Czy naprawdę nikt nie widzi , że kolory z tego obiektywu są "blade" , "mleczne" czy po prostu bez kontrastu ?
Nawet nie robiąc zdjęcia wystarczy , że zapnę ten obiektyw na Body i przez wizjer już widzę iż obraz jest kiepski
Ani ISO 100 ani ISO 50 ani wstępne podnoszenie lustra z samowyzwalaczem nie pomaga , jak byś przeczytał temat od początku do końca widział byś , że ostrzenie live view nie pomaga , jeśli chodzi o punkt AF używam tylko środkowego
Opinia Jednego znajomego fotografa na ten temat jest następująca
w tej setce jest "w miarę ostro" i nie ma co się czepiać
brak przejrzystości i kontrastu obrazu
nie można powiedzieć, że obiektyw jest uszkodzony - czyli nie ostrzy,
ale ...to co robi to nie "mydło" tylko według mnie "zmiękczenie i brak klarownej transparentności soczewek" - diagnoza- wilgoć i mgiełka na wewnętrznych soczewkach
- nie jest to grzyb, bo wtedy objawiało by się to plamkami , a tu nie widzę plamek tylko dużo kurzu , co potwierdza BRAK szczelności i wilgoć mogła się spokojnie zapuścić do środka
- nie ma co się czepiać, że jest "popsuty" bo nie jest ! .. działa ale nie jest to "jakość" obrazu tylko "jakoś"
z racji tego iż w opisie soczewki są czyste i stan bardzo dobry będę chciał go zwrócić na niezgodność towaru z umową
szkoda tylko , że wszyscy na tym forum wszystkie problemy zaczynają od :
- Źle ustawiona ostrość - pisze wyraźnie ustawiana na Live VIEW z powiększeniem x 15 a w dalej to samo ....
- Poruszone - Statyw , Lustro w górę , Samowyzwalacz .... przy 1/4000 na pewno było trzęsienie ziemi ... jakoś 300mm F4 bez stabilizacji robię zdjęcia i wiem o co chodzi ..... ale wy dalej to samo .....
- Wrzucam zdjęcia z innych obiektywów dla porównania i jakoś nikt nie potrafi zobaczyć iż zdjęcie z tego obiektywu jest wyraźnie inne ma bladsze kolory a wy dalej szukacie problemów wyżej ....
- Każecie robić zdjęcia w pełnym słońcu .... tak faktycznie to jest rozwiązanie na zamaskowanie wad obiektywów to tak jak z przednią szybą w samochodzie jak jest brudna to w pełnym słońcu nie przeszkadza , rano jadąc lub w nocy widać różne jej wady
Rejestrując się na tym forum oczekiwałem pomocy a tu widzę iż nikt nie potrafił zauważyć braku klarowności i kontrastu
A Wracając do tematu
jak by Osoba od której kupiłem obiektyw nie chciała mi oddać kasy za obiektyw
gdzie oddać obiektyw do wyczyszczania
Bieńkowski ? słyszałem dobre opinie ?
--- Kolejny post ---
Dziękuje , za rzetelna wypowiedzieć
3 zdjęcia były wykonane jedno za drugimi odstęp między nimi to czas zmiany obiektywu
zdjęcia nie były obrabiane są takie jak wyszły z puszki z raw , zmienione na JPG by był czytelne dla wszystkich