Cytat Zamieszczone przez salbert13 Zobacz posta
Witam kolegów i koleżanki, mam pewien problem gdyż kupiłem tamrona 70-200 f2.8 i nie wiem czy to jest problem obiektywu czy problem mojej niewiedzy ale jak to się mówi kto pyta nie błądzi. A mianowicie np przy ogniskowej 200 mm ( warunki oswietleniowe tu nie grają roli) przyslonie 2.8 i zadanej czułości mam czas naświetlania 1/60 a jak założę stalke Canon 50 f1.4 przy ogniskowej 50mi i f2.8 mam czas 1/640 i teraz moje pytanie czy długość ogniskowej ma wpływ na długość czasu naświetlania czy po prostu obiektyw jest wadliwy. Jeśli piszę w złym dziale proszę o przeniesienie albo pokierowanie do innego działu.
Canon EF 50mm f/1.4 USM Lens Image Quality

No na 200mm robi się ciemno więc pewno czas też się zmienia.

Weź sprawdź w aparacie czy masz wyłączoną korektę aberracji obiektywu - "Jasność brzegów", "Aberracja chromat." na "Wyłącz" i "Autom. optymalizator jasności" na "OFF", wyłącz też stabilizację obiektywu i zrób zdjęcie. Coś się zmieniło z czasem naświetlania czy nic?

Zrobiłem szybki test u siebie na tym na czym mogłem. W tych samych warunkach oświetleniowych Rokinon/Samyang 85mm F1.4 ustawiony na f/2.8 dał mi czas 1/200 sek., Canon EF 135mm f/2.8 Soft Focus na natywnym f/2.8 dał mi czas 1/160 sek. Konstrukcja Rokinon/Samyang 85mm F1.4 to 9 elementów w 7 grupach, konstrukcja Canon EF 135mm f/2.8 Soft Focus to 7 elementów w 6 grupach.