Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Eos 600D - działanie wilgoci

Mieszany widok

Question Eos 600D - działanie wilgoci

Będąc na wyjeździe złapał mnie silny deszcz. Aparat(Canon eos 600d) schowałem do pokrowca, a ten do plecaka, starając się zapewnić mu suche środowisko. Niestety, nie pomogło to. W chwili obecnej przy włączaniu słychać dźwięk. Dźwięk słychać również naciskając każdy przycisk. Niestety, brak obrazu na wyświetlaczu LCD oraz danych(liczb) patrząc w "wizjer" do podglądu widoku robionych zdjęć. Generalnie brak możliwości robienia zdjęć. Co to może być? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Domyślnie Odp: Eos 600D - działanie wilgoci

Cytat Zamieszczone przez Mr Mateusz Zobacz posta
    Będąc na wyjeździe złapał mnie silny deszcz. Aparat(Canon eos 600d) schowałem do pokrowca, a ten do plecaka, starając się zapewnić mu suche środowisko. Niestety, nie pomogło to. W chwili obecnej przy włączaniu słychać dźwięk. Dźwięk słychać również naciskając każdy przycisk. Niestety, brak obrazu na wyświetlaczu LCD oraz danych(liczb) patrząc w "wizjer" do podglądu widoku robionych zdjęć. Generalnie brak możliwości robienia zdjęć. Co to może być? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Miałeś jezioro w plecaku? Najprawdopodobniej nastąpiło (choć to dziwne w pokrowcu i w plecaku)zawilgocenie płyty głównej lub bloku zasilania. Ja bym wyłączył aparat, bateria aut i pozwolił przez kilka dni wyschnąć najlepiej w środowisku pochłaniającym wilgoć. Woreczek materiałowy i do gara z ryżem. Jeżeli po tym czasie nic się nie zmieni to serwis mz.

Jeziora nie było, choć było bardzo mokro. Aparat już suszy się w ryżu. Dziękuję za pomoc.

Uzależniony

Ryz to duzo za malo. Musisz odkrecic i zdjac tylna pokrywe - to w 600 -tce latwe. wnetrze musi byc szybko i dokladnie wysuszone cieplym powietrzem bo inaczej wszystko zacznie ci rdzewiec i nie zapanujesz nad tym. Potem mozesz go jeszcze zostawic na dzien - dwa aby dosechl do konca...

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Jest specjalny plyn do mycia elektroniki. Kiedys tak uratowalem PSP ktore zostalo wyprane wraz z spodniami.

Uzależniony

Jest duzo plynow, ktorymi mozna myc elektronike - ale najpierw trzeba i tak sie do niej dostac...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Na moje to jeśli aparat został już włączony i nie działa - to jest po herbacie. W najlepszym przypadku jest to wymiana płyty głównej.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

No, niestety - po zawilgoceniu wlaczenie aparatu to w zasadzie jak wyrok smierci - niewielu sie udalo... Chociaz, bywa, ze ,jak nie wlaczal lampy a wody bylo niewiele, to moze... moze... :-(

Pełne uzależnienie

wydaje się że canony są zawsze włączone - nawet jak są wyłączone ta wajcha co wyłącza aparat to raczej fikcja literacka jest niż wyłącznik, może wyciągnięcie baterii pomaga (znaczy wyłącza korpus) ale czy korpusy nie mają przypadkiem drugiej baterii w środku? pytanie ile elektroniki jest zasilanej nawet po wyjęciu baterii?
    wysuszyć i jest szansa że będzie działać, a potem serwis i niech czyszczą, deszczówka jest (teoretycznie) destylowana więc masz większą szansę niż w przypadku morskiej czy z rzeki.
    czy ten korpus ma jakieś uszczelnienia (wg opisu firmy)? te uszczelnienia to chyba fikcja
    kup lepszy pokrowiec i noś w nim worek na śmieci lub inny foliowy - worki na śmieci są dobrze uszczelnione w przeciwieństwie do korpusów naszej ulubionej firmy i są lekkie
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Deszczowka jest tak dobrze destylowana, ze w Tarnowie i Krakowie kamienice zarla lepiej niz ruda szmata forda.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów