Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 06-09-2016 o 14:12
Fotograf platoniczny
Stary... nie bądź kolejnym "betonem" na tym forum. To że obraz jest mniej ostry to było wiadome od samego początku - filtr AA załatwia temat. Co do obiektywu to na moim 5DS R ostry jest nawet g*%$#ny 24-105 f4 który na 5dm3 był tragiczny.
To śmiałe i pionierskie tezy.
Dotąd wszyscy na różnych forach myśleli, że super gęste matryce wymagają super ostrych obiektywöw i Canon czy Nikon poprawiają ostrość żeby się dało zdjęcia robić, bo z kiepskimi obiektywami wychodzi masakra albo w ogóle czarny kadr.
A tu nagle odkrycie, że jest dokładnie odwrotnie - okrutnie mydlany obiektywodżywa wskutek megapikseli i braku filtra AA.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 08-09-2016 o 16:33
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 08-09-2016 o 16:40
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Stary...serio zastanów się nad sobą. Czytałeś o kimś kto używał tych aparatów, miałeś je w rękach (5ds/r d810) - czy tylko teoria? Komu wychodzi masakra na tych body ze słabych obiektywów. Wiem, że Ty uwielbiasz Canona itp. ale serio ja mam to body na codzień i widzę co daje brak filtra aa i duża matryca. Niestety Twój booski Canon wrzucił filtr AA do marka iv i to jest killer ostrości. Wiem, że medialnie będą piękne teksty na furm "żeby mory nie było", ale kto ma 5ds r wiec że ta mora nadaje się do programu "ktokolwiek widział ktokolwiek wie".
Ostatnio edytowane przez Janeek ; 08-09-2016 o 17:24
Czyli......Boski Canon złośliwie tworzy mit mory, wrzuca filtr AA do matryc, żeby swoim klientom zabić ostrość, nawet życzliwie zrobił wersję 5ds z tym killerem, tylko dla masochistów oczywiście. Tylko ci co mają 5dsr znają prawdę, bo przejrzeli ten haniebny spisek, wyrzucili obiektywy makro i osiągnęli nirwanę.
To ma sens....Ale co jest nie tak z Nikonem? Po co kupować od takiej oszukańczej firmy jak Canon?
--- Kolejny post ---
A na 5dsr kiepskie szkła są ostre dzięki właśnie napakowanej matrycy....bo na forach można pisać co ślina na język przyniesie....![]()
Są studyjne fotki na optycznych: Canon 5D Mark IV - zdjęcia przykładowe w studio - Optyczne.pl
20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029