Być może masz racje, ktoś kto zarabia na fotografii duże pieniądze (choć to też pojęcie względne, które jest uwarunkowane tak jak wcześniej pisałem od regionu) i żyje tylko i wyłącznie z tego to zakup szkieł systemowych to nie jest żaden kaprys i może sobie na to pozwolić. Nie ukrywam że jestem z Lubelszczyzny i to z okolic samej granicy, uzyskanie w tym regionie w miarę rozsądnej kwoty za reportaż jest naprawdę trudne, a co za tym idzie kwoty jakie się bierze za reportaże nie pozwalają pracować na sprzęcie najwyższej klasy (jeśli będziemy uważać że sprzęt najwyższej klasy to tylko szkła systemowe).
Sigma 85 ART, była dla mnie sporym wydatkiem, jestem "przeciętnym amatorem" i nie zarabiam na fotografii kokosów (nie mylić z robieniem tego charytatywnie). Jest to moje drugie źródło dochodu, robię w regionie - nie latam 400km na zlecenie żeby wziąć 50% więcej - po prostu lubię to robić, daję mi to satysfakcje, przyjemność, lubię kontakt z ludźmi, lubię oddawać efekty mojej pracy zobaczyć uśmiech i usłyszeć dziękujemyZ różnymi ludźmi pracowałem, różne obiektywy podpinałem, różne obiektywy miałem i na mnie magia czerwonego paska przestała działać
Nikogo więcej nie będę przekonywał do sigmy, bo ja kupie 35 ART za 3000,- a kolega "xxkomarxx" Canona 35 1.4 II za 7500,- i obydwaj będziemy zadowoleni, obydwaj będziemy twierdzili że obiektyw jest wart każdej złotówki i obydwaj wykonamy nimi swoje zlecenia
Sigmami ART też się da zrobić ładne zdjęcia, nie trzeba wpadać w kompleksy że się podpina kundla do body
![]()
nawet jesli obecne straty czy canona czy nikona na razie nie sa znaczne i odczuwalne, to moim zdaniem najwazniejsze co sie stalo, to przelamanie istniejacych stereotypow i zmiana sposobu myslenia uzytkownikow zwiazanego ze szklami systemowymi i niestystemowymi. jesli sigma i inni producenci nie zalicza jakiejs spektakularnej wtopy, to ich sprzedaz moze miec efekt kuli sniegowej. ja osobiscie kibicuje im jak najbardziej. od przybytku glowa nie boli.
Ja też haha widząc propozycję cenową canona na poziomie 13000,- utwierdzę się tylko, że dobrze wybrałem. Może w nowej 85L Canon też trochę AF przyśpieszy...
--- Kolejny post ---
Kiedyś przymierzałem się do nowej sztuki chwalonego pod niebiosa, dziś już kultowego Canon 24-70 - z racji że to było lata temu to była to I wersja. Po stracie połowy dnia i odpięciu 4 egzemplarza tego modelu w sklepie zrezygnowałem. Wszystkie generowały piękne mydło na 2.8Dla mnie to niedopuszczalne żeby obiektywy w takich cenach albo generowały taki obraz, albo miały taki rozrzut jakościowy żeby nie można było znaleźć dobrej sztuki. W sklepie miałem 2 body, tak że wykluczyłem nieprawidłowe działanie z winy aparatu. Lubie robić zdjęcia na F 1.4 i lubie jak są ostre, dlatego kupuję sigme...
Sigma czy Canon nie ma znaczenia pod warunkiem że nas nie ograniczają a i tak jakość jaką generują jest aż nadto.
Fajnie się pracuje na dobrym sprzęcie. Mam nadzieję że sigma i tamron pokażą pazury i będą robić coraz lepsze produktu.
Nowa 85art jest super fajna tylko ta waga i wielkość mnie odstraszają, stąd moje oczekiwanie na nową 85L. Jeśli jej cena będzie w granicach 2x sigma a waga i rozmiar zdecydowanie mniejsze to chętnie kupię, w innym wypadku po prostu uśmiech zagości na maj twarzy i zostanę z tym co mam
Proponuję zakończyć oftop i dalej rozmawiać już tylko o nowym arciku![]()
Schodząc do właściwego tematu, ktoś znalazł filtr ND4 lub ND8? Znalazłem tylko na aliexpress
W Polsce kupisz od ręki coś takiego:
Fotga filtr szary o zmiennej gęstości ultra-slim fader NDx2 - NDx400 - dostępny od ręki!
Tu jest recenzja tego filtra:
https://www.slrlounge.com/fotga-slim...filter-review/
Jak to działa?
"Probably the first third of the ring from the minimum mark worked well enough, but then things started getting hairy."
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 16-12-2016 o 15:48
Tutaj ciekawe porównanie 85mm do 105mm - na przykładzie nikona, wrzucam do tego wątku, bo o ogniskowej 85mm trochę rozważań jest.
Review of Nikon AF-S 105mm f/1.4E ED and comparison with Nikon AF-S 85mm f/1.4G | Fotoinfo
Co myślicie, ja jakoś jestem fanem 100mm i marzy mi się Sigma 100/1.4, ale widząc jaki kloc wyszedł z 85/1.4 to chyba nie za bardzo.
NIkkor 105/1.4 jest mniejszy i lzejszy od tej Sigmy 85/1.4 art.
Aby było trochę simgy, tutaj z 85L
Można sobie sprowadzić z Holandii. Mają w ofercie pełną gamę tanich filtrów kołowych o średnicy 86mm:
Search results for 86mm - walimex-webshop.com
Nie wiem dlaczego wcześniej nie udało mi się tego namierzyć w wyszukiwarce Google. Jeśli potrzebujesz któregoś z tych filtrów "na wczoraj" to chyba będzie najlepsze miejsce na dokonanie zakupu. Koszt wysyłki do Polski wynosi 15 EUR.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 16-12-2016 o 17:45
Super. Bardzo fajnie opisali różnicę miedzy obrazowaniem poszczególnych ogniskowych - intuicyjnie to czułem jednak nie potrafiłem tego tak prosto opisać komuś innemuCo do 85 nikona to jak na takie szkło jest bardzo kompaktowy.
Co do 100mm sigmy - obstawiam najpierw 135/f2 OS![]()
Miłego dniamoja www