"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dzięki za podanie linku. Myślałem, że pochodzą z oficjalnej strony Canon'a. Na stronie naszej ulubionej firmy nie jestem w stanie odnaleźć wykresów MTF dla tego tele oraz innych znacznie starszych szkieł. Dziwi mnie to trochę ponieważ Canon publikuje artykuł na temat tego jak czytać wykresy MFT. Dodatkowo ów wykresy pokazują jedynie spadek kontrastu i ostrości wraz z oddalaniem się od centrum kadru względem wartości maksymalnej, która wypada najczęściej w centrum kadru. Więc ciężko powiedzieć które szkło bezwzględnie dostarczy obraz o wyższej rozdzielczości czy lepszym kontraście.
Aby to była konkurencja dla Tamrona te obiektywy powinny być w podobnej cenie. A przypuszczam, że Tamron będzie sporo tańszy![]()
@Jaś
W porównaniu z L'ką ten obiektyw już na starcie ma jedną dużą zaletę. Jest kilkaset gram lżejszy. Ale pewnie poza ceną to będzie jego jedyna zaleta podczas starcia ze szkłami z serii L.
https://www.usa.canon.com
W opisie szkieł masz wykresy.
Szczególnie że Tamrona można teraz wyrwać nówkę za 1500.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Az tak podrozal? Szok. Ale i tak - na Tamrona mamy 5 lat gwarancji. A Canon daje chyba caly czas tylko roczek.
nic nie jest proste ale trzeba próbować - czytałem że nakładają niewielkie kary (kilkaset dolarów) na promotoro-blogerówza brak oznakowania tekstu reklamowego - to akurat jest zupełnie proste czym innym jest opinia użytkownika który kupił sprzęt za własną kase i się wypowiada, a czym innym opinia kogoś kto dostał sprzęt "do testów" a przy okazji jeszcze np. wycieczkę w ciekawe okoliczności przyrody żeby miał gdzie testować.
jak zrozumiałem po prostu przepisy dotyczące prasy stosują i tyle.
rzuciłem okiem na te mtfy i cenę - mtfy niezłe, cena atrakcyjna na nasze to będzie ok 3000 zł
Ostatnio edytowane przez jaś ; 18-09-2016 o 13:59
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
550$ to na nasze raczej będzie po środku, czyli 2.5k
SONY
Kapitan Wagner
Nie myle. Ja 2 lata temu kupilem nowiutkiego vc za 1200 zl. Z nasza faktura oczywiscie.
Kapitan Wagner