Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
Twoje nieustające boje tutaj w imieniu Sigmy wskazują, że jednak jakiś problem jest, a już postrzeganie kupowania obiektywów jako narzędzi lansu..
w obecnym świecie to są rzeczy śmieszne. Praktycznie każdego normalnie zarabiającego człowieka stać na takie zabawki więc czym się tu lansować ... nie wiem?

Jeszcze co do tego "kompleksu" Canona. Ludzie kupują szkła systemowe nie dla lansu tylko z konieczności. Jak Twoje zarobki zależą od tego czy sprzęt działa to się kończą sentymenty i kupuje się to co daje określone efekty, niezawodność, powtarzalność czy brak niespodzianek typu dysfunkcyjność AFa po wgraniu nowego firmware lub zakupie nowej puszki albo nie działające wszystkie punkty AF itp.
Moje boje są tylko i wyłącznie z nudów. Tak jak wspomniałem, mam i sigmy i Canony i szczerze mówiąc ani to ani to mnie nie zawodzi. Ok, nie jestem zawodowcem, ale mam nieodparte wrażenie, że to nie zawodowcy kupują wyłącznie sprzęt Canona a właśnie entuzjaści/niezawodowcy. Wystarczy poczytać posty co poniektórych. Można wręcz czasami odnieść wrażenie, że obiektyw który zaczyna się od f1.2 nie powinien mieć f5 bo to wręcz grzech nie robić na 1.2. Tak jest seriooo... jeden to nawet jak mu napisałem, że portrety to raczej na 1.2 czy 1.4 się nieczęsto robi to stwierdził, że bzdury opowiadam . Może gdyby poszedł to "zawodowca" który by mu odpowiedział "nie mogę sobie pozwolić na tylko jedno oko ostre" to by uwierzył. Pomijam oczywiście sytuacje skrajne takie jak mają np. ślubniacy - deficyt światła itp.

Z Twoim ostatnim zdaniem bym się nawet zgodził, ale... nie rozumiem tego hejtu na Sigmę za AF i tej podniety Zeissami. I co biedny zeiss ma zrobić... jego manualny af jest kompletnie dysfunkcyjny, cena taka że Canon blednie i jeszcze skierowany niby do amatora, bo pros chce mieć af.