Witam, mam problem z obróbką kolorystyki zdjęć zrobionych przy lekkim zachmurzeniu. Nie mam jeszcze wielkiego doświadczenia i przy dość dużej ilości zdjęć stanowi to dla mnie nie lada wyzwanie. Robiąc sesje zdjęciową miałem ustawiony balans bieli na automat i wszystkie zdjęcia powychodziły w zieleniach. Dodatkowo, część zdjęć jest niedoświetlona, co jeszcze bardziej utrudnia wyciągnięcie soczystych kolorów.
Jeśli, ktoś z forumowiczów mógłby poświęcić trochę czasu i spróbować, jeśli się da, wyciągnąć jak najlepszą kolorystykę, byłbym bardzo wdzięczny.
Zdjęcia wywołuję w Lightroomie 6.0 i dla tego programu przydałyby mi się ewentualne nastawy korekcji zdjęć.
Poniżej linki do zdjęć w wersji RAW i w jpeg wywołanych nieudolnie przeze mnie, które są dalej za bardzo zielone lub prze-żółcone.
Drugie zdjęcie jest dodatkowo niedoświetlone. Gdyby ktoś spróbował pobawić się tymi zdjęciami i podać mi ewentualnie parametry ustawionego balansu bieli, ekspozycji, profilu aparatu (kalibracja w Lightromie), nasycenia poszczególnych barw, byłbym bardzo wdzięczny.
IMG_2398.CR2
IMG_2486.CR2
IMG_2398-1.jpg
IMG_2486.jpg