Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 6D wymiana matrycy, duże szumy

Mieszany widok

Domyślnie Canon 6D wymiana matrycy, duże szumy

Cześć, ostatnio spaliło mi laserem matryce w 6D więc postanowiłem ją wymienić. Kupiłem jakąś nową na Aliexpress. Przedtem już wymieniałem w innych modelach i nie było problemu. Natomiast w 6D powyżej ISO6400 są szumy jak na ISO100k. Mniejsze iso też wydają się bardziej szumić niż w drugim nie ruszanym 6d. Po wymianie trzeba w 6D jakoś kalibrować to? Czy może sensor jest uszkodzony? Zauważyłem też w środku jakieś tasiemki czarne. Starałem się ich nie ruszać ale może to być ich wina? Jakieś pomysły? Pozatym wszystko śmiga.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Canon 6D wymiana matrycy, duże szumy

Cytat Zamieszczone przez rhyrezack Zobacz posta
    ostatnio spaliło mi laserem matryce w 6D
    Możesz napisać jak do tego doszło?

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Możesz napisać jak do tego doszło?
    Laser na koncercie podczas robienia zdjęcia na live view się odpalił i trafił idealnie w matryce. 200mm 2.8 ISO nie pamiętam. Pół matrycy było czarne. Raz tak samo miałem w 600D ale po wymianie nie widać żadnego spadku jakości. A teraz w 6D strasznie widać powyżej iso 3200, 6400 fixed pattern noise. Może to być uszkodzony procesor? Bo szczerze nie wiem jakie tam sygnały są przesyłane.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Laser na koncercie podczas robienia zdjęcia na live view się odpalił i trafił idealnie w matryce. 200mm 2.8 ISO nie pamiętam. Pół matrycy było czarne. Raz tak samo miałem w 600D ale po wymianie nie widać żadnego spadku jakości. A teraz w 6D strasznie widać powyżej iso 3200, 6400 fixed pattern noise. Może to być uszkodzony procesor? Bo szczerze nie wiem jakie tam sygnały są przesyłane.
    Pechowo. Nie wiem za bardzo co Tobie poradzić, bo wygląda na to, że się na tym znasz i już kiedyś wymieniałeś matrycę. Może jednak serwis firmowy na Żytniej mógłby pomóc? Na forum raczej nie uzyskasz pomocy niestety...

To nie jest nic z czym nie da się żyć, ale czasem iso 6400 może się przydać. Co mnie ciekawiło to jakie zastosowanie ma ta czarna taśma.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

nie wiem czy brałeś pod uwagę fakt, że na aliexpress mogą być matryce zamienniki, stąd inna jakość ?
    lub .. po prostu wymagają adaptacji hardwarowej / konfiguracji. Nie pracuję jako serwisant canon, więc tylko mogę sobie gdybać

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez swishu Zobacz posta
    ... nie wiem czy brałeś pod uwagę fakt, że na aliexpress mogą być matryce zamienniki, stąd inna jakość ?
    ...
    Z tym się zgodzę, trochę off-top, miałem przypadek ekranu w tablecie sony, po wymianie niestety częściowo nie działał. Wymiana gwarancyjna była upierdliwa, zamówienie kolejnego już było nie opłacalne i dalej nie ryzykowałem. Fakt, że pierwszy zakup był tani, może pech, nie wnikałem dalej.

Cytat Zamieszczone przez swishu Zobacz posta
    nie wiem czy brałeś pod uwagę fakt, że na aliexpress mogą być matryce zamienniki, stąd inna jakość ?
    lub .. po prostu wymagają adaptacji hardwarowej / konfiguracji. Nie pracuję jako serwisant canon, więc tylko mogę sobie gdybać
    Brałem to pod uwage potem zastanowiłem się jak trudne jest wykonanie matrycy i jak bardzo było by to nieopłacalne. A sklep wyglądał legitnie. Nie było negatywnych opinii.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

Brałem to pod uwage potem zastanowiłem się jak trudne jest wykonanie matrycy i jak bardzo było by to nieopłacalne. A sklep wyglądał legitnie. Nie było negatywnych opinii.
    też o tym pomyślałem, że ustawienie produkcji matryc to nie jest hi-tech z szopy, a odbiór tych części to raczej canon i tyle, ale w obecnych realiach nie wiadomo do końca.
    nie wiem czy nie wolałbym kupić na Twoim miejscu używki z demontażu 6d. .

Początki nałogu Awatar biodar

Wrócę na chwilę do uszkodzenia, bo to może zainteresować wiele osób. Czy ten laser świecił ułamek sekundy omiatając salę czy też centralnie poświecił sekundę/dwie na otwartej migawce. Sporo ludzi robi zdjęcia na zabawach, ja też i czasem laser na chwilę zawita bo go widać ale nic się nigdy nie uszkodziło (mam 60d). Jak możesz to odpowiedz.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów