Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
No tak uważam w istocie. 85/1.8 choć stary to wciąż daje radę i w gruncie rzeczy wszystko się o cenę rozbija. Nie widzę tutaj żadnego fanboystwa. Gdyby sigma czy tamron miał 85mm w cenie podobnej do canona 85/1.8 to jestem pewien, że dobrze by się sprzedawał i sam bym się nad nim zastanawiał. Natomiast gdy za cenę nowego tamrona czy sigmy można kupić używaną 85/1.2 (no dobra, trochę trzeba dołożyć) to ja bym wybrał to drugie choć to tylko moja opinia. Pod względem optycznym nowa sigma czy tamron są na pewno bardzo dobre.
Aptur jasne, że Canon 1.8 jest bezkonkurencyjny w tym momencie w tej cenie, a obecna Sigma 85mm 1,4 ex nie dość, że droższa to nie ma usb docka. Wszystko wskazuje, że Sigma 85mm ART jest doskonała optycznie, ma szybki AF i daję bardzo wysoką rozdzielczość. Dodatkowo Sigma daje 3 lata gwarancji a Canon tylko rok. Jak kupujesz tak jak ja na paragon jako konsument to masz wywalone na gwarancję Cwanona, bo na podstawie ustawy masz 2 lata z tytułu niezgodności towaru z umową (a towar zawsze jest niezgodny z umową jeżeli nie działa). W przypadku faktury musisz się zadowolić jedynie rokiem gwarancji.