Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Canon 100mm 2.8 Czy ten obiektyw na pewno jest sprawny ?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Canon 100mm 2.8 Czy ten obiektyw na pewno jest sprawny ?

Zrób jakiś widoczek, chociaż przez otwarte okno i także zamieść cały plik.
    Po powyższych zdjęciach ciężko coś zawyrokować.
    Tutaj masz przykład na f2.8
    https://www.flickr.com/photos/mcdux/8194278157/sizes/l/

i więcej zdjęć z tego szkła:
    PeBnowymiarowe przykBadowe fotki - Canon 100mm F/2.8
    Ostatnio edytowane przez aptur ; 28-08-2016 o 08:39

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Proszę o to RAWy :

Canon 550D 100 Macro 2.8 1/1250 5.6
    https://drive.google.com/file/d/0BzE...ew?usp=sharing

dla porównania

Canon 550D 18 135 3.5-5.6 ustawiony na "100" 1/1250 5.6

https://drive.google.com/open?id=0Bz...GlGa0NMVjhnVUk

Jak dla mnie w tytułowej setce brakuje kontrastu

Chciałeś na pełnej dziurze proszę

Canon 550D 100 Macro 2.8 1/2000 2.8

https://drive.google.com/open?id=0Bz...mhFN0I2Ry00a0U

Wg znajomego fotografa obiektyw jest nie sprawny wg niego zawilgotniał i któraś soczewka jest brudna albo ma pleśń

Cytat Zamieszczone przez Nikodem Zobacz posta
    Proszę o to RAWy :

Canon 550D 100 Macro 2.8 1/1250 5.6
    https://drive.google.com/file/d/0BzE...ew?usp=sharing

dla porównania

Canon 550D 18 135 3.5-5.6 ustawiony na "100" 1/1250 5.6

https://drive.google.com/open?id=0Bz...GlGa0NMVjhnVUk

Jak dla mnie w tytułowej setce brakuje kontrastu

Chciałeś na pełnej dziurze proszę

Canon 550D 100 Macro 2.8 1/2000 2.8

https://drive.google.com/open?id=0Bz...mhFN0I2Ry00a0U

Wg znajomego fotografa obiektyw jest nie sprawny wg niego zawilgotniał i któraś soczewka jest brudna albo ma pleśń
    Z kolejnych zdjęć dalej niewiele wynika bo trudno cokolwiek wyrokować, gdy płaszczyzna ostrości rozkłada się w ten sposób. Widzę, że sprawa ciebie męczy więc jeśli masz taką możliwość to zwróć obiektyw i kup inny egzemplarz. Przed zwrotem możesz podjechać do jakiegoś sklepu, który ma ten model, podpiąć go do swojego body i zrobić kilka zdjęć. Będziesz miał czarno na białym czy są jakieś istotne różnice. Ja bym chyba tak zrobił. Dla pewności.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

postaw tę paczkę fajek w dobrze oświetlonym miejscu w świetle dziennym, ustaw statyw, postaw aparat i ustaw tak żeby środkowy punkt trafiał prosto w paczkę, zrób fotkę (iso 100 f/2.8 samowyzwalacz 2sekundy, wstępne podniesienie lustra - to wszystko TYLKO DLA PEWNOŚCI normalnie bym Ci tak nie pisał) wyostrz normalnie środkowym punktem pstryknij fotkę, PRZEOSTRZ OBIEKTYW np próbując złapać na dłoń przystawioną do obiektywu, zrób drugie foto. Potem zrób dwa takie same zdjęcia ale przy użyciu liveview i też po pierwszym przeostrz obiektyw, możesz jeszcze dla spokoju i pewności zrobić też takie zdjęcie na LV w MF i ustawić ostrość na powiększeniu. Obejrzyj wyniki, chcesz to je tu wrzuć, jeśli foty z LV będą OSTRE a powinny być BARDZO OSTRE, bo ten obiektyw na pełnej dziurze jest bardzo ostry, a te wykonane normalnie przez wizjer będą odstawać jakościowo tzn że obiektyw nie trafia, jest problem typu ff/bf i mikroregulacja może pomóc, albo kalibracja w serwisie.
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Jeżeli to pierwsze zdjęcie w wątku jest zrobione rzetelnie, to znaczy dokładnie tak samo jak drugie i trzecie, czyli w tym samym czasie, oświetleniu i obróbce, to tam jest jakaś okrutna flara i brak kontrastu. Wygląda prawie jakby ktoś go rozebrał i włożył soczewkę odwrotnie. Ale to jest "jeżeli."
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Z kolejnych zdjęć dalej niewiele wynika bo trudno cokolwiek wyrokować, gdy płaszczyzna ostrości rozkłada się w ten sposób. Widzę, że sprawa ciebie męczy więc jeśli masz taką możliwość to zwróć obiektyw i kup inny egzemplarz. Przed zwrotem możesz podjechać do jakiegoś sklepu, który ma ten model, podpiąć go do swojego body i zrobić kilka zdjęć. Będziesz miał czarno na białym czy są jakieś istotne różnice. Ja bym chyba tak zrobił. Dla pewności.
    Czy naprawdę nikt nie widzi , że kolory z tego obiektywu są "blade" , "mleczne" czy po prostu bez kontrastu ?
    Nawet nie robiąc zdjęcia wystarczy , że zapnę ten obiektyw na Body i przez wizjer już widzę iż obraz jest kiepski

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    postaw tę paczkę fajek w dobrze oświetlonym miejscu w świetle dziennym, ustaw statyw, postaw aparat i ustaw tak żeby środkowy punkt trafiał prosto w paczkę, zrób fotkę (iso 100 f/2.8 samowyzwalacz 2sekundy, wstępne podniesienie lustra - to wszystko TYLKO DLA PEWNOŚCI normalnie bym Ci tak nie pisał) wyostrz normalnie środkowym punktem pstryknij fotkę, PRZEOSTRZ OBIEKTYW np próbując złapać na dłoń przystawioną do obiektywu, zrób drugie foto. Potem zrób dwa takie same zdjęcia ale przy użyciu liveview i też po pierwszym przeostrz obiektyw, możesz jeszcze dla spokoju i pewności zrobić też takie zdjęcie na LV w MF i ustawić ostrość na powiększeniu. Obejrzyj wyniki, chcesz to je tu wrzuć, jeśli foty z LV będą OSTRE a powinny być BARDZO OSTRE, bo ten obiektyw na pełnej dziurze jest bardzo ostry, a te wykonane normalnie przez wizjer będą odstawać jakościowo tzn że obiektyw nie trafia, jest problem typu ff/bf i mikroregulacja może pomóc, albo kalibracja w serwisie.
    Ani ISO 100 ani ISO 50 ani wstępne podnoszenie lustra z samowyzwalaczem nie pomaga , jak byś przeczytał temat od początku do końca widział byś , że ostrzenie live view nie pomaga , jeśli chodzi o punkt AF używam tylko środkowego

Opinia Jednego znajomego fotografa na ten temat jest następująca

w tej setce jest "w miarę ostro" i nie ma co się czepiać
    brak przejrzystości i kontrastu obrazu

nie można powiedzieć, że obiektyw jest uszkodzony - czyli nie ostrzy,
    ale ...to co robi to nie "mydło" tylko według mnie "zmiękczenie i brak klarownej transparentności soczewek" - diagnoza- wilgoć i mgiełka na wewnętrznych soczewkach
    - nie jest to grzyb, bo wtedy objawiało by się to plamkami , a tu nie widzę plamek tylko dużo kurzu , co potwierdza BRAK szczelności i wilgoć mogła się spokojnie zapuścić do środka

- nie ma co się czepiać, że jest "popsuty" bo nie jest ! .. działa ale nie jest to "jakość" obrazu tylko "jakoś"

z racji tego iż w opisie soczewki są czyste i stan bardzo dobry będę chciał go zwrócić na niezgodność towaru z umową
    szkoda tylko , że wszyscy na tym forum wszystkie problemy zaczynają od :
    - Źle ustawiona ostrość - pisze wyraźnie ustawiana na Live VIEW z powiększeniem x 15 a w dalej to samo ....
    - Poruszone - Statyw , Lustro w górę , Samowyzwalacz .... przy 1/4000 na pewno było trzęsienie ziemi ... jakoś 300mm F4 bez stabilizacji robię zdjęcia i wiem o co chodzi ..... ale wy dalej to samo .....
    - Wrzucam zdjęcia z innych obiektywów dla porównania i jakoś nikt nie potrafi zobaczyć iż zdjęcie z tego obiektywu jest wyraźnie inne ma bladsze kolory a wy dalej szukacie problemów wyżej ....
    - Każecie robić zdjęcia w pełnym słońcu .... tak faktycznie to jest rozwiązanie na zamaskowanie wad obiektywów to tak jak z przednią szybą w samochodzie jak jest brudna to w pełnym słońcu nie przeszkadza , rano jadąc lub w nocy widać różne jej wady

Rejestrując się na tym forum oczekiwałem pomocy a tu widzę iż nikt nie potrafił zauważyć braku klarowności i kontrastu

A Wracając do tematu
    jak by Osoba od której kupiłem obiektyw nie chciała mi oddać kasy za obiektyw
    gdzie oddać obiektyw do wyczyszczania
    Bieńkowski ? słyszałem dobre opinie ?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jeżeli to pierwsze zdjęcie w wątku jest zrobione rzetelnie, to znaczy dokładnie tak samo jak drugie i trzecie, czyli w tym samym czasie, oświetleniu i obróbce, to tam jest jakaś okrutna flara i brak kontrastu. Wygląda prawie jakby ktoś go rozebrał i włożył soczewkę odwrotnie. Ale to jest "jeżeli."

Dziękuje , za rzetelna wypowiedzieć

3 zdjęcia były wykonane jedno za drugimi odstęp między nimi to czas zmiany obiektywu
    zdjęcia nie były obrabiane są takie jak wyszły z puszki z raw , zmienione na JPG by był czytelne dla wszystkich

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

nie widze tu niezgodnosci towaru z umowa
    powinines go skalibrowac z body
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

becekpl ja widzę nie zgodność z umową
    "Stan Bardzo dobry" za bardzo dobry rozumiesz obiektyw bez kontrastu i klarowności ?
    Co mam skalibrować z body ? AF ? na 7 przetestowanych body nie ma problemu z żadnym obiektywem tylko z tym jednym ? i co ma dać Kalibracji AF w body skoro na Ustawianiu manualnym na LV z powiększeniem x 15 dalej jest brak kontrastu i klarowności ?
    Jak pisałem , nawet nie trzeba robić zdjęcia wystarczy spojrzeć przez wizjer i już jest źle ...

Cytat Zamieszczone przez Nikodem Zobacz posta
    ak by Osoba od której kupiłem obiektyw nie chciała mi oddać kasy za obiektyw
    gdzie oddać obiektyw do wyczyszczania
    Bieńkowski ? słyszałem dobre opinie ?
    Jak chcesz mieć pewność że wszystko jest cacy to ślij do serwisu Canona na Żytnią.
    Zanim to zrobisz to postaraj się dorwać inny egzemplarz tego obiektu do porównania.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

aptur zanim kupiłem takie szkło miesiąc wcześnie miałem takie pożyczone od znajomej z mała rysą na tylną soczewce w takim i widać , że przechodzone swoje już ma i byłem zachwycony Obrazkiem jak i Ostrością oraz Kontrastem

w interfoto chyba mają 100 2.8 podjadę porównam choć nie wiem czy ma to sens skoro wszyscy znajomi fotografowie stwierdzi iż szkło jest nie sprawne

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów