Ciekawe. Pomimo całej zawieruchy wokół sprzętu Sony, ich cześć tortu się zmniejszyła w 2017.
Jeśli chodzi o dolną półkę, gdzie pewnie dużą rolę odgrywa marka, to Canon jest znacznie lepiej postrzegany w Japonii niż Sony (temu się wcale nie dziwię).
Natomiast w przypadku bardziej zaawansowanego sprzętu, mogę powiedzieć na własnym przykładzie, że baza kliencka Sony jest dość słaba. Co z tego, że mam korpus Sony, skoro nie mam (i raczej nie będę mieć) żadnego szkła Sony? Nic tak nie wiąże z marką foto jak inwestycja w szklarnie. A to oznacza, że gdy Canon wypuści konkurencyjny produkt, tacy klienci jak ja przestaną być w ogóle klientami Sony. Nie wspominam tu już o innych kwestiach takich jak dostępność produktów, ich dopracowanie czy obsługa serwisowa.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-01-2017 o 19:39
Dzięki za czujność. W artykule napisali Award2017, co naturalnie może odnosić się tylko do 2016 roku.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie przesadzałbym z oceną strategii rynkowej w powiązaniu z konkretnym produktem czyli M5. Moim zdaniem Canon zaoferował to co umiał uklecić na dziś, bez dawkowania nowości. Przegapili moment startu i taki produkt są dzisiaj w stanie odpowiedzialnie oferować. Na pocieszenie pozostaje to, ze konserwatywne produkty Canona produkują całkiem przyzwoite obrazki![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ciekaw jestem czy moje szkła systemowe na m5 będą miały BF/FF. Bo na 6d musiałem oba kalibrować.
Poza tym, jeśli nie będą miały z tym problemu, to winowajcą jest bf/ff w 6d?
facebook, 6D, 80D, 24-70L 2.8 ll, 70-200L 2.8 ll, YN568ll, YN685, YN622, ATLAS 600 TTL, GODOX TT350, Navigator