Pokaż wyniki od 1 do 10 z 692

Wątek: Canon 5D mark IV - oficjalnie

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    "w pracy priorytetem jest obrazek (wydruk odbitek w wiekszisci nie przekracza A4)"

Priorytetem jest obrazek czyli zdjęcie na wydruku? Nie ma nic lepszego niż zdjęcie wykonane 5DS czy 5DSR i nie ma tu znaczenia format wydruku, nawet drukując na drukarce Selphy (odbitki 10x15cm) widać że coś tu się dzieje i dzieje się na plus..
    Ja rozumiem zadowolenie ze sprzętu, ale bez przesady, niektórzy mogą pomyśleć, że to co piszesz to prawda i na tej podstawie kupić sprzęt.
    X lat temu, jak wyszedł Nikon D3x z matrycą 24 Mpx robiłem praktyczne porównanie na ile to się będzie różniło od aparatów mających 12 Mpx (nikon D3 i D700) a nawet cropowego D200 mającego 10 Mpx. Ponieważ robię zdjęcia także pod duże wydruki temat interesował mnie bardzo. Test zrobiłem bardzo dokładnie, nawet podlinkowałem na forum pliki do pobrania i wydrukowania (lab, drukarka). Po to by się nie sugerowali ludzie monitorem (i cropami). Mało kto te pliki pobrał, to inna sprawa, ale ze zdjęć jakie dałem w wątku ludzie nie mogli rozróżnić co jest z czego w przypadku zaprezentowanych fragmentów mniejszych wydruków (chyba cos około A3) gdy przeliczałem duzy plik w dół. Róznica była gdy pompowałem małe pliki (tzn te 12 Mpx) i wydruki były prawie metrowe. Mówię o porównywaniu plików z body 12 i 24 Mpx i w formatach wiele większych niż piszesz.
    Jeśli twierdzisz, że widzisz na 10x15 cm róznice w detalu między plikami z body 30 a 50 Mpx tzn, że to absolutna autosugestia. Oko tego nie widzi. To jest 1471 punktów na cal. Jak drukarka ma tylko 1200 dpi to nie jest w stanie tego wydrukować
    Ostrość wydruku - to nie to samo co ilość detalu i możesz mieć inna ostrość ze względu na inny postproces, np. konieczne przeliczanie na docelowy format wiążące się z określaniem ostrości na nowo. Ostrzejsze zdjęcie wcale nie oznacza więcej detalu. Zwróć na to uwagę. Bo może to to cie zmyliło.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-04-2017 o 23:53

Uprawnienia umieszczania postów