Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: "Standardowe' zoomy Tokiny w wersji Pro

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie "Standardowe' zoomy Tokiny w wersji Pro

Witam,
    Wydaje się, że tokinowskie zoomy 28-70 (28-80) ze światłem 2.8 mogą stanowić niezłą alternatywę dla ultradrogich obiektywów 'firmowych'. Ponieważ nie dysponuję starszymi katalogami tego producenta, więc mam kilka pytań. I tak:
    1. Czy obiektywy 28-70 AT-X Pro i Pro II to dwa różne szkła?
    2. Jak istotna jest różnica pomiedzy 28-70 AT-X Pro II, a SV?
    3. Czy różnica klasy pomiedzy 28-70 AT-X Pro SV, a najnowszym 28-80 Pro jest na tyle duża, na ile pokazuje to różnica w cenie?
    Dziękuję za info, szczególnie użytkowników :wink:
    Jurek.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: "Standardowe' zoomy Tokiny w wersji Pro

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Wydaje się, że tokinowskie zoomy 28-70 (28-80) ze światłem 2.8 mogą stanowić niezłą alternatywę dla ultradrogich obiektywów 'firmowych'.
    Subiektywnie powiem ze Tamron lepszy 8) a cena porownywalna.

Miasto
    Gdańsk

[quote="Vitez"]
    Subiektywnie powiem ze Tamron lepszy 8) a cena porownywalna.
    Nie mam własnych doświadczeń ale naczytałem się w sieci, że fatalnie uszczelniony i trzeba go chronić przed kurzem. Poza tym strasznie 'plastikowy'...
    Jurek.

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Nie mam własnych doświadczeń ale naczytałem się w sieci, że fatalnie uszczelniony i trzeba go chronić przed kurzem. Poza tym strasznie 'plastikowy'...
    Plastikowy - tak, ale jest solidny (no, może - ja mam mały luzik ale w porównaniu do Canona 28-135 to go prawie nie ma).
    Co do uszczelnienia to ja osobiście nie narzekam i nie wydaje mi się, żeby odstawał od innych obiektywów w tej klasie cenowej.
    Co innego foty - za tę cenę, jest naprawdę niezły.
    No cóż, a metalowe są droższe - krótko mówiąc tylko wybierać ale ta kasa .
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Jurek.
    Nie masz wlasnych doswiadczen a piszesz ze plastikowy... dziwne.
    Nie zauwazam w nim zadnej negatywnej plastikowowsci. Mialem kiedys EF-S 18-55 i tylko o nim moge powiedziec ze jest plastikowy. No i 50 1.8 wydaje sie byc w miare delikatny. Tamron to najsolidniejszy z moich obiektywow, ale 70-210 i Sigma 18-50 niewiele mu ustepuja. Mam jeszcze Granita 80-200 f4 do Kieva 19tki - jest metalowy , dluzszy ale wezszy od Tamrona a wazy moze tylko z 50g wiecej.
    Co do szczelnosci - 8 miesiecy uzywania i zadnych problemow, pare razy w piasku i kurzu uzywalem (reporterka, wiejskie widoczki w lato) i nic w srodku nie widac by jakis kurz sie pojawial.

Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jurek.
    Nie masz wlasnych doswiadczen a piszesz ze plastikowy... dziwne.
    Jak mam chwilę czasu to tak sobie czasmi siadę przed kompem i czytam. Jak nie mam czasu, to robię to samo :wink:
    Ostatnio wyczytałem to: http://foto.recenzja.pl/301/ i to: http://www.foto-kurier.com.pl/WYDAWN...03/NR08-03.htm
    Ale może to są głupoty..., nie wiem
    Jurek.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

http://foto.recenzja.pl/301/
    Eee, no ale ten człowiek to stosuje obiektyw do "trochę" specyficznych rzeczy

Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez muflon
    http://foto.recenzja.pl/301/
    Eee, no ale ten człowiek to stosuje obiektyw do "trochę" specyficznych rzeczy
    Dodatek Pro w nazwie obiektywu do czegoś zobowiązuje :wink:

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Porównanie modeli AT-X 28-70 f2,6-2,8 Pro i AT-X 28-70 f2,8 Pro SV znajdziesz tu:
    http://www.foto.com.pl/teksty/obiektywy17.html

Sam używam starszej wersji i jestem bardzo zadowolony. SV-ki nie miałem w ręku, za to porównywałem swoje szkło z "wypasionym" modelem AT-X 28-80/f2,8. Zrobiliśmy z kolegą kilkadziesiąt zdjęć tego samego motywu przy różnych przysłonach/ogniskowych. Jeśli chodzi o ostrość nie ma specjalnych różnic. 28-80 jest może trochę lepsza, szczególnie brzegi kadru.

Ale jeśli masz trochę więcej forsy, kup 28-80, ze względu na konstrukcję. W moim obiektywie najbardziej wkurza mnie idiotyczny sposób przełączania z AF na manual. (najpierw przełacznik, potem wyszukanie odpowiedzniego położenia pierścienia ogniskowania i dopiero przesunięcie pierścienia w pozycję manual). To w zasadzie uniemożliwia ręczne przeostrzenie przy używaniu AF. W wyższym modelu po prostu przesuwasz pierścień i masz manual.

Poza tym, zawsze te 10 mm ogniskowej więcej . No i ostrzy od 50 cm, a nie jak moja od 70.

Pytanie oczywiście czy te różnice są warte różnicy w cenie... Ale na to sam sobie musisz odpowiedzieć.

Uprawnienia umieszczania postów