Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
To nie tak. Czułbyś się lepiej gdyby ktoś od razu napisał tobie że obiektyw jest do bani? To ty masz ten obiektyw a my mamy tylko kilka sampli wykonanych w różnych warunkach i ustawieniach.
Mimo wszystko chyba bym jednak zwrócił ten obiektyw i kupił inny egzemplarz.
Tak czuł bym się lepiej jak by ktoś potwierdził iż jest nie sprawny
Miałym dodatkowe Argumenty przy zwrocie Sprzedającemu Obiektyw

Zdjęcia porównawcze są wykonane w tych samych warunkach na tych samych przesłonach czasach itp

Cytat Zamieszczone przez AndrzejXM Zobacz posta
100 2.8 nie mam to nie porownam do swojej. Na fotkach tego balkonowego motyla widac spore mydlo. W stosunku do 18-135 jest slabo. Co tu duzo mowic. Tylko, ze masz go na 2.8 a ten 18-135 jest pewnie w okolicach 4-4.5. Nastepne zdjecia kwiatkow raczej ok ale motyw slaby bo w sumie tylko srodek kadru wypelniony, reszta daleko w tyle. Mnie zastanawia paczka papierosow. Na powiekszeniach tylko srodek jest ostry - dalej w boki szybko sie rozmywa. A plaszczyzna ostrosci przeciez zachowana. Nie jestem optykiem ale dla mnie to troche jak by ktos rozebral obiektyw i zle zlozyl. Mialem kiedys tak z luneta - bylem mlody i rozbierajac nie zapisalem jak byly ulozone soczewki. Po zlozeniu bylo podobnie. Tylko srodek ostry. Chociaz te zdjecia z samochodzikiem - raczej ok jak sie patrzy w tej wielkosci. Wyslij do serwisu. Co do "mleka" ogolnie - czasem przy silnym bocznym swietle, gdy ekspozycja jest ustawiona na jakis ciemny motyw (np. cos w cieniu) - mleko jest mocniej zauwazalne. Dlatego na zdjeciach tego samochodziku (w mieszkaniu) mleka juz tak nie widac jak na balkonie z motylem.
Zdjęcia porównawcze są wykonane w tych samych warunkach na tych samych przesłonach czasach itp Obydwa Ustawione na 5.6

i tez mi się wydaje , że albo ktoś źle go poskładał albo ma brudna soczewkę czy coś

Dodam , że w żadnym obiektywie jaki posiadam lub miałem pożyczony albo w łapach nie robił takiego "mleka" , nawet bawiłem się jakimś 75-300 z porysowanymi soczewkami i grzybem na przedniej soczewce i czegoś takiego nie było