Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: 24 1.4 L + 24-70 2.8 L + 135 L - czy to ma sens?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie 24 1.4 L + 24-70 2.8 L + 135 L - czy to ma sens?

Witam, zamierzam sporo zainwestować w nową szklarnie i rozpocząć działalność związaną z fotografowaniem m.in ślubów. Nasuwa mi się tu pytanie czy zestaw podany w temacie jest opłacalny?
    Dużo opinii czytałem, wiele osób chwali C24 1.4 II L (fotografowanie przyjęcia weselnego) oraz 135 2.0 L (np. sesje plenerowe) lecz chciałem załatać czymś dziurę między tymi ogniskowymi. Proszę o odpowiedzi czy warto zainwestować w 24-70 II 2.8, też w sumie zależy mi by czuć się pewniej np. podczas ceremonii zaślubin (zaleta zooma, szybka zmiana ogniskowej) by nie czuć potrzebny ciągłej zmiany stałe w nagłych sytuacjach.

Póki co posiadam Canona 6D i C85 1.8.

Pozdrawiam i proszę o pomoc, zależy mi na czasie!

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 24 1.4 L + 24-70 2.8 L + 135 L - czy to ma sens?

każdy zoom to kompromis w stosunku do jasności. Między 2.8 a 1.4 to ogromna różnica w jasności. Szczególnie w kościele gdzie odpada flash - pozostaje wtedy tylko wysokie ISO :/. Z drugiej strony w moim przekonaniu jeśli już chcesz takie ogniskowe lepiej zamiast canona 24-70 II zainwestować w tamrona 24-70 di vc usd który ma stabilizację (af działa szybko i celnie) i dorzucić sigme 50mm art (wyjdzie tyle co Canon 24-70), pozostawić canona 24 f1.4 II i 135 2.0 L. W tym wypadku będziesz miał w miarę kompletny zestaw, choć zoom raczej przydatny jest na początku przygody, potem zazwyczaj zmiana obiektywów w trakcie jest tak automatyczna, że nie sprawia problemów.
    Ostatnio edytowane przez Janeek ; 30-08-2016 o 23:18

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    Szczególnie w kościele gdzie odpada flash - pozostaje wtedy tylko wysokie ISO
    bo...?
    (proszę, jeśli łaska o rozwiniecie tego stanowczego stwierdzenia)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    bo...?
    (proszę, jeśli łaska o rozwiniecie tego stanowczego stwierdzenia)
    no dobra... zapomniałem, że jest jeszcze grupa walących flashem nawet w kościele. No tak, wtedy jasność obiektywu nie ma znaczenia trzeba mieć tylko mocną lampę albo ustawić halogen na parę młodą i księdza.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

no dobra... zapomniałem, że jest jeszcze grupa walących flashem nawet w kościele. No tak, wtedy jasność obiektywu nie ma znaczenia trzeba mieć tylko mocną lampę albo ustawić halogen na parę młodą i księdza.
    Alez ty piszesz glupoty. Ze skrajnosci w skrajnosc. Wiesz ze lampa ma cos takiego jak regulacja mocy i ze mozna tylko lekko doblysnac gdy zajdzie potrzeba.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

no brawo, nie zawiodłem sie...
    nie ma to jak agresja pokrywac brak argumentów...
    zrozum, to jest jak ze swietami(jedni wolna wielkanoc a inni boze narodzenie)i nic na to nieporadzisz
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    no brawo, nie zawiodłem sie...
    nie ma to jak agresja pokrywac brak argumentów...
    zrozum, to jest jak ze swietami(jedni wolna wielkanoc a inni boze narodzenie)i nic na to nieporadzisz
    agresja? Tombas bez przesady, po prostu źle zinterpretowałeś mój post. To jest tylko wymiana zdań. Ja staram się jak najlepiej doradzić autorowi wątku. I chyba zgodzisz się ze mną, że w przypadku kościoła czy jakiegokolwiek miejsca gdzie flash może byc źle widziany, jasne stałki dają ogromną przewagę nad zoomem. Druga sprawa to bokeh, który robi klimat i ten też w tych stałkach będzie lepszy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez buka111 Zobacz posta
    Póki co posiadam Canona 6D i C85 1.8
    Kup jakiś backup. Co powiesz parze, jeśli przed błogosławieństwem padnie to 6d? Odpowiedź "nie wiem co się stało, jest prawie nowy" nie jest dobra

Coś już napisał

Ok, panowie, ale pytałem czy warto kupić tego zooma, a nie czy potrzebuję backup albo czy mogę fotografować lampą w kościele

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez buka111 Zobacz posta
    Ok, panowie, ale pytałem czy warto kupić tego zooma, a nie czy potrzebuję backup albo czy mogę fotografować lampą w kościele
    To szkło zostało przetestowane na wszelkie możliwe sposoby. Podstawowy zoom wykorzystywany przez fotografów ślubnych.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów