Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Nowy SAMYANG 20/1.8 ED UMC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Exclamation Nowy SAMYANG 20/1.8 ED UMC

Miło mi poinformować o nowości Samyanga - 20mm f/1.8 ED AS UMC. Obiektyw manualny, pełnoklatkowy. Pojawi się w dwu wersjach - zwykłej i "filmowej" (T/1.9). O budowie póki co za wiele nie wiem, jak tylko pojawi się szczegółowa specyfikacja - dam znać. Wiadomo tylko, że może pochwalić się 13 elementami ułożonymi w 12 grupach. Wśród nich, występują 2 soczewki asferyczne i 3 soczewki o wyjątkowo niskiej dyspersji, które minimalizują aberrację i niepotrzebne rozpraszanie światła, zapewniając wyjątkową ostrość na całej szerokości kadru. Jak będzie - zobaczymy. Istotna będzie też waga i cena - jeśli będzie sporo tańszy i lżejszy od Sigmy 20A - będę miał być może sporą rozterkę

O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Nowy SAMYANG 20/1.8 ED UMC

Kwestia ceny ale sokole oko to za mało aby manualnie trafić z ostrością na 20/1.8.

Dopiero zaczyna Awatar kacbial
    Miasto
    Białystok

Ja Sigmą 20 Art 80% zdjęć robię manualnie więc tak jak pisze Cichy - jak będzie sporo tańszy i równie ostry to będzie można się zastanowić nad zmianą

Cytat Zamieszczone przez kacbial Zobacz posta
    Ja Sigmą 20 Art 80% zdjęć robię manualnie
    Na 1.8? Moje gratulacje.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Na 1.8? Moje gratulacje.
    Jest coś takiego jak LV i wtedy statyczne obiekty bez problemu ostrzy się manualnie.

Coś już napisał

Ludzie, co Wy piszecie, widać, że jesteście ludźmi AF i cyfry. Gdybyście robili dawno temu zdjęcia manualnymi obiektywami to nie byłoby problemów. Oczywiście nie mówimy o dynamicznych akcjach, ale twórczej fotografii. Przecież jest jeszcze głębia ostrości w zaleźności od przesłony i ogniskowej. Na 20 mm f 1,8 proponuję skorzystać z kalkulatora głębi ostrości. Nie ma szału ale dużo gorzej jest na 85 mm f 1,4.

Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
    Ludzie, co Wy piszecie, widać, że jesteście ludźmi AF i cyfry. Gdybyście robili dawno temu zdjęcia manualnymi obiektywami to nie byłoby problemów. Oczywiście nie mówimy o dynamicznych akcjach, ale twórczej fotografii. Przecież jest jeszcze głębia ostrości w zaleźności od przesłony i ogniskowej. Na 20 mm f 1,8 proponuję skorzystać z kalkulatora głębi ostrości. Nie ma szału ale dużo gorzej jest na 85 mm f 1,4.
    Sprawdzałeś to w praktyce? Nie wiem, może jesteś mistrzem ale ja to przerabiałem i znacznie lepiej ostrzy się manualnie jasnymi szkłami tele niż szerokim kątem. Pomijam już w ogóle zastosowanie robocze (śluby etc.) gdzie bez AF jest cholernie trudno... Żaden kalkulator GO tobie nie pomoże.

Początki nałogu Awatar asdf

Po pierwsze fabryczne matówki w cyfrze (szczególnie taniej) do MF są beznadziejne, po drugie ciemniejsze lub ruchliwe sceny i ręczne ostrzenie staje się wyjątkowo upierdliwe.

Co do samej GO, jakby odsunąć się z 85mm tak by przedmiot zajmował tyle samo kadru co w 20mm, to przy tym samym świetle na jedno wyjdzie (z rozkładem GO, bo zdjęcie i tak będzie wyglądało inaczej).
    Ostatnio edytowane przez asdf ; 09-08-2016 o 19:48
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ja na plenerze tylko Live View. Już się wyleczyłem z AF w Canonie :P Na reportażu AF niezastąpiony, jak na weselu przestrzeli to tragedii nie ma
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar asdf

Sposób dobry, o ile słońce nie wali w LCD.
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów