Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
Zaraz Pan Kolega z drugim od fizyki w szkole zaczną wysnuwać opowieści jak to Tony jest niedokształcony i się nie zna, no bo przecież Canon nie mógłby wypuścić shitu.
Chyba mnie z kimś pomyliłeś. Canon raczej nie wypuszcza ??? ale zdarza mu się w materiałach promocyjnych okazywać nadmierny entuzjazm. Jak i innym firmom.

Ja wiedziałem od początku, że istotnej możliwości zmieniania płaszczyzny ostrości DPRaw nie da, bo nie może. Wiedziałem, bo byłem przytomny na lekcjach fizyki. Czego dowodzi post poniżej w wątku plotkowym, zanim 5d4 się pokazał.

A Tony Northrup ??akurat należy w mojej słusznej opinii do najbardziej błyskotliwych komentatorów technologii foto, bo jest w stanie ją pojąć z racji swojego wykształcenia (nie jest tylko "artystą").

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
Mącenie w tym temacie jest pewnie Canonowi trochę na rękę.
A realnie, jedyne, co DP Raw daje, to wbudowana w RAW informacja o odległości od płaszczyzny ostrości punktów fotografowanej sceny na każdym pikselu matrycy. To oczywiście daje możliwość podrasowania pięknie rozkładu GO w postprocesie. Oraz oczywiście focus peaking. Niestety nie ma możliwości przesunięcia ostrości, bo z bokehu nie da się zrobić ostrego.

Skąd się biorą informacje, że piksele są na różnych głębokościach? Ja nic o tym nie wiem.. Nie widzę żadnej możliwości wykorzystania czegoś takiego w technologii DP.

Ale to właśnie będzie główna i w zasadzie jedyna korzyść z tego DP rawa, że będzie sobie kreować dowolne, realistyczne, nie do odróżnienia od optycznego, boke.