Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Problem z ostrością 50 mm 1.4 z 60D

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie Odp: Problem z ostrością 50 mm 1.4 z 60D

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    A może przycisnąłeś go gdzieś mordką i się rozjechał mechanicznie?? One ruszają przodem przy ostrzeniu i są wrażliwe mechanicznie nawet na nacisk, dlatego warto dokupić osłonę jako ochronę mechaniczną. Ja kupiłem używkę 50/1.4 w 2008r, mam go do dziś i złego słowa na niego nie powiem, na 5d mk1 i mk2 akceptowalnie ostry na 1.4. Zdjęcia dzieciakom robię tylko na 1.4 góra 1.6. Porównywałem kiedyś z sigmą 50/1.4 nie art i sigma była może ciut ostrzejsza ale AF mimo wszystko wolniejszy i mniej pewny w sigmie.
    W canonie wg mnie nie ma dobrej 50-tki, każda ma jakieś wady.
    Moim zdaniem najlepszy stosunek cena/możliwości daje 50 STM, super szkiełko.
    Odnośnie sprawy jak to nazwałeś "rozjechania mechanicznego" to kilka razy rozbierałem ten obiektyw ( wymieniałem pierścień z zębatką ), soczewki zamocowane są w jednym układzie - to jest jeden "blok" składający się z kilku soczewek i mechanizmu przesłony ( z ciekawości tez to rozebrałem ), wg mnie tam nie ma się co rozjechać optycznie, to stanowi jedną zwartą całość, jak coś w nim pada to zazwyczaj pierścień na którym porusza się układ soczewek - konstrukcja niezbyt dobrze przemyślana i podatna na uszkodzenia. Rozebranie na części i poskładanie do kupy nie wpływało na zachowanie się szkła po naprawie, szkło po tej operacji było celne i tak samo ostre jak przed rozbiórką.
    Dodam jeszcze że 50/1.4 mistrzem ostrości od pełnej dziury nie są, podobno są ostre egzemplarze, dwa które miałem na warsztacie do nich się nie zaliczały
    Ostatnio edytowane przez Yaru ; 12-09-2016 o 15:14
    Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Uprawnienia umieszczania postów