Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Nowy SAMYANG 20/1.8 ED UMC

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Exclamation Nowy SAMYANG 20/1.8 ED UMC

Miło mi poinformować o nowości Samyanga - 20mm f/1.8 ED AS UMC. Obiektyw manualny, pełnoklatkowy. Pojawi się w dwu wersjach - zwykłej i "filmowej" (T/1.9). O budowie póki co za wiele nie wiem, jak tylko pojawi się szczegółowa specyfikacja - dam znać. Wiadomo tylko, że może pochwalić się 13 elementami ułożonymi w 12 grupach. Wśród nich, występują 2 soczewki asferyczne i 3 soczewki o wyjątkowo niskiej dyspersji, które minimalizują aberrację i niepotrzebne rozpraszanie światła, zapewniając wyjątkową ostrość na całej szerokości kadru. Jak będzie - zobaczymy. Istotna będzie też waga i cena - jeśli będzie sporo tańszy i lżejszy od Sigmy 20A - będę miał być może sporą rozterkę

O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Nowy SAMYANG 20/1.8 ED UMC

Kwestia ceny ale sokole oko to za mało aby manualnie trafić z ostrością na 20/1.8.

Dopiero zaczyna Awatar kacbial
    Miasto
    Białystok

Ja Sigmą 20 Art 80% zdjęć robię manualnie więc tak jak pisze Cichy - jak będzie sporo tańszy i równie ostry to będzie można się zastanowić nad zmianą

Cytat Zamieszczone przez kacbial Zobacz posta
    Ja Sigmą 20 Art 80% zdjęć robię manualnie
    Na 1.8? Moje gratulacje.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Na 1.8? Moje gratulacje.
    Jest coś takiego jak LV i wtedy statyczne obiekty bez problemu ostrzy się manualnie.

Coś już napisał

Ludzie, co Wy piszecie, widać, że jesteście ludźmi AF i cyfry. Gdybyście robili dawno temu zdjęcia manualnymi obiektywami to nie byłoby problemów. Oczywiście nie mówimy o dynamicznych akcjach, ale twórczej fotografii. Przecież jest jeszcze głębia ostrości w zaleźności od przesłony i ogniskowej. Na 20 mm f 1,8 proponuję skorzystać z kalkulatora głębi ostrości. Nie ma szału ale dużo gorzej jest na 85 mm f 1,4.

Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
    Ludzie, co Wy piszecie, widać, że jesteście ludźmi AF i cyfry. Gdybyście robili dawno temu zdjęcia manualnymi obiektywami to nie byłoby problemów. Oczywiście nie mówimy o dynamicznych akcjach, ale twórczej fotografii. Przecież jest jeszcze głębia ostrości w zaleźności od przesłony i ogniskowej. Na 20 mm f 1,8 proponuję skorzystać z kalkulatora głębi ostrości. Nie ma szału ale dużo gorzej jest na 85 mm f 1,4.
    Sprawdzałeś to w praktyce? Nie wiem, może jesteś mistrzem ale ja to przerabiałem i znacznie lepiej ostrzy się manualnie jasnymi szkłami tele niż szerokim kątem. Pomijam już w ogóle zastosowanie robocze (śluby etc.) gdzie bez AF jest cholernie trudno... Żaden kalkulator GO tobie nie pomoże.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
    Wygląda na to, że sam też dawno nie fociłeś analogiem bo w czasach lustrzanek na film (bez AF-u) do ostrzenia były matówki z klinem lub rastrem. Teraz niby jest matówka precyzyjna, ale to nie to samo. Zresztą nie wszystkie współczesne modele umożliwiają jej wymianę.
    Druga sprawa to wielkość odbitek. Większość w czasach analoga nie wychodziła poza format 15x21cm, bo to po prostu była droga zabawa. Taki mały obrazek mocno wybacza niezbyt precyzyjne ustawienie ostrości a dziś ludzie mają monitory przynajmniej 22" i od razu widać gdzie łapano ostrość.
    Dopóki fotografujesz obiekty mocno statyczne typu krajobraz, architektura itp. Live View wystarcza. Dla takich osób Samyang będzie ciekawym szkłem. Dla filmowców wręcz hitem.

...już nawet sobie wyobrażam tych videooperatorów na mszy z podpiętym 20mm (kadrujących tak samo jak ja na 50mm, czy nawet 85mm) w odległości 0,5m od pary młodej
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu Awatar asdf

Po pierwsze fabryczne matówki w cyfrze (szczególnie taniej) do MF są beznadziejne, po drugie ciemniejsze lub ruchliwe sceny i ręczne ostrzenie staje się wyjątkowo upierdliwe.

Co do samej GO, jakby odsunąć się z 85mm tak by przedmiot zajmował tyle samo kadru co w 20mm, to przy tym samym świetle na jedno wyjdzie (z rozkładem GO, bo zdjęcie i tak będzie wyglądało inaczej).
    Ostatnio edytowane przez asdf ; 09-08-2016 o 19:48
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ja na plenerze tylko Live View. Już się wyleczyłem z AF w Canonie :P Na reportażu AF niezastąpiony, jak na weselu przestrzeli to tragedii nie ma
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów