Odrazu z gory uprzedzam, ze stwierdzenie amatorska fotografia to moze byc troche za duzo, w moim przypadku, wiec nie spodziewajcie sie gruszek na jabloni .

1. Na tej 1 ladnie widac jak sie rozmylo.
2. 3. 4. 5.
Co do 1 i 4 to sa jakby na nowo obrobione zdjecia, poniewaz ostatnio uznalem, zeby pocwiczyc troche postprodukcje.
A jakie zdjecia lubie robic trudno powiedziec, bardzo mi przypadla do gustu forografia uliczna, lubie nawet architekture, ale nie wychodzi mi to (w porownaniu z wyzszymi) ani troche, lubie krajobrazy, ogolnie takie "wakacyjne widoczki" bo nie wiem jakby to trafniej nazwac, ogolnie nie mam sprecyzowane co do tego co lubie, jak jest jakis event w miescie tez chetnie porobie chociazby dla samej zabawy aparatem. A co do tego, ze moze za dlugie czasy trudno mi powiedziec, lubie uzywac preselekcji przyslony, wiec moze tak byc, ale ostatnio np robilem sobie z ciekawosci ustawiajac aparat zdj kotu i wyglada dosc nieciekawie.

Mam jeszcze taki nie fajny zwyczaj dotyczacy tej postprodukcji, ze praktycznie kazde zdjecie wycinam i "kadruje" jeszcze raz w etapie obrobki, co tez na pewno wplywa na jakosc i szumy na zdjeciach. Ogolnie fajnie robi mi sie zdjecia wizjerem, a nie mam w moim canonie tej fajnej siateczki i zawsze potem jest cos nie tak.

A odrazu powiem dlaczego myslalem o nikonie, z tego powodu, ze mam w sumie co prawda dokupiony 18-135, ale nie tak drogo to zmienic, a jak szukalem sensownego canona to sa cholernie drogie w porownaniu do nikona a tez trudno mi sie wypowiadac jak to wyglada z jakoscia bo sie po prostu nie znam .

A obiektywy jakie bym chcial? Ukochalem sobie chodzenie z uniwersalnym obiektywem, ale w sumie cos mnie ostatnio ruszylo, ze chetnie bym sobie poprobowal nosic np body + 2 obiektywy (nie jest to mus, ale jakos mi sie to zaczelo podobac), na pewno brakuje mi swiatla i ostrosci, bo patrzac na moje zdjecia a ogladajac zdjecia, takze amatorskie mam wrazenie, jakby oni robili sprzetem za pare tys (jakosc wykoniania) a ja stara nokia posiadajaca 1,5 mpx , ja wiem, ze technika itd ma wplyw, ale watpie, zeby az taki ogromny. Zreszta sami mozecie ocenic po wyzej zalaczonych samplach.