Aparat z UK, więc jak Ci się coś zepsuje, to nie masz gwarancji w PL. Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.
Aparat z UK, więc jak Ci się coś zepsuje, to nie masz gwarancji w PL. Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Chyba tylko dwa negatywy i od kilku lat na Alle. Szukam dobrej oferty, pod kątem zakupów ratalnych.
Jak uaktywnić wspomaganie MF w wizjerze ? (te 2 małe trójkąciki przy kropce na dole pokazujące, w którą stronę kręcić obiektywem) ?
O obiektywach wiem prawie wszystko
Takie rzeczy to (chyba) tylko w R'ce.
Uuu nie miałrm o tym pojęcia.
Cześć,
Wie ktoś o co może chodzić?
Przesiadłem się z Canona 6D na Canona 5D MKIV. Ze starego aparatu został mi mój ulubiony obiektyw Sigma 35mm 1.4 ART, który był kalibrowany pod poprzedniego Canona 6D.
Po przejściu na 5D AF trafiał idealnie na F1.4 w każdy punkt. Ostatnio jednak zaczął łapać backfocus, więc oddałem go ponownie do kalibracji (dock). Po kalibracji AF działa bardzo dziwnie. Czasami trafi idealnie w punkt, czasami ma mocny FF a z daleka BF.
Oddałem go do ponownej kalibracji jednak zastanawia mnie ta losowość. To aby na 100% problem z obiektywem? Może ktoś już przerabiał ten temat?
Edit: Damn... tyle czasu przeglądam forum, a to dopiero mój pierwszy post. A więc witam się przy okazji![]()
Niestety czasami Sigmy tak mają - rozrzut AF pomiędzy kolejnymi zdjęciami może być całkiem spory i losowy, więc kalibracja nie pomoże. Możesz zrobić trzy rzeczy:
* wykonywać wiele zdjęć tego samego kadru z nadzieją, że któreś trafi idealnie
* sprzedać obiektyw
* zamienić body na bezlustro - tam tego problemu nie ma
Canon EOS RP + 50/1.8 RF