^^ Na CR jest repost wpisu z NR z cennikiem dla dystrybutorów w Niemczech. Już niedługo się okaże czy to prawda.
^^ Na CR jest repost wpisu z NR z cennikiem dla dystrybutorów w Niemczech. Już niedługo się okaże czy to prawda.
Też się trochę obawiam tego wzrostu cen; na CR twierdzą że podwyżki wyniosą od 9 do 28% Link. Dzisiaj w sklepie zważyłem 85 Art w dłoni, rzeczywiście kawał szkła do noszenia. Zapowiedziano mi że od 1 stycznia ceny na wszystkie Sigmy wzrosną w sklepie o 15%
Zawsze chciałem 85mm ale w obecnych realiach zakup jakiegokolwiek sprzętu foto zakrawa o kpine z tymi cenami. Nie można podnosić cen z roku na rok, ale jak widać udaje się im to doskonale. Ach kiedyś to były czasy, nowy 70-200/2.8 za 3300!
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
W PL mamy bardzo małą siłę nabywczą pieniądza. Jeśli te ceny jeszcze wzrosną coś czuję, że tanie stałki USM będą dla wielu górną granicą marzeń nie do przeskoczenia. Z drugiej strony słabszy sprzęt często zmusza do wiekszej kreatywności. Widać to bardzo po zdjeciach wschodnich sąsiadów. Ci z USA z torba L-ek zazwyczaj moga się schować przy konfrontacji portfolio![]()
Miłego dniamoja www
Za każdym razem gdy czytam o "torbie eLek" mam wrażenie jak bym słyszał taksiarza w peugeocie, co ma pretensje do konkurencji, która jeździ mercedesem.
Jakiej konfrontacji? Z kim? Jest cała masa znakomitych fotografów i tu i tam. Jedni na zoomach inni na Sony lub Fuji. Torba eLek nigdy nie była wyznacznikiem poziomu fotografa. Torba Leica jest :P
Nie zrozumiałeś. Bardzo lubię swoje L-ki. Nie mam pretensji i nie zazdroszczę tym co mają więcej. Piszę o ogólnym trendzie, który obserwuje w sieci. Wystarczy wejść na forum canona w USA a potem np. na 35photo.ru
Pewnie, że nie mozna stawiać znaku równości miedzy ilością sprzętu a jakoscia zdjęć.
To są moje odczucia w tym temacie. Mozesz sie nie zgadzać.
btw. jeden z moich bdb. znajomych jest taksiarzem. Dobry człowiek. Zatem odbieram to jako komplement![]()
Miłego dniamoja www
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ubrałeś już choinkę?
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!