Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Przeliczenia makro - help

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Soczewka dodatkowa z definicji powinna przylagać jak najbliżej przedniej soczewki obiektywu. Podłaczajać ją np. do Canon G5 za pomocą specjalnej nasadki, aby nie mieć winiety musiałem robić na max zoomie, żeby była ona jak najbliżej przedniej soczewki aparatu. W obiektywach przyczepia się ją praktycznie przy samej przedniej soczewce, więc winieta jest bardzo mała.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z kalkulatora wynika, ze obiektyw 100mm makro 1:1 mozna podrasowac mniej wiecej do 1.8:1 albo dodajac mu komplet pierscieni 68mm albo raynoxa 250. Jezeli zalozyc jednoczesnie jedno i drugie dostaje sie powiekszenie 2.5:1.

A w jaki sposob traktowac odwroconego heliosa 58/2? Jak soczewke o jakiej ogniskowej?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Przytocze fragment artykułu z Fotografii Przyrody:

"Pierścienie odwrotnego mocowania

Kolejną metodą uzyskania większej skali odwzorowania jest zastosowanie tzw. pierścienia odwrotnego mocowania obiektywu. Za jego pomocą montuje się obiektyw 'tyłem do przodu', czyli gwintem do filtra w stronę aparatu. Wykorzystuje się przy tym fakt, ze środek optyczny obiektywu leży dla typowych obiektywów o ogniskowej ok. 50mm bliżej bagnetu niż gwintu do filtra, w związku z czym odwrócenie obiektywu powoduje pewne odsunięcie tego środka od płaszczyzny filmu. Dodatkowo sam pierścień odwrotnego mocowania ma też pewną grubość i działa jak mały pierścień pośredni. Określenie skali odwzorowania w takim przypadku wymaga znajomości wymiarów obiektywu - znając je i odległość miedzy płaszczyzną bagnetu a filmem można wyznaczyć położenie środka optycznego wewnątrz obiektywu a następnie wyliczyć, o ile odsunie się on od płaszczyzny filmu po odwrotnym zamocowaniu obiektywu. W tym miejscu uwaga - metoda ta sprawdza się dobrze dla obiektywów o stosunkowo krótkich ogniskowych. Obiektywy długoogniskowe są często w celu zmniejszenia wymiarów konstruowane tak, ze środek optyczny jest w pobliżu przedniej soczewki, a nawet czasami przed nią. W takim przypadku odwrotne zamocowanie nie zwiększy skali odwzorowania - może ja zmniejszyć, a w pewnych przypadkach nawet uniemożliwić uzyskanie ostrego obrazu.
    W przypadku obiektywów szerokokątnych można uzyskać w ten sposób duże skale odwzorowania przy dość rozsądnej odległości ostrzenia - punkt ostrości jest zawsze oddalony od płaszczyzny bagnetu obiektywu (która przy odwrotnym mocowaniu jest z przodu) o co najmniej odległość równa odległości między płaszczyznami mocowania bagnetu i filmu w korpusie aparatu."

Z tego wynika, że nie jest łatwe wyliczenie skali...

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mialem dzis okazje podlaczyc raynoxa do tamrona 28-75. Mozliwosci makro wyraznie sie zwiekszaja, jakosc jest na niezlym poziomie, niestety nawet na 75mm zestaw mocno winietuje (a to crop przeciez). 67mm srednicy tamrona to sporo za duzo jak na 49mm raynoxa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Canon 100 F/2,8 ma średnica 58 mm, więc winiety praktycznie nie widać

himin
    Guest

Question mieszek i skala odwzrowania .

witam . planuję kupic mieszek makro z mocowaniem do Nikona , gdzie maksymalny wysuw mieszka wynosi 144mm ..
    chcę go używać z obiektywami 50 1.8 i 55-200 ...
    jaką skalę odwzorowania jest w stanie dać mi taki zestaw?
    zna ktos jakiś wzór ?
    a może przykłady konkretnych fotografii przy danej skali odwzorowania?

zastanawiałem się też czy nie kupić mieszka do M42 , ale wtedy musiałbym kupować przejściówkę na m42 i jakiś obiektyw w tym systemie , a to już chyba będzie większy wydatek ..

pees.
    wiem że to forum canon'a ale akurat to chyba nie ma większego znaczenia
    pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy obiektywie ustawionym na nieskończoność skala to (wyciąg mieszka)/ogniskowa czy dla 50 mieszek da Ci prawie 3:1
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ostrzenie samym obiektywem to też "takie suwanie wewnętrznym mieszkiem". Wyciąg mieszka z "wyciągiem obiektywu" się sumuje. Czyli np. masz obiektyw 50mm, który sam z siebie daje skalę 1:5, odwracając powyższy wzór otrzymujesz, że sam obiektyw jest w stanie odsunąć się na 10mm. Więc przy ustawieniu obiektywu na minimalną odległość i pełnym wysunięciu mieszka skala będzie ponad 3:1.
    W przypadku niektórych obiektywów to może być trochę bardziej skomplikowane, bo wraz ze zmianą odległości ostrzenia zmienia się też ogniskowa (w przypadku stałoogniskowych też może tak być)
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 16-07-2007 o 23:43 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Raynox i skala odwzorowania

Witam

nie znalazłem na forum, więc pytam.

Jak zmienia się skala odwzorowania obiektywu po podpięciu Raynoxa dcr-250 ?

Praktycznie: jak zmieni się np. skala odwzorowania:
    - sigmy 70-300 apo
    - heliosa z 5cm pierścieniami

Domyślnie

helios 58/2 + komplet pierscieni:

helios 58/2 + komplet pierscieni + DCR-250:

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

TO jest crop czy pełny kadr ? Jaka przysłona ?

strasznie mała go .. :/

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów