Strona 26 z 38 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 372

Wątek: Sigma 85mm f/1.4 ART juz jest :D

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Sigma 85mm f/1.4 ART juz jest :D

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    85L czy S85 kupuje się dla siebie.
    i tyle w tym temacie (bo dla klientów pewnie wystarczy C85/1.8)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Uzależniony

85L to nadal bardzo ostre i dobre szkło. Jest tak ostre w centrum na 1.6 jak 85/1.8 na 2.8 czyli jak dla mnie jest świetnie, a że nie jest mega szybkie to ktoś kto je kupuje o tym raczej wie. Sigma patrząc po wykresach jest wybitna i dobrze bo to dużo nowsza konstrukcja. Canon jednak nadal będzie się sprzedawał bo to Canon, do tego naprawdę dobry i o unikalnym świetle.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez darekPolsztyn Zobacz posta
    Jeśli to jeszcze wątek o nowej 85-tce Sigmy, a nie szybkości AFu, to wrzucam kolejne sample udostępnione przez Sigma Pro Centrum (bo chyba jeszcze tu nie było) - Sigma ART 85mm f1.4 DG HSM – zdjęcia przykładowe | Sample images – DG ART PROJECTS BLOG | www.dgart.pl
    Jakościowo super, ale mi trochę brakuje... tego "czegoś". Też macie takie odczucia?
    Jedyne czego tu brakuje to ostrości na zdjęciu rowerzysty. Ciekawe czego to wina - poruszenia się fotografa, deszczu jako przeszkadzajki, źle wybranego trybu AF w aparacie czy błędu układu AF w obiektywie a może wszystkiego na raz?

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    bo po samplach wychodzi, że to szkło do "makro" i lepiej nie używac go do portretu...
    faktycznie troche mało "mleka" w rozmyciu
    Taka jest cena za perfekcyjnie obrobione i spasowane soczewki obiektywu. Jest wręcz za ostro aż robi się lekki efekt halo na zdjęciach (krawędzie, może to efekt użytego Picture Control czy jak to się tam w Nikonie nazywa) przez co zdjęcia stają się nieco mniej przyjemne w odbiorze.

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    haha , a tu na forum są takie irki dla których 85L to demon szybkości.
    Jeżeli pisali to posiadacze modeli aparatów z serii 1D to ja bym uważał z określaniem ich typowymi Irkami, Mirkami, Januszami czy Sebami. Tam np. akumulator LP-E19 (1DX Mark II) podaje zasilanie o napięciu 11,1V a LP-E6N używany w wielu modelach aparatów Canona 7,2V i różnica w szybkości pracy AF tego obiektywu jest widoczna https://www.youtube.com/watch?v=s392i254_8M Oczywiście nadal układ AF nie działa tak błyskawicznie jak w tej Sigmie ale zapewne dokładniej (patrz wyżej moja odpowiedź dla darekPolsztyn).

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Nie wiem ile w tym prawdy ale ponoc od nowego roku sigma ma podrozec o 10%.
    Wszystko zdrożeje. Niech jeszcze podniosą VAT na 25% to fotografia stanie się jeszcze droższym hobby niż jest teraz. Dlatego jak ktoś ma coś na widoku to niech lepiej pozałatwia sobie wszystko w tym roku.

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Jeszcze nigdy nie dostałem uwagi od klienta typu "dlaczego to tło ma takie mało kremowe, nerwowe rozmycie" w drugą stronę już wielokrotnie - "Dlaczego mama na drugim planie jest nieostra?". Ludzie chcą wszystko ostro, centralne kadry, gdzie twarz wypelnia całość. 85L czy S85 kupuje się dla siebie.
    Bo tak właśnie jest. Zwłaszcza wśród osób starszych które znają tylko kadry z małpek na kliszę albo posiadaczy smartfonów nie liczą kilku najnowszych konstrukcji. "No fajne, ładne to. I nawet tych zmarszczek tak nie widać... Ale dlaczego tu nic nie widać w tle?" No bo to jest tzw. efekt bokeh i oto tu chodzi żeby było właśnie takie rozmycie, za to ludzie płacą ciężkie pieniądze. "Do **** ten obiektyw jest."

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez darekPolsztyn Zobacz posta
    Jakościowo super, ale mi trochę brakuje... tego "czegoś". Też macie takie odczucia?
    Magii brakuje, magii.... A ta magia to mniej więcej taka różnica jak między cropem a FF. Niektórzy tego nie widzą

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    haha , a tu na forum są takie irki dla których 85L to demon szybkości.
    A ten znowu zaczyna

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Magii brakuje, magii.... A ta magia to mniej więcej taka różnica jak między cropem a FF. Niektórzy tego nie widzą
    Właśnie chyba do nich należę.
    I choć mam stare szkło - Sigma 85mm/1,4 EX DG HSM to z cropa 7d2 i FF 5d2 równie dobre (albo słabe) foty wychodziły.

Widocznie jestem tym "słabym ogniwem" w łańcuchu operator-szkło-aparat.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 29-11-2016 o 23:07

Pełne uzależnienie
    Miasto

Nowa porcja zdjęć wykonanych za pomocą tego obiektywu. Obiektyw był podpinany pod aparat Canon EOS 5D Mark IV:

https://dustinabbott.net/2016/11/sig...-4-dg-hsm-art/
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 30-11-2016 o 00:15

najeżdzasz na użytownika Janeeka, który ma ogromną wiedzę i jest mega pasjonatem. Sam pomógł mi ustawić Sigmę ART, którą miałam odsyłać do zwrotu bo myślałam, że jest nieustawialna na postawie internetowych poradników. Teraz jest idealnie ostra. Pomógł mi też wybrać lampy i ustawić światło studyjne do fotografii noworodkowej. Pracuje już kilka lat w zawodzie, ale zawsze się bałam tego światła stroboskopowego i prędzej myślałam o ciągłym ze względu na rozwój dziecka. Kiedy Janeek wszystko mi ogarnął, Ty wrzucałeś sobie kolejne fotki swojego psa i na tej podstawie opowiadałeś jakie to 85mm L jest szybkie, kiedy wiadomym jest, że takie nie jest.

i jeszcze w sprawie tej Twojej magii - umiesz ją sprecyzować? Magia powstaje przede wszystkim w postprodukcji, niestety tym, którzy jej nie umieją pozostają niskie przysłony które robią namiastkę Photoshopa.

Wracając do nowej Sigmy - myślę, że tu przede wszystkim problemem jest mit o samej marce. Tylko, że ten mit nie jest spowodowany jej wadliwością, a charakterystyką ogólnie tematyki forumowej. Jednej osobie coś się przydarzy, potem inna będzie to powtarzać. Sama przeszłam z Nikona ze względu na wieczne awarie i słaby serwis. Mam Canona 5ds r z którym miałam problem z brudną matrycą i serwis na Źytniej w Warszawie po jednym czyszczeniu pobrudził mi matówkę. Potem nie był w stanie tego doczyścić i jak sądzę ubrudził też pryzmat. Nie chciało już mi się z nimi walczyć po ich teoriach, że jest według ich norm wszystko ok. Jako, że mieszkam w UK tam zaniosłam do serwisu Canona, gdzie w dwa dni miałam sprzęt wyczyszczony jak nowy, bez żadnego gadania.
    Ostatnio edytowane przez EdytaP ; 30-11-2016 o 19:34

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez EdytaP Zobacz posta
    Magia powstaje przede wszystkim w postprodukcji, niestety tym, którzy jej nie umieją pozostają niskie przysłony które robią namiastkę Photoshopa.
    Czy nie mówiłem, że od bokehu i małej GO to teraz jest PS?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

najeżdzasz na użytownika Janeeka, który ma ogromną wiedzę i jest mega pasjonatem. Sam pomógł mi ustawić Sigmę ART, którą miałam odsyłać do zwrotu bo myślałam, że jest nieustawialna na postawie internetowych poradników. Teraz jest idealnie ostra. Pomógł mi też wybrać lampy i ustawić światło studyjne do fotografii noworodkowej. Pracuje już kilka lat w zawodzie, ale zawsze się bałam tego światła stroboskopowego i prędzej myślałam o ciągłym ze względu na rozwój dziecka. Kiedy Janeek wszystko mi ogarnął, Ty wrzucałeś sobie kolejne fotki swojego psa i na tej podstawie opowiadałeś jakie to 85mm L jest szybkie, kiedy wiadomym jest, że takie nie jest.
    i jeszcze w sprawie tej Twojej magii - umiesz ją sprecyzować? Magia powstaje przede wszystkim w postprodukcji, niestety tym, którzy jej nie umieją pozostają niskie przysłony które robią namiastkę Photoshopa.
    Drugie wcielenie Janka? To dla mnie zdecydowanie za dużo. Przynajmniej o dwa. Przykro mi bardzo ale już więcej nie przeczytam waszych/twoich bzdur.

--- Kolejny post ---

Kiedy Janeek wszystko mi ogarnął, Ty wrzucałeś sobie kolejne fotki swojego psa i na tej podstawie opowiadałeś jakie to 85mm L jest szybkie, kiedy wiadomym jest, że takie nie jest.
    Logika tego zdania powaliła mnie na kolana

--- Kolejny post ---

Magia powstaje przede wszystkim w postprodukcji, niestety tym, którzy jej nie umieją pozostają niskie przysłony które robią namiastkę Photoshopa.
    A po tym już chyba nie wstanę. Proponuję pisać na trzeźwo. Poważnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Czy nie mówiłem, że od bokehu i małej GO to teraz jest PS?
    tak, zauważyłam tą ironię. Nie odbiorę Ci tego, że lubisz jedno oko ostre a nos już nie. Zawsze znajdą się tacy, którzy na f5.6 w górę nigdy zdjęcia nie robią, a wręcz dziwią się, że takie przysłony są.

Irek ja za Tobą tęskniła nie będę.
    Ostatnio edytowane przez EdytaP ; 30-11-2016 o 20:51

Strona 26 z 38 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów