Pokaż wyniki od 1 do 10 z 236

Wątek: Bezlusterkowiec Canon Eos M5

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Bezlusterkowiec Canon Eos M5

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o dolną półkę, gdzie pewnie dużą rolę odgrywa marka, to Canon jest znacznie lepiej postrzegany w Japonii niż Sony (temu się wcale nie dziwię).
    Natomiast w przypadku bardziej zaawansowanego sprzętu, mogę powiedzieć na własnym przykładzie, że baza kliencka Sony jest dość słaba. Co z tego, że mam korpus Sony, skoro nie mam (i raczej nie będę mieć) żadnego szkła Sony? Nic tak nie wiąże z marką foto jak inwestycja w szklarnie. A to oznacza, że gdy Canon wypuści konkurencyjny produkt, tacy klienci jak ja przestaną być w ogóle klientami Sony. Nie wspominam tu już o innych kwestiach takich jak dostępność produktów, ich dopracowanie czy obsługa serwisowa.
    1. Ilość dostępnych obiektywów dla bezlusterkowców w sklepie/ofercie B&H
    a.
    bezlusterkowce Sony dla :
    - FF : 89 obiektywów
    - APS-C : 67 obiektywów ( w sumie z FF które można podpiąć bez żadnych przejściówek daje 156 )
    b.
    - system Canona EF-M : 27

2. Tabela (ranking) testów jakościowych obiektywów do bezlusterkowców (E, FE, EF-M) Sony i Canona
    https://www.dxomark.com/lenses/launc...ist&yDataType=

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Na pewno macie sporo racji, co do "targetu". Ale z punktu widzenia entuzjasty-europejczyka. Jednak Canon ma do obsłużenia również inny target. Przede wszystkim rynki w Azji, gdzie bezlustra sprzedają się najlepiej. I najwyraźniej potrafi dobrze trafić w jego potrzeby, skoro w Japonii przegonił już nawet Sony (!!!). Z drugiej strony, niestety, na tym polega mój problem z bezlusterkowcami Canona. Bo jak dotąd dla Canona bezlusterkowiec oznacza przede wszystkim "mały". Mały korpus, małe szkła. Dla mnie bezlusterkowiec oznacza coś innego. Aparat, który nie ma technologicznych ograniczeń lustrzanki. I dlatego (póki co) wybrałem a6300, chociaż wolałbym Canona. A to czy szkła są małe czy nie, jest mi zupełnie obojętne.
    .... skoro w Japonii przegonił już nawet Sony ....

Trzęsienie ziemi wyłączyło ze sprzedaży na kilka miesięcy produkcję (najlepiej sprzedających się) body typu A7x

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-01-2017 o 05:41
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów