Cytat Zamieszczone przez Kropka Zobacz posta
...Pozostaje jeszcze kwestia praktycznego wykorzystania poszczególnych kolorów dyfuzora. W jakich sytuacjach, w jakich warunkach wykorzystuje się niebieski, pomarańczowy, a w jakich żółty dyfuzor. Mogę prosić o przykłady lub przykładowe zdjęcia?
Z dyfuzorów jakie pokazałeś nigdy nie korzystałem i nie wiem na ile są one funkcjonalne. Osobiście korzystam z filtrów żelowych. Błyskając np w pomieszczeniach oświetlonych sztucznym światłem większość kadru oświetlona jest przez owe światło które ma temp. około 2800 - 3000*K. Jeśli więc błysnę lampą bez pomarańczowego filtra to gdy ustawię WB na światło lampy, to całe tło, które pozostaje w oświetleniu zastanym będzie pomarańczowe i odwrotnie, gdy ustawię WB dla tła to plan oświetlony lampą błyskową będzie niebieski. Dopasowując kolor i moc filtra na lampie błyskowej uzyskuje barwę światła lampy błyskowej podobną do światła zastanego i całość zdjęcia ma jednakową kolorystykę. Najczęściej korzysta się z filtrów pomarańczowych. Filtrów również używam błyskając w plenerze np. zachód słońca (filtr pomarańczowy), pochmurny dzień (filtr niebieski).
Różnych kolorów można też używać w celu zmiany barwy światła dla osiągnięcia określonego celu np.doświetlając tło aby było fioletowe itp.