Porównanie modeli AT-X 28-70 f2,6-2,8 Pro i AT-X 28-70 f2,8 Pro SV znajdziesz tu:
http://www.foto.com.pl/teksty/obiektywy17.html

Sam używam starszej wersji i jestem bardzo zadowolony. SV-ki nie miałem w ręku, za to porównywałem swoje szkło z "wypasionym" modelem AT-X 28-80/f2,8. Zrobiliśmy z kolegą kilkadziesiąt zdjęć tego samego motywu przy różnych przysłonach/ogniskowych. Jeśli chodzi o ostrość nie ma specjalnych różnic. 28-80 jest może trochę lepsza, szczególnie brzegi kadru.

Ale jeśli masz trochę więcej forsy, kup 28-80, ze względu na konstrukcję. W moim obiektywie najbardziej wkurza mnie idiotyczny sposób przełączania z AF na manual. (najpierw przełacznik, potem wyszukanie odpowiedzniego położenia pierścienia ogniskowania i dopiero przesunięcie pierścienia w pozycję manual). To w zasadzie uniemożliwia ręczne przeostrzenie przy używaniu AF. W wyższym modelu po prostu przesuwasz pierścień i masz manual.

Poza tym, zawsze te 10 mm ogniskowej więcej . No i ostrzy od 50 cm, a nie jak moja od 70.

Pytanie oczywiście czy te różnice są warte różnicy w cenie... Ale na to sam sobie musisz odpowiedzieć.