może masz racje, ktoś kto zarabia na fotografii duże pieniądze (choć to też pojęcie względne, które jest uwarunkowane tak jak wcześniej pisałem od regionu) i żyje tylko i wyłącznie z tego to zakup szkieł systemowych to nie jest żaden kaprys i może sobie na to pozwolić. Nie ukrywam że jestem z Lubelszczyzny i to z okolic samej granicy, uzyskanie w tym regionie w miarę rozsądnej kwoty za reportaż jest naprawdę trudne, a co za tym idzie kwoty jakie się bierze za reportaże nie pozwalają pracować na sprzęcie najwyższej klasy (jeśli będziemy uważać że sprzęt najwyższej klasy to tylko szkła systemowe).

Sigma 85 ART, była dla mnie sporym wydatkiem, jestem "przeciętnym amatorem" i nie zarabiam na fotografii kokosów (nie mylić z robieniem tego charytatywnie). Jest to moje drugie źródło dochodu, robię w regionie - nie latam 400km na zlecenie żeby wziąć 50% więcej - po prostu lubię to robić, daję mi to satysfakcje, przyjemność, lubię kontakt z ludźmi, lubię oddawać efekty mojej pracy zobaczyć uśmiech i usłyszeć dziękujemy Z różnymi ludźmi pracowałem, różne obiektywy podpinałem, różne obiektywy miałem i na mnie magia czerwonego paska przestała działać Nikogo więcej nie będę przekonywał do sigmy, bo ja kupie 35 ART za 3000,- a kolega "xxkomarxx" Canona 35 1.4 II za 7500,- i obydwaj będziemy zadowoleni, obydwaj będziemy twierdzili że obiektyw jest wart każdej złotówki i obydwaj wykonamy nimi swoje zlecenia Sigmami ART też się da zrobić ładne zdjęcia, nie trzeba wpadać w kompleksy że się podpina kundla do body