Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: nowy TAMRON 28-75 F2.8, alternatywa dla drogich szkieł?

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

hmm...

No ja się nadal zastanawiam między EF 28-135 IS a Tamronem... Coraz mniej czasu mi zostaje, bo czas decyzji się zbliża. Ciągle pokutuje opinia Tamrona na temat wykonania obiektywów i "zużywania" się ich w miarę użytkowania.
    Czytałem mnóstwo opinii na temat tego, że Tamron lepszy, lepsza starość itp. ale nie wiem kiedy Tele sobie kupię (dawniej o tym w ogóle nie myślałem) i czy mi tych ogniskowych w okolicy 100 nie będzie brakowało.
    Poza tym USM F-TM to bardzo miła rzecz..

Z tym Tamronem ciężki zgryz. Zanim się nie pojawił w ogóle kupna Tamrona bym nie rozważał.
    To dla mnie dość sporo kasy i nie chcę źle wybrać, a 28-135 IS oglądałem, miałem w rączkach :wink: wiem jak się zachowuje na EOS’ie 30 i jak "leży" w rękach. Tamrona nigdzie dorwać nie mogę i znam go tylko ze zdjęć Wydaje mi się, że trzeba się czasem osobiście do jakiegoś sprzętu przekonać i żadne techniczne dane i testy nic nie dają, jak sprzęt po prostu Ci nie "leży"...

A wracając do kwestii zakupów to może Allegro jednak i oferta Tommiego?
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Coś już napisał
    Miasto
    Osielsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez blazej33
    Teraz to mi daliście mocno do myślenia z Tamronem bo myślę o Sigmie 24-70 f2.8 ?!
    To przestan o niej myslec?
    mnie nie stać na nowy, a Tamronika nie kupię używanego bo takich nie ma, a Sigmę można już dotać z drugiej ręki... czy jednak warta polecenia? w końcu światło takie samo a trochę szersza - 24x1.6=38mm i ile warto dać za taki używany? 1200? więcej?

(pomińcie fakt, że lepiej kupić inny ale nowy, albo poczekać i uzbierać, jadę na pożyczonym i muszę coś kupić na wczoraj)

proszę o radę

[ Dodano: Sro Maj 19, 2004 9:38 pm ]
    OK. Już raczej nieaktualne. Właśnie zakupiłem na aukcji Sigmę 18-50 DC 3.5-5.6. Może nie rewelacja, ale na lepszy mnie teraz nie stać, a za tego dałem niewiele i będzie jednak nowy. Teraz zasadzam się na 70-200/3.5-4.5 ale to ciężko znaleźć... może poczekam aż Vitez mi sprzeda (chyba jestem pierwszy w kolejce o ile pamiętam )
    kiedyś to było: D30, 10D, 350D, 40D, 70D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer
    28-135 IS oglądałem, miałem w rączkach :wink: wiem jak się zachowuje na EOS’ie 30 i jak "leży" w rękach. Tamrona nigdzie dorwać nie mogę i znam go tylko ze zdjęć Wydaje mi się, że trzeba się czasem osobiście do jakiegoś sprzętu przekonać i żadne techniczne dane i testy nic nie dają, jak sprzęt po prostu Ci nie "leży"...

A wracając do kwestii zakupów to może Allegro jednak i oferta Tommiego?
    Napisz do Tommiego - moze zgodzi sie na podeslanie ci Tamrona do testow, pobawisz sie nim, jak sie nie spodoba to odsylasz obiektyw, jak sie spodoba to odsylasz pieniadze 8) . Mozesz ewentualnie sie powolac na to forum i na mnie.
    Ewentualnie w ktorys ladny weekend mozesz odwiedzic Warszawe to dam ci sie pobawic Tamronem. Nie mam absolutnie zadnych zarzutow co do jego wykonania. Bo sa Tamrony i Tamrony, sa slabe produkty jak i topowe Tamrona. A wsrod topowych to wlasnie 28-75 2.8 Xr Di jak i 90 2.8 macro sa bardzo chwalone, a zarzuty jakie znasz wobec Tamronow dotycza tych z nizszej polki obiektywow, ale rowniez ich produkcji.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carlos
    OK. Już raczej nieaktualne. Właśnie zakupiłem na aukcji Sigmę 18-50 DC 3.5-5.6. Może nie rewelacja, ale na lepszy mnie teraz nie stać, a za tego dałem niewiele i będzie jednak nowy. Teraz zasadzam się na 70-200/3.5-4.5 ale to ciężko znaleźć... może poczekam aż Vitez mi sprzeda (chyba jestem pierwszy w kolejce o ile pamiętam )
    oo to daj jakieś sample z tego szkła bo sam o nim myśle nim dozbieram do 17-40...
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
    "...professionals only have a bigger trashcan."

Coś już napisał
    Miasto
    Osielsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DariuszM
    Właśnie zakupiłem na aukcji Sigmę 18-50 DC 3.5-5.6.
    oo to daj jakieś sample z tego szkła bo sam o nim myśle nim dozbieram do 17-40...
    powinienm ją jutro otrzymać pocztą, porobię w sobotę jakieś fotki i zamieszczę gdzieś... ale gdzie najlepiej? bo mam tylko darmowe konto 10MB na WP

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

pbase? choc tam tez tylko 10...ale wystraczy na ze 2 oryginaly i kilka pomniejszonych...
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
    "...professionals only have a bigger trashcan."

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ewentualnie w ktorys ladny weekend mozesz odwiedzic Warszawe to dam ci sie pobawic Tamronem.
    Dzięki Wielkie Vitez to w takim razie zaczynam myśleć o wyjeździe do Warszawy

A do Tommiego napiszę jak już będę miał całą kasę. Zobaczymy co powie....

Toruń to totalne zadupie fotograficzne nic tu obejżeć czy przetestować nie można...
    Jak ostatnio w sklepie zobaczyłem na półce EF 28-135 IS, EF 28-105/3.5-4.5 + Eos 30 & 33 BP-300 to mało zawału nie dostałem... Cś innego niż EOS 300 z kitowcem, lub tanim Tamronem?! Niewiarygodne!
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie zakupiłem na aukcji Sigmę 18-50 DC 3.5-5.6. Może nie rewelacja, ale na lepszy mnie teraz nie stać, a za tego dałem niewiele i będzie jednak nowy.
    A ja sie jednak przekonalem do kitowca 18-55. Uzywac go bede praktycznie tylko na szerokim kacie i F8 - bo czasem jest po prostu potrzeba, a nowy (spilowany) kosztuje 700 zl, co za znosne 18mm jest cena bardzo przyjemna

Coś już napisał
    Miasto
    Osielsko

Domyślnie

ja też go kupiłem tylko dla szerokiego (dałem 560 z wysyłką i dziś odbieram !! ), bo czasem trzeba zafocić w ciasnych pomieszczeniach... ale dalej zastanawiam się nad 28-135 IS, kilka dni temu wpadłem na koncercie na kumpla jeszcze z technikum i okazało się że on siedzi w fotografii od lat i ma właśnie IS'a obiecał mi pożyczyć na kilka dni, jak zda u mnie egzamin to kupię taki (oczywiście egzamin bardziej z zakresu ogniskowych niż z jakości, bo wiadomo że to dobre szkiełko)

I jeszcze zgadałem się z sąsiadem fotografem... on siedzi jeszcze w analogach, ale ma kilka fajnych szkiełek (m.in. Sigma 170-500, 24-70/2.8 ) pytał czy mu body czasem pożyczę i jak tu odmówić

a tej sigmy co kupiłem to bardzo mało testów w necie... zrobię kilka fotek i powiecie w czym różni się od kitowego

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Fajny teścik tego Tamronka znalazłem
    W porównanu do EF 70-200 f/2.8 IS (!)

-> http://www.photo.net/bboard/q-and-a-...?msg_id=008SgU

-> http://www3.telus.net/tomstravels/Lens%20Test.htm

Wypada całkiem fajnie
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów