Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Zepsuty obiektyw?

Question Zepsuty obiektyw?

Jakiś czas temu postanowiłam kupić aparat do po prostu pstrykania zdjęć. Wybór padł na używanego canona eos 1000 d. Używany, ponieważ dopiero uczę się operować nim, więc będzie mniej szkoda w przypadku, np. zepsucia. Wszystko było dobrze. Powoli odkrywałam nowe opcje, uczyłam się terminów i poszukiwałam wskazówek. Wczoraj wybrałam się z partnerem na spacer, na którym bawiliśmy się w fotografów - amatorów. Aparat schowałam do zwykłej damskiej torebki, w którym nie miałam nic ostrego, jedynie portfel, chusteczkę z alkoholem do okularów i gumy a i starałam się, by był ułożony tak, by niczego obiektywem nie dotknąć. W domu podczas przeglądania zdjęć, zauważyłam, że na zdjęciach widnieje, jakby, ślad pęknięcia (?). W Internecie nie znalazłam niczego pomocnego, więc kieruję pytanie do Was. Wiecie co to może być? Załączam zdjęcie. Dodam, że przecierałam właśnie wszelkie szkiełka jakie znalazłam (najostrożniej jak potrafiłam) i to nic nie dało.
    PS. Gdyby to była rysa, widniałaby na filtrze, którego zdjęcie w niczym nie pomaga, prawda?
    PS2. Właśnie zauważyłam, że na jednym z zdjęć robionych dzień wcześniej widnieje taki sam wzór, czyli to nic związanego z torebką. I nie mam jak podłączyć innego obiektywu.

https://zapodaj.net/b8d4d7eea1db6.jpg.html

https://zapodaj.net/7bdb280d09e27.jpg.html

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Zepsuty obiektyw?

Sprawdź czy te piękne wzory są tak samo widoczne gdy zrobisz zdjęcie z najbardziej otwartą przysłoną (tryb AV, przysłona np. f.3.5)
    Zobacz jak wygląda obiektyw od drugiej strony.
    Na koniec zostaje czyszczenie matrycy ale przyznaję, że takich krzewów na matrycy jeszcze nie widziałem.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez waioeht Zobacz posta
    Jakiś czas temu postanowiłam kupić aparat do po prostu pstrykania zdjęć. Wybór padł na używanego canona eos 1000 d. Używany, ponieważ dopiero uczę się operować nim, więc będzie mniej szkoda w przypadku, np. zepsucia. Wszystko było dobrze. Powoli odkrywałam nowe opcje, uczyłam się terminów i poszukiwałam wskazówek. Wczoraj wybrałam się z partnerem na spacer, na którym bawiliśmy się w fotografów - amatorów. Aparat schowałam do zwykłej damskiej torebki, w którym nie miałam nic ostrego, jedynie portfel, chusteczkę z alkoholem do okularów i gumy a i starałam się, by był ułożony tak, by niczego obiektywem nie dotknąć. W domu podczas przeglądania zdjęć, zauważyłam, że na zdjęciach widnieje, jakby, ślad pęknięcia (?). W Internecie nie znalazłam niczego pomocnego, więc kieruję pytanie do Was. Wiecie co to może być? Załączam zdjęcie. Dodam, że przecierałam właśnie wszelkie szkiełka jakie znalazłam (najostrożniej jak potrafiłam) i to nic nie dało.
    PS. Gdyby to była rysa, widniałaby na filtrze, którego zdjęcie w niczym nie pomaga, prawda?
    PS2. Właśnie zauważyłam, że na jednym z zdjęć robionych dzień wcześniej widnieje taki sam wzór, czyli to nic związanego z torebką. I nie mam jak podłączyć innego obiektywu.

https://zapodaj.net/b8d4d7eea1db6.jpg.html

https://zapodaj.net/7bdb280d09e27.jpg.html
    Normalnie śmieci na matrycy.
    Przedmuchaj gruszką matrycę i dla pewności obie soczewki na obiektywie.
    Ostatnio edytowane przez adawro ; 15-09-2016 o 09:10
    R3 + RF85LDS

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

oddaj do serwisu
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Sprawdź czy te piękne wzory są tak samo widoczne gdy zrobisz zdjęcie z najbardziej otwartą przysłoną (tryb AV, przysłona np. f.3.5)
    Zobacz jak wygląda obiektyw od drugiej strony.
    Na koniec zostaje czyszczenie matrycy ale przyznaję, że takich krzewów na matrycy jeszcze nie widziałem.
    Wzór widnieje na matrycy, czyściłam, nadal jest widoczny gołym okiem. Czyli po powrocie do PL czeka mnie wymiana matrycy? Czy jest jednak jeszcze jakiś cudowny sposób, którego nie znalazłam, na usunięcie tego?
    Dzięki za porady

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez waioeht Zobacz posta
    Wzór widnieje na matrycy, czyściłam, nadal jest widoczny gołym okiem. Czyli po powrocie do PL czeka mnie wymiana matrycy? Czy jest jednak jeszcze jakiś cudowny sposób, którego nie znalazłam, na usunięcie tego?
    Dzięki za porady

Cudowne wzory ale u siebie nie chciałbym ich oglądać Jak czyściłaś matrycę?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Tu masz kolegę z podobnie owłosioną matrycą:

https://www.reddit.com/r/photography..._question_but/

Ja bym spróbował to zmyć (według instrukcji) a jak się nie da to może serwis usunie. Jak nie usunie to wymiana matrycy albo korpusu.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 15-09-2016 o 10:40
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Czy to było czyszczenie zgodnie z instrukcją na stronie 121 instrukcji: EOS 1000D - Canon Polska
    R3 + RF85LDS

Question Odp: Zepsuty obiektyw?

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Cudowne wzory ale u siebie nie chciałbym ich oglądać Jak czyściłaś matrycę?
    Ah. Nauczę się je wykorzystywać do robienia artystycznych ujęć.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Pewnie ktoś chciał przedmuchać matrycę paszczowo i na nią napluł.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów