Strona 28 z 70 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 692

Wątek: Canon 5D mark IV - oficjalnie

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    fail Zaraz Pan Kolega z drugim od fizyki w szkole zaczną wysnuwać opowieści jak to Tony jest niedokształcony i się nie zna, no bo przecież Canon nie mógłby wypuścić shitu.
    Na filmie niewiele sie zmienia , nie spodziewalem sie rewelacji ale liczylem ma "troszke" wiecej (1-2cm).

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

fail Zaraz Pan Kolega z drugim od fizyki w szkole zaczną wysnuwać opowieści jak to Tony jest niedokształcony i się nie zna, no bo przecież Canon nie mógłby wypuścić shitu.
    Fail to chyba zaliczasz Ty Wybacz ale nic takiego nie zamierzam napisać i nie wiem w czyjej głowie siedzisz ale raczej nie w mojej
    Za Pana Kolegę odpowiadać nie mogę ale może zmądrzeje bo przecież mieszka w USA, a tam nikt nie będzie tolerował shita od Canona (jak to w innym wątku napisałes)
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 09-09-2016 o 13:41

Lensrental rozebrało nową wersję 5d:

https://www.lensrentals.com/blog/201...k-iv-teardown/

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Zaraz Pan Kolega z drugim od fizyki w szkole zaczną wysnuwać opowieści jak to Tony jest niedokształcony i się nie zna, no bo przecież Canon nie mógłby wypuścić shitu.
    Chyba mnie z kimś pomyliłeś. Canon raczej nie wypuszcza ??? ale zdarza mu się w materiałach promocyjnych okazywać nadmierny entuzjazm. Jak i innym firmom.

Ja wiedziałem od początku, że istotnej możliwości zmieniania płaszczyzny ostrości DPRaw nie da, bo nie może. Wiedziałem, bo byłem przytomny na lekcjach fizyki. Czego dowodzi post poniżej w wątku plotkowym, zanim 5d4 się pokazał.

A Tony Northrup ??akurat należy w mojej słusznej opinii do najbardziej błyskotliwych komentatorów technologii foto, bo jest w stanie ją pojąć z racji swojego wykształcenia (nie jest tylko "artystą").

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Mącenie w tym temacie jest pewnie Canonowi trochę na rękę.
    A realnie, jedyne, co DP Raw daje, to wbudowana w RAW informacja o odległości od płaszczyzny ostrości punktów fotografowanej sceny na każdym pikselu matrycy. To oczywiście daje możliwość podrasowania pięknie rozkładu GO w postprocesie. Oraz oczywiście focus peaking. Niestety nie ma możliwości przesunięcia ostrości, bo z bokehu nie da się zrobić ostrego.

Skąd się biorą informacje, że piksele są na różnych głębokościach? Ja nic o tym nie wiem.. Nie widzę żadnej możliwości wykorzystania czegoś takiego w technologii DP.

Ale to właśnie będzie główna i w zasadzie jedyna korzyść z tego DP rawa, że będzie sobie kreować dowolne, realistyczne, nie do odróżnienia od optycznego, boke.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu

pan.kolega ooo proszę... to obczaj co Tony powiedział na temat 5ds r i słabszych szkieł

pan.kolega ooo proszę... to obczaj co Tony powiedział na temat 5ds r i słabszych szkieł
    Widzę,że dalej brniesz w pisanie głupot. Tony mówi o szkłach mid-range, 24-105/4 to nie jest słabe szkło. Najwyraźniej jego rozdzielczość jest na tyle dobra, że potrafi na matrycy bardziej upakowanej niż 2x mpix dać bardziej szegółowy obraz. Miksujesz jeszcze to, że matryca 5ds jest po prostu lepsza niż w mk3. Podłącz sobie obiektyw, który na 5d dawał ostry i szczegółowy (jak na ten aparat) obraz do mk3 gdzie już więcej szczegółów nie będzie (bo rozdzielczość jest za słaba), potem podłącz ją do 5dsr i opowiadaj bajki, że cudownie na nim słaby i niskorozdzielczy obiektyw cudownie stał się bardzo szczegółowy. Naprawdę trzeba było nie spać na lekcjach fizyki...

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    .... Podłącz sobie obiektyw, który na 5d dawał ostry i szczegółowy (jak na ten aparat) obraz do mk3 gdzie już więcej szczegółów nie będzie (bo rozdzielczość jest za słaba), potem podłącz ją do 5dsr i opowiadaj bajki, że cudownie na nim słaby i niskorozdzielczy obiektyw cudownie stał się bardzo szczegółowy. Naprawdę trzeba było nie spać ...
    Dlaczego? Obiektyw nie stał sie bardziej szczegółowy. Za to matryca taka jest.
    Nawet z malo ostrego szkla jest wiecej detalu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-09-2016 o 21:23

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nawet z malo ostrego szkla jest wiecej detalu.
    To może najlepiej kupić 28-80 za 50zł? Po co przepłacać. Jak rozumiem to szkło odżyje na 5DsR...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    To może najlepiej kupić 28-80 za 50zł? Po co przepłacać. Jak rozumiem to szkło odżyje na 5DsR...
    To jak już się tak licytujemy to może wartałoby sprawdzić EF 38-76mm myślę, że to denko od butelki miałoby szanse wygrać konkurs w kategorii najgorszy obiektyw ever
    Jak to kiedyś stwierdził mój znajomy... "oj tak to szkło jest wybitne, wybitnie nieostre" .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To jak już się tak licytujemy to może wartałoby sprawdzić EF 38-76mm myślę, że to denko od butelki miałoby szanse wygrać konkurs w kategorii najgorszy obiektyw ever
    Jak to kiedyś stwierdził mój znajomy... "oj tak to szkło jest wybitne, wybitnie nieostre" .
    Akurat szanowny kolega fotodinoza był łaskaw przetestować to szkło.
    FOTODINOZA: Najgorszy obiektyw świata? Pogrom mitów: Canon EF 38-76/4,5-5,6 alias „denko od słoika”:

Możecie się śmiać ale da się tym zrobić dobre zdjęcia. Na 5DsR będzie chyba trudniej ale co ja tam wiem...

Strona 28 z 70 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów