Czy coś wiadomo na temat tego czy to ma jakiś tryb filmowy?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
chyba trybu filmowania nie ma. Też jestem ciekaw bo alternatywa fajna.
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
Zastanawia mnie jaka będzie plastyka zdjęć z tego aparatu. Matryca niby MF, ale rozmiar sporo mniejszy niż w analogach. Tak wiem, że są różne proporcje i wymiary matryc, ale tutaj mówimy o matrycy 1,7x większej od FF o czyli nie tak wielkiej różnicy. Zwłaszcza jeśli połączymy ją ze sporo ciemniejszymi szkłami. Przykładowo głębia ostrości dla szkła 110/2 przy przesłonie f/2 we Fuji będzie sporo większa niż powiedzmy dla Nikona 105/1.4 czy Canona 85/1.2. Jak to się przełoży na plastykę obrazu?
Zdaję sobie sprawię o większych możliwościach edycji rawów, większej ilości detali czy prawdopodobnie szerszym zakresie dynamicznym, ale do czego porównać możliwy do uzyskania obrazek? Na sample czekam już długo, ale póki co niczego sensownego nie pokazano. Jakieś pomysły, przykłady, porównania?
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px
Tutaj możesz sobie zasymulować
FF vs. 645D (to chyba ten sam rozmiar co Fuji)
ten sam kadr i odpowiednik 85/1.2 i 85/1.8 na "MF".
Wizualny symulator i kalkulator głębi ostrości