Strona 33 z 38 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 372

Wątek: Sigma 85mm f/1.4 ART juz jest :D

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Sigma 85mm f/1.4 ART juz jest :D

Wczoraj oglądałem tą Sigmę w sklepie. Jakość i obrazek - pierwsza liga. Niestety jak dla mnie trochę za wielka i za ciężka. Liczyłem, że zastąpię nią (+ 135mm) moje 70-200 is ii, które jest trochę za masywne jak na moje potrzeby.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Nie no. Panowie. Nie wypowiadałem się tu od paru miesięcy, coraz rzadziej zabieram głos tu, prawie zniknąłem, ale jeszcze raz się wypowiem.
    Uważam, że poza kilkoma wyjątkami to zdecydowana większość osób nie ma pojęcia o czym pisze. Kilka przykładów z kilku ostatnich stron.

7four "religia zabrania przymykać jasne szkła".To bzdura tak samo jak inne tego typu dyrdymały w stylu "nie po to kupuję 1.4 by robić na 2.8" Tak mówią ludzie, którzy nie wiedzą jak używać obiektywów. Poszukajcie w sieci zdjęć Seana Archera. Większość świetnych portretów robi 85LII na f/2.5-3.5.

kilka postów dalej marv84 liczy na dobry AF w Sigmie (sam ma same Lki). Odpowiem Ci Marv. AF działa w dobrych warunkach oświetleniowych podobnie jak w 85LII. W żarowym i trudnych wyciągaj Lkę, najlepiej zooma. Od lat nic się w tym temacie nie zmieniło.

marfot
    - fan IS i ciemnych szkieł wypowiada się w temacie tych najjaśniejszych i poleca taki test: trzymać 1 minutę body ff (pewnie z gripem i wyzwalaczem) na wyciągniętej poziomo ręce a potem robić zdjęcia (haaa!) ale po co? Przecież to czysta głupota - czemu ma to służyć? Myślisz, że IS w portretówce ogarnie po takim teście drżenie ręki? Po co to pisać?

Kolejny użytkownik mkamelg po stokroć kopiowanej tyradzie na temat szybkości ostrzenia w portretówce i napięć w 1D twierdzi że 85LII jest woooolna. Zmiłuj się chłopie. Ile lat o tym piszą teoretycy? I po co komu szybkość w sesji topless z 85LII? (np. a może w sesji aktu lub beauty jest w tym sens Nowa Sigma/Otus mu trąci cebulą i twierdzi, że "wszystko zdrożeje".. tak, tak i wszyscy umrzemy.

Crazy
    (to chyba przyjaciel BeatX'a) twierdzi, że trąci cebulą Zeiss Milvus i że nie można rok w rok podnosić cen (naprawdę nie można?) i cieszy się, że można "jeszcze swobodnie popisać". Można wiele. Tylko po co? Po co pisać skoro szkoda czasu tego czytać?

I dochodzimy do finału. Poziom bredni jest tak wysoki, że szkoda z nim walczyć. Czas to bardzo cenny zasób.
    Ale czytaj aluzje ze zrozumieniem.
    A jak cytujesz to nie wyciągaj pojedyńczych zdań z kontekstu.
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 07-12-2016 o 11:37

Bywalec
    Miasto
    Chełm

Od 2h i ja jestem posiadaczem Sigmy 85 ART Pierwsze wrażenie, duża i ciężka. Mikrokalibracja na -4 i przynajmniej w mieszkaniu trafia w punkt (zobaczymy czy na drugim body też tak będzie). AF jak dla mnie pracuje identycznie jak w 35 ART. Na dniach potestuje i jak będę miał coś sensownego to wrzucę. Jest to pierwsze szkło, które kupiłem praktycznie w ciemno, bez czytania testów, oglądania sampli itd. - po 2 letnim używaniu 35 ART, jak się tylko pojawiło 85 ART to od razu zacząłem szukać gdzie można kupić Stara Canonowska 85 1.8 już cieszy nowego właściciela. Jeszcze tylko 20 ART i mam komplet na parę sezonów

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Gratulacje! Dawaj jak najszybciej jakieś sesje i bokehy
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez splice Zobacz posta
    jestem posiadaczem Sigmy 85 ART Pierwsze wrażenie, duża i ciężka. Mikrokalibracja na -4 i przynajmniej w mieszkaniu trafia w punkt (zobaczymy czy na drugim body też tak będzie).
    Daj znać jak będzie z drugim body. Czy będzie wymagać ponownej mikrokalibracji?

Bywalec
    Miasto
    Chełm

Dziś w pracy i niestety nie ma jak testować. Z sesjami też mizerny okres bo mlodzi na wiosnę poprzekladali, ale postaram się coś postrzelać. W porównaniu z innymi obiektywami to 35 Art jest kompaktowych rozmiarów i umiarkowanej wadze, a 135L to chudy lekki kuzyn Podejrzewam że waga obiektywu może trochę dokuczać podczas całodobowego reportażu, ale to już czas pokaże. Jeden z większych minusów to na chwilę obecną nie znalazłem do niej filtra szarego ze średnica 86mm, ale to też na szybko szukałem i mam nadzieję że jednak się jakiś znajdzie. Jutro będę się na pewno bawił mikro regulacja na obydwu body. W 35 Art mam tak że na jednym mi działa cacy, a na drugim nie do ustawienia. Obydwa to 6D. Mam nadzieję że 85 będzie pracował na dwóch body.

Dopiero zaczyna Awatar leon28

Od 2h i ja jestem posiadaczem Sigmy 85 ART Pierwsze wrażenie, duża i ciężka. Mikrokalibracja na -4 i przynajmniej w mieszkaniu trafia w punkt (zobaczymy czy na drugim body też tak będzie). AF jak dla mnie pracuje identycznie jak w 35 ART. Na dniach potestuje i jak będę miał coś sensownego to wrzucę. Jest to pierwsze szkło, które kupiłem praktycznie w ciemno, bez czytania testów, oglądania sampli itd. - po 2 letnim używaniu 35 ART, jak się tylko pojawiło 85 ART to od razu zacząłem szukać gdzie można kupić Stara Canonowska 85 1.8 już cieszy nowego właściciela. Jeszcze tylko 20 ART i mam komplet na parę sezonów

jakbym czytal moja historie. zaczalem od 35 pozniej w ciemno 85 i teraz zastanawianie sie nad 20 1.4 ;-) gratulacje z zakupu.

--- Kolejny post ---

Jutro będę się na pewno bawił mikro regulacja na obydwu body. W 35 Art mam tak że na jednym mi działa cacy, a na drugim nie do ustawienia. Obydwa to 6D. Mam nadzieję że 85 będzie pracował na dwóch body.
    jesli jeszcze nie robiles, to skorzystaj lepiej z usb dock, a dopiero pozniej mikroregulacja w body.

Bywalec
    Miasto
    Chełm

Cytat Zamieszczone przez leon28 Zobacz posta
    jakbym czytal moja historie. zaczalem od 35 pozniej w ciemno 85 i teraz zastanawianie sie nad 20 1.4 ;-) gratulacje z zakupu.
    Po prostu Sigma obrała w końcu dobra drogę. Ja się jeszcze delikatnie waham między Sigma 20 1.4 a tamronem 15-30, daje sobie czas do końca roku, może przed końcem roku pędzie można coś ustrzelić w fajnych pieniądzach. Ale szala przechyla się coraz bardziej w kierunku sigmy 20 1.4 - raz to światło, dwa to ostrość a trzy to tamron daje delikatnie inne kolorki. Poza tym Sigma jest tańsza i za różnice w cenie dokładamy parę złotych i jest samuang 12 2.8 fish - parę zdjęć w reportażu fajnie wygląda jak są pokazane w niecodzienny sposób. Poza tym cały sezon walkowalem Canona 20 2.8 i wiem że ogniskowa jest idealna do typowego kotleta jak jest ciaśniej. Jak Sigma wypuści 135 to też w ciemno wymienię canonowskim L-ke, mimo że mam masę rewelacyjnych zdjęć z niej i jest dobra - wiem że jak Sigma wypuści takie szkło to ono poprostu będzie musiało być lepsze optycznie od szkieł systemowych i może z F1.8. Na obecną chwilę 135L to moje ostatnie systemowe szkło, które również musiało przejść przez mikro regulacje i na jednym body osiągnęło wartość +11.... Jak dla mnie Canon przespał moment z obiektywami, chcąc sprzedawać stare konstrukcyjnie szkła które już nie dają takiej ostrości na coraz to lepszych matrycach. Moja Sigma 35 Art po 2 sezonach tułaczki na reportarzach wygląda i chodzi jak nowa, czego o sprzedanych obiektywach Canona nie mogę powiedzieć. Ale już kończę OT i jak będę miał konkrety o 85 ART to wrzuce

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Tylko gdzie byla sigma gdy canon spal ze starymi konstrukcjami, a tak produkowali mydlane babole. Udezyli dopiero seria art. Spokojnie Canon tez wypusci nowe konstrukcje jak tylko ksiegowym przestania sie rachunki zgadzac. 35LII pokazali ze da sie pokonujac 35arta ktory jest swietny optycznie, art 24 jest tak dobry jak 24L tylko duzo wolniejszy. A jak Canon oddnowi inne szkla to znowu przez 15 lat nie bedzie niczego lepszego.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 15-12-2016 o 15:21

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Tylko gdzie byla sigma gdy canon spal ze starymi konstrukcjami, a tak produkowali mydlane babole. Udezyli dopiero seria art. Spokojnie Canon tez wypusci nowe konstrukcje jak tylko ksiegowym przestania sie rachunki zgadzac. 35LII pokazali ze da sie pokonujac 35arta ktory jest swietny optycznie, art 24 jest tak dobry jak 24L tylko duzo wolniejszy. A jak Canon oddnowi inne szkla to znowu przez 15 lat nie bedzie niczego lepszego.

XX normalnie jakbym słyszał przedstawiciela prasowego Canona :P a tak serio, to seria Ex nie była taka zła, osobiście uważam, że Bokeh w 50mm miała najlepszy - lepszy nie tylko od nowszego ARTa ale też L na 1.2.

Strona 33 z 38 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów