Instrukcja obsługi nie obejmuje niestety aktualizacji, które pojawiły się wraz z nowym Firmware. A jako, że i wersja II obiektywu i extender vIII są nowsze niż sam aparat nie zakładam bym znalazł tam odstępstwa od reguły f/8 = jeden punkt krzyżowy.
Co do linków, które podesłałeś są tam i EOS80 i wspomniany obiektyw
Lata temu korzystałem z nikona D300. Nie miałbym nic przeciw D500 gdyby nie cena.
Drugi korpus przyda się też jako awaryjny aparat na śluby. Mój obecny awaryjny ma już swoje lata i jednak niższa półka.
Wersja II tego obiektywu wraz z III konwertera ma bardzo dobre opinie i wyniki rozdzielczości. Kilka przykładowych zdjęć z tego zestawu udało mi się znaleźć na flickr - w pełnej rozdzielczości prezentują się bardzo dobrze. Jedyne co mnie martwi to wydajność autofocusa. Bąk itp. raczej tego nie wymaga ale już bawiące się bieliki czy kruki tak.
Aparatu olać nie mogę. Obecnie dysponuję 6D wykorzystywanym na ślubach i starszym awaryjnym, który wymaga wymiany. 80D/7D będzie jako body backupowe w torbie podczas innej pracy. Myślałem też o kupnie drugiego 6D, ale jednak jest to dosyć wolna konstrukcja no i full-frame.
Jakieś propozycje odnośnie tych stałek w tej cenie? Wszystko co widziałem znacznie przekracza ten budżet a jedyne alternatywy to tamrony i sigmy 150-600mm o gorszych wynikach jakościowych (pomijając najnowszego Tamrona o niewiadomej cenie i dostępności).
Dzięki wszystkim za odpowiedzi