Matryca nowego 5D IV najlepszą matrycą w lustrzankach Canona!
13,6 EV zakresu przy ISO 100 (5D III 11,7 EV)
Zakres dynamiczny przy ISO 1600 taki sam jak w 5D III przy ISO 100.
Gejm ćeńdźa!
Matryca nowego 5D IV najlepszą matrycą w lustrzankach Canona!
13,6 EV zakresu przy ISO 100 (5D III 11,7 EV)
Zakres dynamiczny przy ISO 1600 taki sam jak w 5D III przy ISO 100.
Gejm ćeńdźa!
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px
liczby mówią jedno a rzeczywistość co innego.
iso 25600 5D4:
http://i.imgur.com/jA17Jxb.jpg
iso 25600 5d3
http://i.imgur.com/3dULoDW.jpg
gdzie tu niby mniejsze szumy na 5d4? nie tylko większe ale i strasznie paskudny obrazek, bardzo mocno poszarpane krawedzie, wygląda jak efekt powiekszenia obrazu w photoshopie,
inne duże czułości od 3200 podobnie, przewaga 5d3 jest spora
ogólnie to premiera tego 5d4 przypomina mi sytuację z premierą 5d2, właściwie nic nie poprawili, dodali tylko trochę Mpx i funkcje filmowe.
Nie jestem tylko pewien, czy te jpegi tak pokazane reprezentują rzeczywistość.
Gdyby tak było, byłaby to kompletna kompromitacja DXOMark, jako testu o jakiejkolwiek praktycznej przydatności. DXO daje 5d4 10 punktów więcej niż poprzednikowi, większy wzrost niż dla 5d2 vs. 5d i wyraźne polepszenie wszystkich trzech kryteriów. Dla nich najlepsza dotąd matryca Canona, bije nawet 1dx2.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Fakt, skoro matryca 5d ma tyle samo punktów co G7X, to ranking DXO już raczej nikogo nie zaskoczy.
Np. 5d4 ma tyle samo punktów co Phase One średni format. Tutaj DR jest taki sam, a ogromna różnica na wyższych ISO jest dokładnie zrównoważona przez 1.7 bita koloru. Z kolei rozdzielczość nie jest zupełnie brana pod uwagę. Żeby z tego wyciągnąć jakiekolwiek wnioski, trzeba się sporo naczytać, ale rzesze zainteresowanych patrzą na rankingi i tylko wiedzą, że jak ma więcej punktów to jest lepszy.
W przypadku dwóch puszek Canona tego samego formatu też wiadomo, że w zasadzie ranking DXO jest wg DR. Czyli jak się nie patrzy na DR, obrazek z d4 i d3 może być bardzo podobny albo i gorszy z nowego.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.