Lampa błyskowa a czas naświetlania - pytanie początkującej

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kropka
    Dopiero zaczyna
    • 2016
    • 33

Lampa błyskowa a czas naświetlania - pytanie początkującej

Mym pytanie, być może dla wielu wyda się ono głupie, ale jak to jest z zewnętrzną lampą błyskową? Czy po zamocowaniu jej ma ona wpływ na czas naświetlania, to znaczy czy skraca czas? W tym tygodniu poszłam z aparatem do lasu, ale czas naświetlania był na tyle długi (1/50-1/80), że wszystkie zdjęcia wyszły rozmyte. Czy po zamocowaniu lampy błyskowej czas będzie automatycznie krótszy?
  • asdf
    Początki nałogu
    • 2014
    • 279

Odp: Lampa błyskowa a czas naświetlania - pytanie początkującej

W menu C.Fn jest opcja stałego czasu 1/200 po podpięciu lampy w trybie Av, aczkolwiek najlepiej przy lampie cykać w M i lampa w TTL lub też w M (zależnie od sytuacji).
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Komentarz

• biodar
      Początki nałogu
      • 2011
      • 255

Podpięta lampa domyślnie wymusza czas otwarcia migawki albo na sztywno np 1/200 albo z możliwością samoregulacji np od 1/60 do 1/200
      Można sobie ustawić w zależności od potrzeb. Wszystko powinno być w dodatkowych ustawieniach w aparacie. Szukać czegoś w stylu "czas synchronizacji lampy błyskowej"
      Parę fotek: http://biodar.flog.pl/

Komentarz

• zuber
        Coś już napisał
        • 2011
        • 52

Jak chcesz koniecznie krótszy czas, to możesz też podnieść ISO i/lub bardziej otworzyć przysłonę. Robienie zdjęć z lampą w lesie tylko po to, żeby mieć krótszy czas to chyba średni pomysł.

Komentarz

• zdebik
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 4080

Jesli nie wlaczysz high speed sync, czas otwarcia bedzie ograniczony do 1/200 lub 1/250 w zaleznosci od modelu aparatu. Oczywiscie dluzsze czasy beda dostepne.

Jesli dasz powiedzmy 1/200 aby miec ostre zdjecia i doswietlisz lampa, tlo moze byc ciemniejsze o np. 3ev i wyjdzie ciemne.

Jesli nie masz lampy, mozesz zawsze podniesc iso lub uzyc statywu wyjdzie taniej. Mozesz tez popracowac nad postawa. Ogolnie przyjmuje sie dlugosc ogniskowej = czas naswietlania
          Np 50mm @ 1/50. Z zasady poczatkujaca osoba powinna zobaczyc ile jest w stanie utrzymac bez stabilizacji lub statywu. Czesto w/w zasada nie dziala, ze wzgledu na duze upakowanie matrycy.
          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Kropka
            Dopiero zaczyna
            • 2016
            • 33

Dzięki za info. Pomimo, że był słoneczny dzień, to jednak w lesie było dość ciemno. Miałam obiektyw Canon 100-300mm (już niedługo zamienię na coś dłuższego) oraz do makro Canon 100mm. Wg. kolegi zdebika czas musiałby być wiec ok. 1/100 lub jeśli bierze się przelicznik crop (bierze czy nie?) to 1/160. Niestety, w trybie Av czasy były przeważnie 1/50-1/80. O statywie już myślałam, ale na razie jestem na etapie przeglądania informacji na ich temat. Nie jest to łatwy wybór i być może niedługo tuż przed jego zakupem poproszę kolegów z forum o opinie. W tej chwili planuję zakup dwóch lamp błyskowych. Jedną lampę Canona, taką standardową, a druga lampę Youngnuo montowaną na obiektywie, taką do zdjęć makro. Kwestia tylko czy lampa błyskowa da mi to czego od niej oczekuję i dlatego też poje pytanie o wpływ lampy błyskowej na czas naświetlania. Kolega zuber proponował podnieść ISO, ale czytałam, że czym wyższe ISO tym gorsza jakość zdjęcia (takie ziarenka na zdjęciu). Ja używałam z lesie ISO 800. Oczywiście lampa nie byłaby wykorzystywana tylko w lesie asdf, biodar dzięki za info. Jutro poszperam w ustawieniach.

Komentarz

• biodar
              Początki nałogu
              • 2011
              • 255

Zanim kupisz tą lampę pierścieniową to pożycz sobie od kogoś kto ma na chwilę lub zobacz w sklepie czy efekt będzie zadowalający. Mam taka pierścieniową i użyłem ze dwa razy bo fotki wychodziły beznadziejne - spłaszczone, walnięte błyskiem na wprost, bez żadnej plastyki. Mi się nie podobało.

A co do lampy do lasu - jeszcze z teleobiektywem 300mm lub dłuższym, to moim zdaniem też średni pomysł. Chyba lepiej kupić statyw i wężyk spustowy Ale może akurat Tobie się spodobają takie zdjęcia z błyskiem. Nie wiem.
              Parę fotek: http://biodar.flog.pl/

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4080

Zamieszczone przez Kropka Zobacz wpis
                Wg. kolegi zdebika czas musiałby być wiec ok. 1/100 lub jeśli bierze się przelicznik crop (bierze czy nie?) to 1/160. Niestety, w trybie Av czasy były przeważnie 1/50-1/80.
                .
                Przy 100mm 1/100 bez IS w przypadku amatora to ruletka. Crop factor'a nie musisz przeliczac, ale warto wiedziec jaki czas potrzebujesz na np. 50mm zeby nie poruszyc zdjecia. Czesto moze to byc nawet 1/80- 1/100 dla 50mm.

Moze zamiast statywu monopod?

Aha - stabilizacja pomaga, czesto mozna wydluzyc czas 2x.

Komentarz

• Kropka
                  Dopiero zaczyna
                  • 2016
                  • 33

Tak jak pisałam rozglądam się już za statywem. Wężyk spustowy właśnie zamówiłam. Zamówiłam tez lampę Canon 580EXII oraz Youngnuo YN14EX. Niestety nie mam możliwości zobaczenia i wypróbowania lampy. Kierowałam się opiniami z netu. O monopodzie nie pomyślałam, muszę trochę o nim poczytać.

Ponieważ temat statywów chcę poruszyć w nowym temacie aby nie robić tutaj OT, to zapytam jeszcze o pracę z lampą błyskową. Czy jeśli unieruchomię aparat (bez lampy błyskowej) i przełączę go w tryb Av i przykładowo czas będzie pokazywał 1/100 to po założeniu lampy (w tych samych warunkach oświetleniowych) czas się skróci? Zgadza się? O ile, tak orientacyjnie? W trybie M sama będę musiała skrócić ten czas aby na skali ekspozycji wskaźnik był na minusie? Dobrze to rozumiem, tak to działa?

Komentarz

• uosiek1
                    Coś już napisał
                    • 2014
                    • 55

W C.Fn. jest ustawienie Tryb Av - czas synchr.błysku Cytuję za instrukcją do 550D:

0: Autom.
                    Czas synchronizacji błysku jest ustawiany automatycznie w zakresie od
                    1/200 s do 30 s. w celu dostosowania go do jasności sceny.
                    1: 1/200-1/60sek. autom.
                    Korzystanie z lampy błyskowej w trybie AE z preselekcją przysłony (f)
                    zapobiega automatycznemu ustawieniu krótkiego czasu synchronizacji błysku
                    w warunkach niedostatecznego oświetlenia. Skutecznie zapobiega to rozmyciu
                    obiektu i drganiom aparatu. Jednakże, o ile obiekt zostanie prawidłowo
                    naświetlony, uzyskanie odpowiedniej jasności tła może być utrudnione.
                    2: 1/200sek. (stały)
                    Czas synchronizacji błysku ustawiono jako 1/200 s. Ustawienie to skuteczniej
                    zapobiega rozmyciu obiektu i drganiom aparatu niż ustawienie 1. Tło może
                    być jednak ciemniejsze, niż w przypadku ustawienia 1.
                    W opisanej przez Ciebie sytuacji czas skróci się tylko w ustawieniu 2 (do 1/200 s.)
                    Przy ustawieniach 0 i 1 aparat będzie rozciągał czas do wskazań światłomierza, z tą różnicą, że przy ustawieniu 1 nie rozciągnie go powyżej 1/60 s.

Ogólnie czas naświetlania wpływa na udział w kadrze światła zastanego, nie błyskowego. W praktyce oznacza to mniej więcej, że lampą poprawnie oświetlisz obiekt, a tło (do którego błysk nie sięga) będzie naświetlone w zależności od parametrów czas/przysłona/ISO.

Nikt jeszcze nie polecił, więc podrzucam: Techniki fotografowania z lampą błyskową - trochę rozjaśnia w temacie błyskania
                    Może nie umiem liczyć, ale bynajmniej dobrze mówię po polsku. Jestem Chumanistą

Komentarz

• trothlik
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 782

No i naświetlaj na drugą zasłonę
                      trothlik
                      "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• Kropka
                        Dopiero zaczyna
                        • 2016
                        • 33

Zamieszczone przez trothlik Zobacz wpis
                        No i naświetlaj na drugą zasłonę
                        Jak tylko się dowiem co to znaczy, to tak zrobię

Komentarz

• trothlik
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 782

To znaczy że lampa błyska zaraz przed zamknięciem migawki. Niech mnie ktoś poprawi jak coś kręcę. Ale ten zabieg pozwala zamrozić ruch nawet przy krótszych czasach.
                          trothlik
                          "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4080

To znaczy że lampa błyska zaraz przed zamknięciem migawki. Niech mnie ktoś poprawi jak coś kręcę. Ale ten zabieg pozwala zamrozić ruch nawet przy krótszych czasach.
                            True story bro!

Komentarz

• pan.kolega
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2817

A mógłbyś wyjaśnić szerzej, bo nie rozumiem jak błyskanie na drugą zasłonę zamraża ruch ?
                              I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

Pracuję...
                              X