Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Canon 80d i szeroki kąt - krajobrazy

Bywalec Awatar PRZEMOLO79
    Miasto
    Stg

Domyślnie Odp: Canon 80d i szeroki kąt - krajobrazy

Może jeszcze ktoś będzie miał chęć się wypowiedzieć. Może są użytkownicy Canon 80d/70d z obiektywami Canon 16-35mm f/4 i mogą podzielić się swoimi doświadczeniami?[/QUOTE]
    Raczej ciężko będzie o takich użytkowników (chyba że ktoś ma 70/80d jako backup i może podpiąć 16-35 celem sprawdzenia. Moim zdaniem podpinanie C16-35 do 70/80d mija się z celem gdyż jest to obiektyw projektowany pod pełną klatkę i tam pokazuje swoje możliwości. Na crop jest za drogi i nie będzie wykorzystany. Tańszą i dużo lepszą alternatyw będzie tu (również pełno-klatkowy) canon 17-40 f4,0 również bdb optycznie a za ułamek ceny 16-35 f4,0 Rzeczoną Sigmę 18-35 f1,8 miałem swego czasu na cropie potwierdzam świetne szkło do krajobrazu nie podpiąłem go ani razu bo nie takie jego przeznaczenie) reportaż jak najbardziej ok w ciemnym miejscach uwaga !!!! AF znacznie zwalnia i nie jest do końca celny pojawia się losowy BF/FF w dobrym oświetleniu wszystko śmigało aż miło. Cóż urok niesystemówek :-)

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez PRZEMOLO79 Zobacz posta
    Rzeczoną Sigmę 18-35 f1,8 miałem swego czasu na cropie potwierdzam świetne szkło do krajobrazu nie podpiąłem go ani razu bo nie takie jego przeznaczenie)
    Znaczy się dlaczego ten obiektyw nie nadaje się do krajobrazu bo nie rozumiem?

Bywalec Awatar PRZEMOLO79
    Miasto
    Stg

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Znaczy się dlaczego ten obiektyw nie nadaje się do krajobrazu bo nie rozumiem?
    Nadaje się każde ale chyba nie po to się je kupuje generalnie :-) Miałem 10-22 i 15-85 i te częściej używałem do krajobrazu mając cropa. Jeżeli to będzie kogoś jedyne szkło to można nim robić wszystko oczywiście :-)

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Skoro nie chcesz UWA to kup sobie standardowy dobry spacer zoom pod cropa o nazwie Sigma 17-50 2.8... 16-35/4 to bardzo dobry obiektyw ale pod pełną klatkę ze względu na zakres ogniskowych. Owszem na cropie też będzie dobrze ale ogniskowe robią się ni w 5 ni w 10 (a nie po to płaci się za niego tyle kasy). No chyba, że chcesz w niedługim czasie przejść na fufu. Dla mnie krajobrazy to albo UWA albo tele ale to tylko moje zdanie.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 14-09-2016 o 09:27

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Jeśli UWA jestt za szerokie to do krajobrazów pod cropa super będzie Canon 15-85USM - dość szeroko ale nie tak jak przy UWA, w razie potrzeby mamy też lekkie tele, dobra ostrość, dobra ptraca pod światło, obiektyw systemowy świetnie współpracujący z każdą puszką Canona.
    Sigmy 17-50 nie nazwałbym standardowym dobrym spacerzoomem z uwagi na mały zakres ogniskowych i zbyt dobre światło z czym związane są rozmiary i ciężar. A obiektyw i tak będzie pracował na f/8. Jeśli nie UWA to tylko C15-85.
    G12, G3X, 80D, Samyang 8 Fisheye, 10-18STM, 15-85USM, 55-250STM, 50/1.8STM, 100/2.8L macro, SMC Takumar 135/2.5, Sigma 150-600C
    Flickr: https://www.flickr.com/photos/125851272@N07

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Z DXO wynika, że zwykły kit wersja II jest ostrzejszy od 10-22 a przy tym o wiele wiele tańszy.... Więc jeśli nie zależy Ci na ogniskowych mniejszych niż 18mm, lepszy kit... a że między 9 mpix a 11 mpix wg samego DXO jest niewielka różnica, kit jest prawie równie dobry jak 16-35/4...
    A serio, to testy DXO nie nadają się do wyboru obiektywów, są tylko do celów rozrywkowych.
    Lub dobrze pokazują jaki sens ma stosowanie niektórych obiekt pełnoklatkowych na kropie...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów