Strona 31 z 70 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 692

Wątek: Canon 5D mark IV - oficjalnie

Domyślnie Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    Panowie czyli wracamy do walut?
    Skoro nikt nie wraca to pozwole sobie dokończyć pewna dyskusję

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Pisałem dokładnie to samo. Jeszcze raz: kiepski obiektyw nie da więcej detali na gęstej matrycy. Ostry obiektyw da. Mydlanemu nic gęsta matryca nie pomoże, a nawet, bez odpowiedniej obróbki może wyglądać gorzej niż na mniej gęstej matrycy. 24-105/4 jest to bardzo dobry optycznie obiektyw.

Przypominam, że Janeek napisał:
    Ja nie wiem czy janeek napisał dobrze, nie znam 24-105
    ale wiem, że ja napisałem dobrze
    i u namacalny dowód na to, że słaby obiektyw da zysk na gęstej matrycy.
    Sorry ze z nikona, ale testów szkieł na 5Dmk4 jeszcze nie ma, więc linkuje z nikona.
    wybrałem dwa aparaty - jeden ma matryce 12 Mpx (N D700), drugi 36 Mpx (N D800E) i jeden obiektyw wręcz referencyjny, król ostrości (N 200/2), a drugi słaby - w rankingu dxo ma pozycje .... poniżej tysiąc !!! - 24-120/4

na 12 mpx to wygląda tak https://www.dxomark.com/Lenses/Compa...04_441_321_441

a na 36 mpx to wygląda tak https://www.dxomark.com/Lenses/Compa..._404_0_321_814

na mało gęstej matrycy D700 zamiast idealnych 12 mpx uzyskuje sie max 11 (N 200/2) lub 8 mpx ( N24-120)

a na gęstej 36 mpx matrycy D800E mamy aż 34 Mpx ze szkiełka 200/2 ale z 24-120 mamy 15 Mpx. Czyli słabe szkło daje 2x więcej detalu na gęstszej matrycy (zamiast 8 potrafi dać 15 Mpx)
    można sobie wybrac szkiełko które ma w rankingu miejsce w okoicach 500 - np nikkor 16-35. Na matrycy 12 Mpx ma 9 mpx, a na 36 Mpx ma .. 19 Mpx.
    Na gęstej matrycy jest więcej detalu czy nie?
    Jest. 24-120 - z 8 MPx wzrasta do 15. Inne szkło 16-35 z 9 Mpx wzrasta do 19 Mpx.

Dla mnie to oczywistość, ja sie przesiadałem z 12 na 36 Mpx mając blisko dziesięć szkieł - niektóre wyśmienite, ale niektóre "kity" i wiem czy dostawałem więcej i jaka była róznica gdy było szkło dobre a jaka gdy słabe. Na dobrym dostawało się nadal dośc dobry obraz. Ze słabego - słaby, gęstsze matryce są bardziej wymagające, ale .... i tak z tych słabych szkieł dostawało sie więcej detalu. Klikając na 100% na LCD widzę meszki włosowe na twarzy w portretach robionych na 36 Mpx na słabych szkłach. A na 12 Mpx tego nie widziałemn nawet na dobrych szkłach.
    Referencyjny N 200/2 na D700 i tak da mi tylko 11 Mpx, a słaby 16-35 da mi na D800E 19 Mpx.
    Nie pisz mi że to tak dxo pokazuje i że zle mierzą. Ja miałem body o których pisałem.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-09-2016 o 14:25

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Dalej nie wiem jak "to wygląda". Sorry ale suche dane o niczym nie świadczą.
    Pokaż te same zdjęcia wykonane tymi aparatami i identycznymi obiektywami to może uwierzę.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Na Fotopolis porównanie do III.
    Czy Canon EOS 5D Mark IV to godny następca „trójki“? [TESTY STUDYJNE]

Ciekawe:
    Reprodukcja szczegółowych gorsza niż w III.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Reprodukcja szczegółowych gorsza niż w III.
    Ale jak to możliwe? Przecież te same obiektywy (nawet gówniane) na bardziej upakowanej matrycy dostają skrzydeł

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Dalej nie wiem jak "to wygląda". Sorry ale suche dane o niczym nie świadczą.
    Pokaż te same zdjęcia wykonane tymi aparatami i identycznymi obiektywami to może uwierzę.
    Nie mam D700 od 3 lat, nie mam testowych zdjęć z tamtego okresu, bo .. ich nie robiłem. Za to wiem co widziałem na monitorze.
    Było tak jak pisałem: Klikając na 100% na LCD widzę meszki włosowe na twarzy w portretach robionych na 36 Mpx na słabych szkłach. A na 12 Mpx tego nie widziałem nawet na dobrych szkłach.
    To jest zgodne z tym co podano na dxo.

Ja nie piszę o 5Dmk3 czy mk4. To zresztą niewielka róznica w ilości pikseli (22 a 30).
    Ja piszę o matrycach i obiektywach.
    sam rodzaj filtra AA lub jego brak potrafi robić dużą różnice.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-09-2016 o 16:07

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Cały ten wykres jest niewiele warty, ponieważ:
    "Niestety Canon 5D Mark IV jest jeszcze nowością, więc pliki RAW z tego modelu nie są jeszcze wspierane przez nasz program laboratoryjny DxO Analyzer. W związku z tym podstawowe oceny obrazu przeprowadzone zostały na oryginalnych plikach JPEG prosto z aparatu (ustawienia standardowe)."

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie mam D700 od 3 lat, nie mam testowych zdjęć z tamtego okresu, bo .. ich nie robiłem. Za to wiem co widziałem na monitorze.
    Było tak jak pisałem: Klikając na 100% na LCD widzę meszki włosowe na twarzy w portretach robionych na 36 Mpx na słabych szkłach. A na 12 Mpx tego nie widziałem nawet na dobrych szkłach.
    To jest zgodne z tym co podano na dxo.

Ja nie piszę o 5Dmk3 czy mk4. To zresztą niewielka róznica w ilości pikseli (22 a 30).
    Ja piszę o matrycach i obiektywach.
    sam rodzaj filtra AA lub jego brak potrafi robić dużą różnice.
    Walczysz z jakimś chochołem, którego sam sobie ukręciłeś. Potwierdzasz tylko moją opinię, że nawet szkła uchodzące za "słabe" mają rozdzielczość przekraczającą matrycę 20-24 mpix. Taki jest też Nikon 24-120. Rozdzielczość w mpix, mierzona przez DXO to średna z całej matrycy na pełnym otworze, razem z rogami i ogonem. Ten obiektyw dał im 8 mpix na matrycy 12 mpix, 13 na 24 mpix i 15 na 36 mpix. Ale w środku, gdzie widziałeś te włoski, on jest pewnie na poziomie 30 mpix. (A poza tym, pewien jesteś, że te włoski by na pełnym otworze? )

Jak widać nawet z DXO, ten obiektyw nie pokazuje żadnego realnego zysku przy przejściu z 24 do 36 mpix. Spróbuj odróżnić na oko obraz 15 mpix i 13 mpix. Te dwa mpix to wynik filtra AA i udziału centrum kadru. Dlatego, że biorąc całą klatkę, ten obiektyw jest "słaby" w porównaniu z 200 mm. Ale w centrum jest ostry, czego dowodzą te nieszczęsne włoski. Być może pokazałby jeszcze lepsze włoski na 50 mpix.
    Czyli wszystko się zgadza, z wyjątkiem niewiele znaczącego określenia "słaby obiektyw".
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Nie odkryje ameryki ale:

Dobre szklo na "rzadkiej" matrycy da malo detalu.

Slabe szklo, na "gestej" matrycy tez nie poszaleje.

Jedynie kombinacja ostrego szkla i gestej matrycy da obraz wysokiej rozdzielczosci.

Cytujac forumowego kolege napisze: klinikj pomogl

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Zdawszy sobie sprawę, jak wysoka jest rozdzielczość nawet przeciętnego obiektywu, można się tylko uśmiechnąć z politowaniem na wspomnienie pomiarów rozdziielczości szkieł przez optyczne.pl, photozone.de i innych za pomocą matrycy 20d..... Kiedy prawie każdy z tych obiektywów ma do pokazania szczegóły na matrycach trzy i więcej razy gęstszych.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Najlepszym przykladem jest 35 1.4 II na dxo 5dsr vs 5d

Strona 31 z 70 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów