Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: Pełne formatowanie a odzyskanie danych

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Pełne formatowanie a odzyskanie danych

Cześć,

Przeczytałem cały wątek, który jest kopalnią wiedzy w zakresie odzyskiwania danych, dziękuję autorom postów

Jeśli dobrze rozumiem, przy pełnym formatowaniu karta jest zastępowana cała ciągiem zer. Zastanawiam się tylko jak od strony technicznej to działa? Mi kartę 32 gb formatuje z 3 sekundy (przy pełnym), a jak robiłem podobną sztuczkę z np. hdd to zapisywanie zerami trwało długo - mniej więcej tyle co 'normalne' kopiowanie pliku.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez ktatar156 Zobacz posta
    Cześć,

Przeczytałem cały wątek, który jest kopalnią wiedzy w zakresie odzyskiwania danych, dziękuję autorom postów

Jeśli dobrze rozumiem, przy pełnym formatowaniu karta jest zastępowana cała ciągiem zer. Zastanawiam się tylko jak od strony technicznej to działa? Mi kartę 32 gb formatuje z 3 sekundy (przy pełnym), a jak robiłem podobną sztuczkę z np. hdd to zapisywanie zerami trwało długo - mniej więcej tyle co 'normalne' kopiowanie pliku.
    Pytasz o aparat czy komputer??
    Jedne aparaty nadpisuje inne nie. Jesli nadpisze to nie ma szans na odzysk.

Dopiero zaczyna

Pytam o aparat - jak to możliwe, że zapis zer w 32gb karcie SD trwa tylko chwilę? Mój 760d raczej nadpisuje zerami, bo żadnym programem nie odzyskałem nawet jednego zdjęcia.
    Jak dysk na komputerze zastępuje zerami, trwa to bardzo długo (prawie tak jak normalne zapisywanie plików).

Bywalec Awatar Yanc
    Miasto
    Manieczki

Zapis na HDD odbywa się sekwencyjnie tzn. Głowica musi odwiedzić fizycznie każdy sektor. W przypadku pamięci flash lub EEPROM możliwe jest wydanie komendy masowego resetu komórek do stanu zerowego bez konieczności wydawania polecenia zapisu zera w każdej komórce osobno. Nawet jeśli miałbyś bardzo szybką kartę z zapisem 100 MB/s pełny format przez zapisanie każdej komórki musiałby trwać ponad 5 minut.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów