Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: nowy TAMRON 28-75 F2.8, alternatywa dla drogich szkieł?

Bywalec
    Miasto
    New York

Domyślnie

Czytam sobie od kilku dni sporo na sieci o tym twoim Tamronie
    juz w inny watku zadawalem to pytanie ale odpowiedzi nie uzyskalem, moze taraz, a doczytales sie czy byl testowany z analogami czy tylko z cyframi, jakbys jakiegosc sznurka podrzucil byloby fajnie.
    Tak czytam i czytam o tym tamronie tutaj i az mi przez mysl przeszlo zeby zmienic sowjego IS'a na tego tamrona i tak mam zamiar cos dluzszego kupic wiec 135mm mojego canona przestaje byc argumentem.
    pozdrawiam
    piotrkula

EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
    Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6L,
    VG-10, SpeedLite 540EZ

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer
    Dorwałem też gdzieś porównanie z EF 50 f/1.8 i wypadł ostrzej z odległości 100m ...
    Ktory wypadl ostrzej? Ja mialem przez jakis czas 50 1.8 i byl lepszy (ostrzejszy, nawet na pelnej dziurze) od Tamrona... ale na tyle nieznacznie ze nie zalowalem ze go oddalem (choc kiedys wroce do tej 50tki ).

Cytat Zamieszczone przez piotrkula
    czy byl testowany z analogami czy tylko z cyframi
    5 minut googlania:

http://www.photoreporter.com/2004/02..._showcase.html

Tamron's SP AF28-75mm f/2.8 XR Di Zoom is a fast standard zoom created to meet the needs of dual-format photography (silver halide and digital). Its optical system is engineered to provide optimum performance when used with digital SLRs. Tamron's Di (Digitally Integrated design) series is engineered to offer film and digital camera users: higher resolution; control of flare and ghosting; minimized peripheral light falloff; and reduced chromatic aberrations.

Wystarczy czy szukac dalej?
    Hint: photoreporter to dosc znany magazyn wiec ich opinii mozna zaufac

Ot nastepne z google:
    http://www.intro2020.co.uk/tamron18.html

Tamron Di lenses offer superior features and performance - not only for standard, but also for digital SLR cameras.

Next one:

http://www.shutterbug.net/show_reports/1202sb_35mm/

"Designated as “Di” or “digitally integrated,” they should also be ideal for use with conventional SLR cameras. "
    "Tamron USA rep provided the following preliminary summary of its benefits. “Lenses designed for 35mm SLR cameras pose two problems with digital models: ghosting and flare in backlighting, as well as peripheral light falloff with less light reaching pixels at the edges of the image area. Depending on the specific focal length the problem is more, or less, noticeable. The optical systems of the new Di lenses were designed to decrease flare/ghosting and to offer increased peripheral light gathering capability or ‘increased corner luminosity.’ Hence, they provide better performance with both silver halide film and digital sensors.” "

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

ja znalazłem na forum photo.net wypowiedź gościa, który go używał z Eos'em 3

http://www.photo.net/bboard/q-and-a-...?msg_id=007jRE

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Który wypadł ostrzej? Ja miałem przez jakiś czas 50 1.8 i był lepszy (ostrzejszy, nawet na pełnej dziurze) od Tamrona...
    no na jednym zdjęciu robionym ze 100 metrów wypadł delikatnie ostrzej Tamron - sam się zdziwiłem...

ale za to, znalazłem text na temat 17-40 f/4L, że kiepsko wypada na filmie podobno - lepiej na cyfrze, chociaż zdania były podzielone ech...

i co tu człowieku z analogiem masz począć?

[ Dodano: Czw Kwi 15, 2004 11:50 am ]
    Vitez, a jak Ci sie sprawuje Macro w tym Tamronie twoim?

Poza tym, czy może tak być rzeczywiście w przypadku Tamrona, że jedne egzemplarze tego samego modelu są lepsze a inne gorsze? Spotkałem się w sieci z różnymi opiniami na jego temat i często był dodatek w stylu "w każdym razie w przypadku mojego modelu"...?
    Czy jest możliwa tak duża rozbieżność w jakości wykonania poszczególnych modeli?

[ Dodano: Wto Kwi 20, 2004 9:24 am ]
    Piotrkula, pytałeś o działanie tego Tamrona na analogach - też miałem ten problem + jeszcze chciałem wiedzieć jak wypada w porównaniu do 28-135 IS
    oto odpowiedź:

http://www.photo.net/bboard/q-and-a-...?msg_id=0081Zp
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Bywalec
    Miasto
    New York

Domyślnie

no i wszystko robi sie janse!

to tylko teraz drogo sprzedac, tanio kupic , a moze ktos chce 28-135mm IS w swietnym stanie z oslonka, bede w polsce za dwa tygodnie (hurrraaaaa....) to moge go sprzedac, po powrocie kupie tamrona.
    pozdrawiam
    piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

500zl moge ci dac za niego ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przeciez napisal "drogo sprzedac" . Cfaniak chce sprzedac w Polsce po polskich cenach a potem w USA kupic Tamrona po amerykanskich cenach :P

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To go zbojkotujemy ;-)

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

No ja bym dał jakieś 600 ale nie zebym sie tutaj chciał licytować (no tyle w Polsce jest wart ).Poza tym to jest mój pierwszy post WITAM WSZYSTKICH serdecznie -mam na imię Paweł jestem szczęsliwym urzytkownikiem od dwóch tygodni Canonka 300D.

Bywalec
    Miasto
    New York

Domyślnie

no co za ludzie , okiazji nie chca wykorzystac

generalnie to nie mam "cisnienia" zeby go sprzedac, ale jak ktos bylby zainteresowany to przed powrotem do stanow moge go opchnac, przypuszczam ze i tak cena nie bedzie zla. Przejrzalem allegro tam schodza od 1800 do 2000zl pewnie na gieldzie w wa-wie taniej, swojego moge oddac z oslonka za $400, w stanach sprzedam go za oslonka za ok $360-380 - wiec dla mnie nie jest to rewelacja sprzedac go w polsce.

i teraz mozecie mnie bojkotowc
    pozdrawiam
    piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrkula
    Przejrzalem allegro tam schodza od 1800 do 2000zl pewnie na gieldzie w wa-wie taniej
    Na gieldzie w wawie jest dorzej niz na Allegro.
    Ale 400$ to dobra cena, wiec mozesz juz teraz wystawiac na Allegro (z adnotacja kiedy odbior).

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów