Dobra... a Ty dalej się podniecaj tym mega szybkim swoim 85mm L i żyj w swoim świecie gdzie prędkość af tak bardzo zależy od body... tylko jak kiedyś wybróbujesz nawet na 6d canona 70-200 is II to się nie popłacz. Na Twoim mkiv to nawet manualne chyba szybciej złapiesz ostrość.
Ostatnio edytowane przez Janeek ; 21-11-2016 o 22:56
Nie wiem jak jest z 85Lmk2 ale silniki AF jednak przyspieszają na niektórych body: choćby super tele na jedynkach. Niektórzy to chyba zapominają, że im jaśniejszy obiektyw tym większe wyzwanie dla precyzji AF a pomyłka AF jest bardziej widoczna na 1.2 niż na 1.4. Porównywanie szybkości i precyzji AF na 70-200 2.8 do 85/1.2 jest delikatnie mówiąc śmieszne...
AF teleobiektywów przyspiesza jeśli accu ma 50-100% pojemności. Warto wtedy używać battery packa (co dwa accu to nie jeden). Sprawdzone osobiście przy fotografii lotniczej. Gdy accu ma <25% AF mojej sigmy częściej się gubi. Czy tak samo jest ze wszystkimi obiektywami - nie wiem. Pewnie to zależy od gabarytów (oporu) układu soczewek, które musi przesuwać...
Nie no przecież nie od body zależy szybkość AF obiektywu. Chyba że Pentax z śrubokrętem... Ale do celności, to już body ma dużo do powiedzenia.
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
Co do 85arta. Kolega wlasnie testuje sobie. Ma 6d i mowi ze szklo w miare szybki i celne, a gabaryty o dziwo nie przeszkadzaja tak bardzo, jest wygodniejszy niz 24-35 2.0. To tak subiektywnie :-)
Czekam jeszcze na opinie innego kumpla z wawy, tez ma do testow :-D
Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 22-11-2016 o 00:49
Po pierwsze porównywałem szybkość, po drugie śmieszczne to jest ustalanie szybkości AF ze względu na maksymalną przysłonę. To, że 85mm L jest badziewnie wolne, wiedzą prawie wszyscy - próby obrony AF w tym modelu ukazują jedynie to co od jakiegoś czasu głoszę - fanboystwo w negatywnym znaczeniu.
Jak ktoś mówi, że 85mm L śmiga to chyba nie miał w ręku żadnego szybkiego obiektywu.
85L sie przemieszcza jak ma zasilanie :-)
Miłego dniamoja www
Oczywiście rozmawiacie o celności na wszystkich punktach Af![]()