Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: Przeliczenia makro - help

Domyślnie

Pełny kadr, a przysłona wynosiła jakieś 2,8-4.

dymitri
    Guest

Domyślnie Sony A300 + kenko + DT 18-70mm / DT 75-300mm

witam!

Czy jest ktos w stanie mi powiedzieć jak zmniejszy sie minimalna odleglość ostrzenia obiektywu DT 18-70mm, oraz DT 75-300mm (przy Sony Alpha 300), bądź jak to obliczyc, po zastosowaniu pierscieni posrednich Kenko? (12mm, 20mm, 36mm)

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dymitri Zobacz posta
    Czy jest ktos w stanie mi powiedzieć jak zmniejszy sie minimalna odleglość ostrzenia obiektywu DT 18-70mm, oraz DT 75-300mm (przy Sony Alpha 300), bądź jak to obliczyc, po zastosowaniu pierscieni posrednich Kenko? (12mm, 20mm, 36mm)
    Napisz na grupę pl.rec.foto.cyfrowa lub wyszukaj w google klub sony alfa autofokus - jakoś tak.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Czy jest ktos w stanie mi powiedzieć jak zmniejszy sie minimalna odleglość ostrzenia obiektywu [dowolnego] bądź jak to obliczyc, po zastosowaniu pierscieni posrednich Kenko? (12mm, 20mm, 36mm)
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...porady.php?p=1
    http://canon-board.info/search.php?query=skala+odwzorowania

DT 18-70mm, oraz DT 75-300mm (przy Sony Alpha 300),
    http://klubkm.pl/forum/?styleid=7
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie skala odwzorowania w makro

Czy może mi ktoś wyjaśnić jaką uzyskam skale odwzorowania stosując pierścienie pośrednie o łącznej długości 60mm i do tego pancolar zeiss MC 50 f1.8 ? Z góry dzięki.

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W internecie są wzory. Chyba dostaniesz więcej niż 1:1, bo chyba wyciąg 50mm daje dla obiektywu 50mm skalę 1:1

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    W internecie są wzory.
    trzy posty wyzej też (fotografia-przyrodnicza), bo połączyłem kilka wątków z prośbami o wyliczenia macro :-)

EDIT:
    coś nie do końca działa dobrze ten link, więc tu jest DPF z tym tekstem:
    http://web.archive.org/web/200701032...fotografia.pdf
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Czy te wzory nie są czasem okdr? Zakładają, że obiektyw to soczewka cienka a to jest daleko nieprawdziwe. W przypadku gdy odległości przedmiotowe i obrazowe są rzędu ogniskowej błędy związane z tymi przeliczeniami mogą być duże.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Myślę, że należy pomiary robić od szkła i do szkła zakładając, że te powierzchnie się z sobą stykają. Zakładamy wtedy, że cały obiektyw jest bardzo krótki.
    P.S.
    Ja bardzo przepraszam ale ze względu na dział i temat jak również na to, że jestem aktualnie bez aparatu bo oddałem do przeglądu gwarancyjnego i jestem "NA GŁODZIE" muszę coś robić, żeby nie zwariować! Odważyłem się więc spróbować zamieścić zdjęcie. Proszę o konstruktywną acz łagodną krytykę!
    Z tych emocji zapomniałem napiać, że "to" robione jest "Canonem" EOS 40 D z obiektywem "Pancolar" 1,8/50 i maksymalną przysłoną 22 bez lampy błyskowej w pełnym słońcu.
    Ostatnio edytowane przez Preskaler ; 02-09-2008 o 17:50

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów