Do tej lampy co podałem musi być modyfikator z mocowaniem bowens - inaczej się nie da (chyba, że z parasolkami, które wchodzą w odpowiednią dziurę w lampie i tej małej czaszy, która jest razem z lampą). Tak więc, jeśli Twój photix nie ma takiego mocowania do się nie nadaje bo jak go przyczepisz. Kupowanie "przejściówek" jest imo bez sensu.
Tak jak r_m napisał również moim zdaniem słoneczko do fotografii dzieci to słaby wybór. Ja go stosuję tylko do wydobycia kości jarzmowych i czoła modelki w głębokich cieniach raczejA więc portret i to głównie twarz. Gdybym miał wybierać coś do jednej lampy to bym wybrał dużą, koniecznie białą od środka parasolkę odbijającą 95cm lub więcej, bo transparentne się słabo nadają i wtedy pasuje do lampy do tej małej czaszy no i tania. Sieje wszędzie ale równo i chyba o to chodzi. Na drugim miejscu duża okta 120cm - droga ale można coś kombinować ze światłem np dokupując grid (są też wersje składane jak parasolki), na kolejnym miejscu prostokątne softboxy np 60x90 - dają w oczach zamiast fajnych kółek prostokąty a na końcu właśnie beauty dish dający najbardziej ostre światło. Im mniejsze dziecko tym bardziej taka kolejność. Ale jak zaznaczyłem to tylko moje zdanie i każdy może mieć swoje własne.
PS. To uziemienie to oczywiście do lampy- bo są modele ze zwykłym dwużyłowym kablem i odradzam je. Zresztą nawet tło z polipropylenu czasem tak się w suchym powietrzu elektryzuje, że statyw na którym wisi potrafi soczyście kopnąć - nie trzeba prądu z gniazdka
Jeszcze jedno: Ja używam obecnie dwie okty ok 100cm z gridami jesli potrzeba na tych właśnie lampach na wysięgnikach a do tego mam różne pomocnicze rzeczy np dwie mniejsze lampy na kontry z małymi softboxami plus różne parasolki jeśli trzeba, słoneczko, statywy, system łańcuszkowy teł i całą resztę gratów. Z tym, że ja fotografuję głównie dzieci w wieku szkolnym (SP i G).
Wszystko co tu piszemy dotyczy studyjnych lamp błyskowych, a równie dobrze można używać lamp ze światłem stałym na świetlówkiZnacznie taniej, tyle, że trudniej panować nad światłem
![]()