Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Canon 6D wymiana matrycy, duże szumy

Domyślnie Odp: Canon 6D wymiana matrycy, duże szumy

Cytat Zamieszczone przez swishu Zobacz posta
    nie wiem czy nie wolałbym kupić na Twoim miejscu używki z demontażu 6d. .
    Z radością bym kupił Ale na ebay są po 400usd a na ali nówki 200

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

nieciekawie cenowo, cienka sprawa, ale obawiam się, że te szumy mogą być spowodowane właśnie matrycą zamiennikiem.
    Jeśli masz starszy FW, może spróbuj update ? Czasem przy takiej operacji oprogramowanie dostaję refresha przy inicjacji sprzętu.
    Może dla testu zainstaluj ML ?
    hm - a może ktoś z odważnych znajomych ma 6d i również lubi śrubokręt ?
    Choć nie wiem czy bym się odważył rozbebeszyć swojego 6d tylko na test matrycy w innym aparacie :-)
    Ostatecznie żytnia..ale to podejrzewam, nie byłoby dla Ciebie dobre rozwiazanie

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez swishu Zobacz posta
    ... nie wiem czy brałeś pod uwagę fakt, że na aliexpress mogą być matryce zamienniki, stąd inna jakość ?
    ...
    Z tym się zgodzę, trochę off-top, miałem przypadek ekranu w tablecie sony, po wymianie niestety częściowo nie działał. Wymiana gwarancyjna była upierdliwa, zamówienie kolejnego już było nie opłacalne i dalej nie ryzykowałem. Fakt, że pierwszy zakup był tani, może pech, nie wnikałem dalej.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Myślę, że tylko Żytania. Pewnie wymaga to dodatkowej regulacji/ strojenia software-owego. Albo napisz do sprzedającego - może coś podpowie.
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Myślę, że tylko Żytania. Pewnie wymaga to dodatkowej regulacji/ strojenia software-owego. Albo napisz do sprzedającego - może coś podpowie.
    Stanowisko serwisu będzie raczej (i powinno być takie) - brak możliwości naprawy, nieautoryzowane części itp.
    Zaproponują ponownie wymianę wg. własnych stawek i/lub wynajdą coś innego. Nie jest to gwarancyjna naprawa, a czy opłacalna czy nie to inny temat.
    Jak to się mówi - "oszczędny płaci dwa razy" ?

Spróbowałbym wgrać jeszcze raz FW do aparatu i zastosować ustawienia fabryczne.

Może nie tyle oszczędny co nie lubię jak ktoś grzebie w moim sprzęcie . No ale poradzisz. Rozebrałem starą matrycę i ta czarna taśma jest przylepiona do radiatora matrycy. Jaki to ma sens?

Uzależniony

Przylep tak samo, a jaki to ma sens, to pytaj w Japonii , albo w serwisie ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez rhyrezack Zobacz posta
    Po wymianie trzeba w 6D jakoś kalibrować to?
    Nie widziałem instrukcji serwisowych lustrzanek, ale w instrukcji serwisowej 580ex II jest przewidziane coś w rodzaju "kalibracji" po wymianie palnika. Jeśli tam jest, zdziwiłbym się, gdyby w przypadku wymiany matrycy nie było potrzeby takiej operacji.

Udało mi się dorwać instrukcje serwisową do 40D i tam jest to wspomniane jako shielding tape. I teraz są 2 opcje albo shield przed EMI albo przed światłem. Ktoś wie która to ? Part number nic nie mówi poza tym że TAPE CPS coś tam. Btw dziś odpaliłem opcje D+ i magicznie szumy na iso6400 znikają. tylko 25k wygląda jak rozjechany banan. Chyba zostawie to i kupi się drugie body. Wtedy pogrzebie, jak coś wskuram to podziele się tym może przyda się kolejnym pokoleniom.
    http://thydzik.com/downloads/canon-s...0d-digital.pdf <- wspomniana instrukcja.

Uzależniony

Ta tasma jest do... niczego. A wlasciwie do monitorowania, czy ktos nie grzebal bo teraz wazniejsze od sprawnosci aparatu jest kto bedzie placil za naprawe, a ta tasma bardzo szybko trwale sie odksztalca i nie mozna jej przykleic drugi raz tak, zeby nie bylo wiadomo, ze ktos grzebal.Chodzi szczegolnie o krecenie srubami od matrycy, ale i o demontaz plyty glownej czy czytnika kart pamieci. Podejrzewam tez, ze elementy pod nia narazone sa na szybsze przegrzewanie sie ( co bywa bardzo korzystne dla producenta) a i fachowe tlumaczenie dla motlochu daje, ze zapewnia stabilizacje temperaturowa. Slowem - wypirzyc i zapomniec...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów