Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
Miałem przez kilka lat 85LII. Na 5d1, 2 i 3. Dobre było szkło, ale raczej statyczne sceny, choć w plenerze wolałem ostrzyć na LV żeby nie robić 5 powtórek zanim trafi.
Użyłem określenia "śmiga" i nie zawaham się, w razie potrzeby, użyć raz jeszczeTylko tak dla pełnej jasności odnosi się to do servo. Bez żadnej przesady można powiedzieć że portretówka na 5DIV stała się obiektywem do sportu.
A w "normalnym" fotografowaniu, rzec można, nic się nie zmieniło. Powiedziałbym nawet że odsetek zdjęć nietrafionych jest nawet większy niż na 5DIII. I sam, jeśli tylko się da, używam LV. No bo w sumie po co robić 500 zdjęć jak można 50.
I jeszcze jedno. Według mnie ten obiektyw, jak żaden inny z tych które mam czy miałem, potrzebuje kontrastu do trafienia. Jeszcze raz odniosę się do psa bo na nim to testowałem. Celuję w białe - pudło. Celuję w czarne - często pudło. Celuję w oko - najczęściej pudło. A wystarczy celować w granice oka i białego futra i praktycznie zawsze trafi. No ale to łatwo powiedzieć