Wolisz sigmę ok, mnie stać to kupiłem Canona i jestem z niego bardzo zadowolony.
Kończmy ten OT.
Wolisz sigmę ok, mnie stać to kupiłem Canona i jestem z niego bardzo zadowolony.
Kończmy ten OT.
Tu nie chodzi o to czy mnie stać czy mnie nie stać. Lubię*wydawać kasę na dobry sprzęt. Jeżeli Sigma jest niemal identyczna jak Canona a kosztuje 3 razy mniej to wolę Sigme. Nie mam kompleksu czerwonego paska.
Podobnie jest z 5dmIV. Moim zdaniem Canon wprowadzając 5DS I 5DS R a potem 5dmIV trochę namiesza na rynku. Bo o ile m4 ma zaletę w postaci ISO (nawet jeśli jest na poziomie 6D to jest super), to filtr AA i tylko 30mpix skutecznie odepchną posiadaczy 50mpix matryc. Z drugiej strony model 5DS niewiadomo do jakiej grupy jest teraz skierowany. Jeżeli do reporterki ktoś nie potrzebuje dużej liczby pikseli to w zasadzie zakup m4 nie ma dużej przewagi nad m3 (gdzie ten kosztuje ok. 9-10 tys.zł).
Janek odpowiedź sobie na pytanie. Jeśli BMW opracowuje nowy silnik i do tego nowy układ jezdny, to nie powinien wypuszczać nowego auta, bo przedniej generacji jest dobre?
5dmk3 został wypuszczony kilka lat po tym jak większość posiadaczy mkII płakała nad słabym Afem, ekranem, uchwytem, reprodukcją czerwieni,itp itd. Dostali nowe. fajne. Na dziś, przy nikonach i Sony, 5k3 to za mało. Powstała nowa matryca ( prawdopodobnie bez bandingu ) więc mamy nowe body. Normalna kolej rzeczy. Cofnij się 10 lat wstecz i odpowiedz sobie na pytanie co oferowała wtedy Sigma? Skoro ich obiektywy były dobre, to po co linia Art, która jest dwa razy droższa od poprzedników?
Robertskc7 masz racje i ja nie powiedziałem, że 5dm4 jest słaby czy coś takiego - wręcz przeciwnie napisałem wcześniej, że jest to upgrade i wszystko ok. Bardziej mnie zastanawia wprowadzenie trzech nowych modeli 5ds 5ds r i 5dm4. O ile drugi i trzeci jest skierowany do w miarę określonych grup to 5ds z filtrem AA już nie.
Głównie dyskusja zeszła na tor ceny, jednym się podoba innym nie. Ja włączyłem się do dyskusji kiedy niektórzy zaczęli argumentować cenę kursem dollara, zamiast normalnie napisać, że Canon sobie chciał taką cenę i kurs dollara ma trzeciorzędne znaczenie. Mnie po prostu bawią co poniektórzy, którzy naiwnie myślą, że Canon to firma charytatywna. Tak się robi business i tyle. Ich ceny obiektywów wynikają z możliwości rynku, bo wielu jest takich co wierza tylko w systemowe obiektywy bez żadnego porównania z niesystemowymi. Nie ma zatem tak dużej konkurencji.
Ostatnio edytowane przez Janeek ; 31-08-2016 o 12:21
5dmkIII to już archiwum CanonaZa kilka miesięcy jeśli ktoś będzie chciał kupić nowy aparat będzie miał do wyboru tylko mkIV.
Myślę, że obecnie mamy trochę inną sytuację niż w momencie pojawienia się 5d mkIII. Wtedy bardzo dużo osób zmieniało 5dmkI albo 5dmkII w świetnym stanie, z małym przebiegiem aby mieć wreszcie sprawny AF z mkIII. Teraz myślę, że taki trend nie będzie występował już na taką skalę.
Nieśmiało obstawiam, że w PL głównymi nabywcami nowej iteracji 5-tki będą osoby, które:
1) zużyły swoje mkIII
2) przechodzą po mkI lub mkII ze względu na AF
3) wchodzą w FF z cropa (i chcą kupić nowy aparat)
4) z jakichś powodów czują niedosyt przy 6d
A swoją drogą ...jakbyśmy tu nie narzekali to i tak będzie się sprzedawał jak ciepłe bułeczki![]()
Miłego dniamoja www
Obiło mi sie o uszy że boczne punkty na f/8 bedą działać tylko i wyłącznie z TC Canona i to w wersji III. Ktoś słyszał coś takiego?
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
Rozstrzał jakościowy masakryczny.
Do poczytania:
LensRentals.com - Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art Lens Teardown
I dla porównania budowa II
https://www.lensrentals.com/blog/201...k-ii-teardown/
10D + Stuff
[ 500px ]