Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Pełne formatowanie a odzyskanie danych

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Pełne formatowanie a odzyskanie danych

UnDelete - ja ZAWSZE usuwam zdjęcia poprzez opcję Formatuj Kartę z poziomu menu w aparacie.

Po "sesji" karta ląduje w czytniku w laptopie gdzie zdjęcia są importowane do LR.

Po zaimportowaniu karta ląduje spowrotem do aparatu i siedzi sobie tam razem ze zdjęciami aż do następnej sesyjki.
    Przed rozpoczęciem kolejnego dnia zdjęć wybieram opcję Formatuj kartę z poziomu menu w aparacie.

I tak od zawsze.
    Wg tego co napisałeś nie powinienem odzyskać zdjęć.
    Ale program pokazał tysiące plików, tyle że nie wszystkie nadawały się do użycia bo sporo miało jakiś defekt.

Oczywiście nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc nie będę się z nikim kłócił że moja racja jest najmojsza.
    Stwierdzam tylko fakt.
    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    Przed rozpoczęciem kolejnego dnia zdjęć wybieram opcję Formatuj kartę z poziomu menu w aparacie.

I tak od zawsze.
    Wg tego co napisałeś nie powinienem odzyskać zdjęć.
    Ale program pokazał tysiące plików, tyle że nie wszystkie nadawały się do użycia bo sporo miało jakiś defekt.
    Masz wyraźnie napisane:
    "Canon 70D - Pełny format zeruje kartę, szybki nie zeruje".

Bywalec
    Miasto
    Kielce

aptur, nie wiem czy mówimy o tym samym.

Ja zrozumiałem tak, że z poziomu aparatu pełny format odpowiada wybraniu z menu Formatuj Kartę
    A niepełne polega na usuwaniu każdego zdjęcia z osobna poprzez klawisz z ikonką kosza.

Ja zawsze Formatuję Kartę więc powinienem nadpisać kartę zerami i nie mieć możliwości odtworzenia żadnego pliku a jednak miałem tysiące plików.

Moim skromnym zdaniem z poziomu PC też nie ma możliwości nadpisania zerami (przynajmniej bez jakiegoś specjalnego programu) i jeśli zamierzamy sprzedać np. komputer czy laptopa to bez HDD.
    A każdy stary HDD należy mechanicznie uszkodzić np. przewiercając talerze w kilku miejscach.

Takie przynajmniej informacje podał w TokFM jakiś technik policyjny.

aptur, nie wiem czy mówimy o tym samym.

Ja zrozumiałem tak, że z poziomu aparatu pełny format odpowiada wybraniu z menu Formatuj Kartę
    Nie wiem jak jest w 70D ale u mnie w aparacie mam do odhaczenia opcję "formatowanie pełne" które jak rozumiem zeruje kartę. Nigdy z tego nie korzystam bo nie mam takiej potrzeby.

Ja zawsze Formatuję Kartę więc powinienem nadpisać kartę zerami i nie mieć możliwości odtworzenia żadnego pliku a jednak miałem tysiące plików.
    Zaznaczasz w aparacie "formatowanie pełne"?

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Zaznaczasz w aparacie "formatowanie pełne"?
    Funkcję formatowania mam wyciągnięte do menu ulubione i zawsze tylko klikałem formatuj i OK.

Dopiero teraz sprawdziłem że mam tam zaznaczone ptaszkiem "Formatowanie pełne" więc odpowiedź brzmi TAK.

Dla pewności i potwierdzenia tego że mogę odzyskać stare pliki ściągnę dzisiaj znów ten program Sandisk'a i sformatuję którąś małą kartę.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

o jakże się myliłem.

1- formatowanie pełne - brak plików do wyświetlenia

następnie pstryknięte 4 zdjęcia na próbę

2- usuwanie pojedynczych zdjęć - pliki odtworzone
    3- formatowanie niepełne - pliki odtworzone
    4- formatowanie pełne - brak plików do wyświetlenia

Formatowania oraz usuwanie pojedynczych zdjęć z poziomy aparatu.

Czyli to że kiedyś udało mi się odtworzyć ogromną ilość zdjęć to musiałem nie mieć zaznaczonego ptaszkiem pełnego formatowania.

Przy okazji ściągania programu okazało się że trzeba zachować opakowanie od karty SD bo jest tam zapisany kod do oprogramowania (czego oczywiście nie zrobiłem).
    Na szczęście do powyższych testów zadziałała ograniczona wersja programu.

Przy okazji ściągania programu okazało się że trzeba zachować opakowanie od karty SD bo jest tam zapisany kod do oprogramowania (czego oczywiście nie zrobiłem).
    Nie wystarczy zainstalować oprogramowanie sandiska, wpisać kod i zapomnieć? Przynajmniej ja tak zrobiłem. Na szczęście nie musiałem jeszcze owego oprogramowania używać.

A jednak. Nie używam formatowania pełnego. Nie widzę takiej potrzeby. Zapełnioną kartę po zgraniu zdjęć traktuję zwykłym formatowaniem z poziomu aparatu.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Nie wystarczy zainstalować oprogramowanie sandiska, wpisać kod i zapomnieć? Przynajmniej ja tak zrobiłem. Na szczęście nie musiałem jeszcze owego oprogramowania używać.
    Masz rację że wystarczy bo wszędzie mam zapamiętane hasła ale miałem formatowany dysk około grudnia i poszło w powietrze.

o jakże się myliłem.

1- formatowanie pełne - brak plików do wyświetlenia

następnie pstryknięte 4 zdjęcia na próbę

2- usuwanie pojedynczych zdjęć - pliki odtworzone

Formatowania oraz usuwanie pojedynczych zdjęć z poziomy aparatu.

Czyli to że kiedyś udało mi się odtworzyć ogromną ilość zdjęć to musiałem nie mieć zaznaczonego ptaszkiem pełnego formatowania.

Na szczęście do powyższych testów zadziałała ograniczona wersja programu.

Czyli jednak miałem rację?

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez UnDelete Zobacz posta
    Czyli jednak miałem rację?
    Oczywiście że miałeś.

To że mogłem odzyskać zdjęcia z karty to prawdopodobnie mogłem dawniej nie mieć zaznaczonej opcji pełne formatowanie.

A że formatowanie robię dość często i mam to wyciągnięte pod menu ulubione więc robię to odruchowo i dopiero dzisiaj zobaczyłem że jest tam do zaznaczenia (i zaznaczona) opcja pełnego formatowania.

Ale tak jak napisałem wcześniej i podtrzymuję:
    Oczywiście nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc nie będę się z nikim kłócił że moja racja jest najmojsza.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów