Cytat Zamieszczone przez Becker Zobacz posta
Z obiektywami EF pomiar działa prawidłowo.
Pozwolę sobie nie zgodzić się co do zasadności serwisu - bo to aparat właśnie za ponad 10tyś zł. Lata temu gdy nabywałem EOS3 również był problem z pomiarem światła błyskowego z obiektywami niesystemowymi. Canon po cichu wypuścił oprogramowanie dla klientów którzy zgłoszą się do serwisu - było to opisywane przez użytkowników zza oceanu. Polski serwis na początku twierdził że nic takiego nie ma miejsca jednak po przesłaniu firmware okazało się że jednak mogą naprawić aparat. To że jestem niszowym klientem nie znaczy, że muszę być potraktowany byle jak - to tylko kwestia dociekliwości i cierpliwości. Nie sądzę aby 5Dmk4 miała ograniczenia techniczne które uniemożliwiają jej prawidłowy pomiar.
Każdy kto ma 5dmk4 z jakimkolwiek obiektywem może wykonać test - wystarczy nie wkręcić obiektywu do końca tak żeby styki nie kontaktowały - jedno zdjęcie przy pełnej dziurze a drugie z maksymalnie przymkniętą przysłono (użyć podglądu ostrości i przytrzymując podgląd wykręcić obiektyw - przysłona pozostanie domknięta, po ponownym pełnym przypięciu bagnetu otworzy się...)
Jeśli zdjęcia są podobne to OK, jeśli są różnie naświetlone to jest to mój przypadek.
Czy tak samo jak z aparatem podchodzisz do innych urządzeń ? Czegoś nie dokręcasz, coś wciskasz ? Co to za testy ?
Problemem jesteś Ty w tym przypadku. Używasz sprzętu niezgodnie z instrukcją, koniec pieśni.