nieciekawie cenowo, cienka sprawa, ale obawiam się, że te szumy mogą być spowodowane właśnie matrycą zamiennikiem.
Jeśli masz starszy FW, może spróbuj update ? Czasem przy takiej operacji oprogramowanie dostaję refresha przy inicjacji sprzętu.
Może dla testu zainstaluj ML ?
hm - a może ktoś z odważnych znajomych ma 6d i również lubi śrubokręt?
Choć nie wiem czy bym się odważył rozbebeszyć swojego 6d tylko na test matrycy w innym aparacie :-)
Ostatecznie żytnia..ale to podejrzewam, nie byłoby dla Ciebie dobre rozwiazanie![]()
Z tym się zgodzę, trochę off-top, miałem przypadek ekranu w tablecie sony, po wymianie niestety częściowo nie działał. Wymiana gwarancyjna była upierdliwa, zamówienie kolejnego już było nie opłacalne i dalej nie ryzykowałem. Fakt, że pierwszy zakup był tani, może pech, nie wnikałem dalej.
Myślę, że tylko Żytania. Pewnie wymaga to dodatkowej regulacji/ strojenia software-owego. Albo napisz do sprzedającego - może coś podpowie.
Miłego dniamoja www
Stanowisko serwisu będzie raczej (i powinno być takie) - brak możliwości naprawy, nieautoryzowane części itp.
Zaproponują ponownie wymianę wg. własnych stawek i/lub wynajdą coś innego. Nie jest to gwarancyjna naprawa, a czy opłacalna czy nie to inny temat.
Jak to się mówi - "oszczędny płaci dwa razy" ?
Spróbowałbym wgrać jeszcze raz FW do aparatu i zastosować ustawienia fabryczne.
Może nie tyle oszczędny co nie lubię jak ktoś grzebie w moim sprzęcie. No ale poradzisz. Rozebrałem starą matrycę i ta czarna taśma jest przylepiona do radiatora matrycy. Jaki to ma sens?
Przylep tak samo, a jaki to ma sens, to pytaj w Japonii, albo w serwisie ;-)
Udało mi się dorwać instrukcje serwisową do 40D i tam jest to wspomniane jako shielding tape. I teraz są 2 opcje albo shield przed EMI albo przed światłem. Ktoś wie która to ? Part number nic nie mówi poza tym że TAPE CPS coś tam. Btw dziś odpaliłem opcje D+ i magicznie szumy na iso6400 znikają. tylko 25k wygląda jak rozjechany banan. Chyba zostawie to i kupi się drugie body. Wtedy pogrzebie, jak coś wskuram to podziele się tym może przyda się kolejnym pokoleniom.
http://thydzik.com/downloads/canon-s...0d-digital.pdf <- wspomniana instrukcja.
Ta tasma jest do... niczego. A wlasciwie do monitorowania, czy ktos nie grzebal bo teraz wazniejsze od sprawnosci aparatu jest kto bedzie placil za naprawe, a ta tasma bardzo szybko trwale sie odksztalca i nie mozna jej przykleic drugi raz tak, zeby nie bylo wiadomo, ze ktos grzebal.Chodzi szczegolnie o krecenie srubami od matrycy, ale i o demontaz plyty glownej czy czytnika kart pamieci. Podejrzewam tez, ze elementy pod nia narazone sa na szybsze przegrzewanie sie ( co bywa bardzo korzystne dla producenta) a i fachowe tlumaczenie dla motlochu daje, ze zapewnia stabilizacje temperaturowa. Slowem - wypirzyc i zapomniec...