Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Canon 100mm 2.8 Czy ten obiektyw na pewno jest sprawny ?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Canon 100mm 2.8 Czy ten obiektyw na pewno jest sprawny ?

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    A próbowałeś wysłać te zdjęcia i zapytanie do serwisu?
    Co może być przyczyną i ile będzie kosztowało usunięcie tego problemu.
    To akurat nie jest dobry pomysł. Już wiem jaka będzie odpowiedź - proszę przesłać body razem z obiektywem

100 2.8 nie mam to nie porownam do swojej. Na fotkach tego balkonowego motyla widac spore mydlo. W stosunku do 18-135 jest slabo. Co tu duzo mowic. Tylko, ze masz go na 2.8 a ten 18-135 jest pewnie w okolicach 4-4.5. Nastepne zdjecia kwiatkow raczej ok ale motyw slaby bo w sumie tylko srodek kadru wypelniony, reszta daleko w tyle. Mnie zastanawia paczka papierosow. Na powiekszeniach tylko srodek jest ostry - dalej w boki szybko sie rozmywa. A plaszczyzna ostrosci przeciez zachowana. Nie jestem optykiem ale dla mnie to troche jak by ktos rozebral obiektyw i zle zlozyl. Mialem kiedys tak z luneta - bylem mlody i rozbierajac nie zapisalem jak byly ulozone soczewki. Po zlozeniu bylo podobnie. Tylko srodek ostry. Chociaz te zdjecia z samochodzikiem - raczej ok jak sie patrzy w tej wielkosci. Wyslij do serwisu. Co do "mleka" ogolnie - czasem przy silnym bocznym swietle, gdy ekspozycja jest ustawiona na jakis ciemny motyw (np. cos w cieniu) - mleko jest mocniej zauwazalne. Dlatego na zdjeciach tego samochodziku (w mieszkaniu) mleka juz tak nie widac jak na balkonie z motylem.
    Ostatnio edytowane przez AndrzejXM ; 30-08-2016 o 11:37
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Cytat Zamieszczone przez AndrzejXM Zobacz posta
    Wyslij do serwisu.
    W ostateczności. Jeśli masz taką możliwość to zwróć obiektyw i kup inny egzemplarz.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    To nie tak. Czułbyś się lepiej gdyby ktoś od razu napisał tobie że obiektyw jest do bani? To ty masz ten obiektyw a my mamy tylko kilka sampli wykonanych w różnych warunkach i ustawieniach.
    Mimo wszystko chyba bym jednak zwrócił ten obiektyw i kupił inny egzemplarz.
    Tak czuł bym się lepiej jak by ktoś potwierdził iż jest nie sprawny
    Miałym dodatkowe Argumenty przy zwrocie Sprzedającemu Obiektyw

Zdjęcia porównawcze są wykonane w tych samych warunkach na tych samych przesłonach czasach itp

Cytat Zamieszczone przez AndrzejXM Zobacz posta
    100 2.8 nie mam to nie porownam do swojej. Na fotkach tego balkonowego motyla widac spore mydlo. W stosunku do 18-135 jest slabo. Co tu duzo mowic. Tylko, ze masz go na 2.8 a ten 18-135 jest pewnie w okolicach 4-4.5. Nastepne zdjecia kwiatkow raczej ok ale motyw slaby bo w sumie tylko srodek kadru wypelniony, reszta daleko w tyle. Mnie zastanawia paczka papierosow. Na powiekszeniach tylko srodek jest ostry - dalej w boki szybko sie rozmywa. A plaszczyzna ostrosci przeciez zachowana. Nie jestem optykiem ale dla mnie to troche jak by ktos rozebral obiektyw i zle zlozyl. Mialem kiedys tak z luneta - bylem mlody i rozbierajac nie zapisalem jak byly ulozone soczewki. Po zlozeniu bylo podobnie. Tylko srodek ostry. Chociaz te zdjecia z samochodzikiem - raczej ok jak sie patrzy w tej wielkosci. Wyslij do serwisu. Co do "mleka" ogolnie - czasem przy silnym bocznym swietle, gdy ekspozycja jest ustawiona na jakis ciemny motyw (np. cos w cieniu) - mleko jest mocniej zauwazalne. Dlatego na zdjeciach tego samochodziku (w mieszkaniu) mleka juz tak nie widac jak na balkonie z motylem.
    Zdjęcia porównawcze są wykonane w tych samych warunkach na tych samych przesłonach czasach itp Obydwa Ustawione na 5.6

i tez mi się wydaje , że albo ktoś źle go poskładał albo ma brudna soczewkę czy coś

Dodam , że w żadnym obiektywie jaki posiadam lub miałem pożyczony albo w łapach nie robił takiego "mleka" , nawet bawiłem się jakimś 75-300 z porysowanymi soczewkami i grzybem na przedniej soczewce i czegoś takiego nie było

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Jak masz możliwość to oddaj, tylko czy faktycznie ktoś Ci go przyjmie spowrotem.

Obiektyw jako taki nie kosztuje 10 tys więc moja rada dozbieraj trochę kasy i kup całkiem nówkę ze sklepu.

Jakby nie było będziesz używał go przez kilka ładnych lat więc miesięcznie kosztował Cię będzie naprawdę niewiele.
    A kupując używkę zamiast cieszyć się z posiadania naprawdę fajnego szkiełka to siedzisz i tracisz czas.

I nawet jak go oddasz i kupisz kolejny używany to znów będziesz siedział i myślał co z nim jest nie tak, nawet jeśli wszystko będzie OK.

Ja już dawno się wyleczyłem z kupowania używanych rzeczy.
    Lepiej dozbierać, poczekać chwilę i mieć coś nowego co od samego początku używasz tylko Ty i wiesz co się z tym czymś działo.

Dodatkowo masz na wszystko gwarancję.
    A co zrobisz jak wyślesz do serwisu i krzykną za naprawę połowę ceny nowego?
    Dodasz sobie jeszcze kwotę którą dałeś i masz nówkę sztukę nad którą nie będziesz siedział i myślał czy coś jest nie tak.

Nie bardzo wiem jak wrzucić zdjęcia bo bym Ci dzisiaj pstryknął kilka w różnych warunkach plus z fleszem i pokazał jakie wychodzą z tej 100 to byś sobie porównał
    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    Jak masz możliwość to oddaj, tylko czy faktycznie ktoś Ci go przyjmie spowrotem.

Obiektyw jako taki nie kosztuje 10 tys więc moja rada dozbieraj trochę kasy i kup całkiem nówkę ze sklepu.

Właśnie chce go oddać tylko gość gdzieś wyjechał i jak wróci ma się odezwać
    a ja do tego czasu szukam Argumentów do oddania potwierdzających , że jest nie sprawny stąd ten temat na forum

Co do obiektywów połowę kupiłem nowych połowę używanych i nigdy nie trafiła mi się nie sprawna sztuka

Właśnie rozważam zakup 50 1.4 używka 850~1000zł nowy 1300zł co po odjęciu vatu i dochodowego wychodzi 890zł
    Więc kupie nowy

Cytat Zamieszczone przez Nikodem Zobacz posta
    Właśnie rozważam zakup 50 1.4 używka 850~1000zł nowy 1300zł
    Pomyśl nad 50/1.8 STM. Serio. Nawet nie musi być nowy

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Nikodem, skoro kupujesz sprzęt na FV to moim zdaniem nie powinieneś się nawet zastanawiać nad używkami.

Kupując bez żadnego papieru masz po prostu koszt i wydane prywatne pieniadze.

Po zakupie na FV odliczasz sobie jak już wspomniałeś VAT, dochodowy a i podatek roczny też Ci pomniejszy.

Ja wszystko kupuję na FV.
    Serce mnie boli jak muszę zapłacić podatki z których ktoś dostanie 500+ lub dopłatę do mieszkania.

Mnie nikt się nie pytał czy mam na zapłacenie raty za mieszkanie, czy mojemu dziecku czegoś nie brakuje.
    Za wszystko płacę sam i nigdy nic mi się nie należało.
    Pracuję często po kilkanaście godzin dziennie i nie uśmiecha mi się z mojej ciężkiej pracy utrzymywać patologię której się nie chce pracować ( w Polsce nie ma bezrobocia, są tylko ludzie którym się nie chce pracować)

Tak więc cały sprzęt kupuję na FV, tym bardziej że w PKD mam kody związane z fotografią i reklamą.

Czasami jest pomysł żeby nie czekać aż odłożę kasę tylko kupić jakieś szkło z używki (chodzi mi po głowie C 28-300) ale zaraz się z tego leczę bo liczę ile podatku mniej zapłacę no i druga sprawa że mam coś nowego i wiem (teoretycznie) co się z tym szkłem działo od początku.

Druga sprawa to pożyczanie sprzętu innym. Nie i koniec żeby nie mieć właśnie takich historii jak Ty.

--- Kolejny post ---

Mam.

Żadna rewelacja poza tym że jest lepszy od kitowego 18-135 a 100 macro nie każdy kard złapę bo muszę daleko odejść.
    Ostatnio edytowane przez adamm ; 30-08-2016 o 12:37
    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Już któryś raz zauważyłem , że nie czytasz moich postów tylko wyrywkowo jego treści
    na poprzedniej stronie wrzuciłem porównanie obrazka z 50 1.8 STM

Więc posiadam taki Obiektyw ... Kupiłem Nowy ....

Cytat Zamieszczone przez Nikodem Zobacz posta
    Już któryś raz zauważyłem , że nie czytasz moich postów tylko wyrywkowo jego treści
    na poprzedniej stronie wrzuciłem porównanie obrazka z 50 1.8 STM

Więc posiadam taki Obiektyw ... Kupiłem Nowy ....
    Co tobie w nim przeszkadza że chcesz kupić wersję 1.4?

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów